.nl € 3,95/jr
.be € 7,00/jr
.com € 12,00/jr
.eu € 12,00/jr
.shop € 35,00/jr
.nl

De populairste domeinnaam extensies

We geven je graag een korte uitleg van de populairste landelijke en algemene domeinextensies.

.nl domeinnaam

De .nl domeinextensie is afgeleid van het woord Nederland (Netherlands). De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) is verantwoordelijk voor de uitgifte van de .nl domeinen. Er zijn inmiddels al bijna 6 miljoen .nl domeinnamen geregistreerd.

.be domeinnaam

De .be domeinextensie is afgeleid van het woord België (Belgium). De Belgische Vereniging voor Internetdomeinregistratie (DNS Belgium) is verantwoordelijk voor de uitgifte van de .be domeinnaam. Momenteel zijn er al 1,5 miljoen .be domeinnamen geregistreerd.

.com domeinnaam

De .com extensie is afgeleid van het woord commercieel (commercial). Verisign is verantwoordelijk voor de uitgifte van de .com domeinen. De .com domeinnaam is de meest gebruikte domeinnaam ter wereld; er zijn al meer dan 100 miljoen .com domeinen vastgelegd.

.eu domeinnaam

De .eu extensie is afgeleid van het woord Europa (Europe). De European Registry of Internet Domain Names (EUrid) is verantwoordelijk voor de uitgifte van de .eu domeinnaam. Momenteel zijn er al meer dan 3,3 miljoen .eu domeinnamen geregistreerd.

.net domeinnaam

De .net domeinextensie is afgeleid van het woord netwerk (network). Verisign is de beheerder van de .net domeinnamen en zorgt ook voor de uitgifte hiervan. De .net domeinnaam is het meest geschikt voor websites (van organisaties) die bestaan uit een internationaal netwerk. Momenteel zijn er al ongeveer 15 miljoen .net domeinnamen geregistreerd.

.org domeinnaam

De .org domeinextensie is afgeleid van het woord organisatie (organization). De Public

Interest Registry (PIR) beheert elke .org domeinnaam en zorgt voor de uitgifte hiervan. De .org domeinnaam was oorspronkelijk bedoeld voor non-profit organisaties. Toch kan iedereen een .org extensie registreren, dat is al meer dan 8,7 miljoen keer gebeurd.

.info domeinnaam

De .info domeinextensie is afgeleid van het woord informatie (information). Afilias Limited is verantwoordelijk voor de uitgifte van de .info domeinnaam. Deze extensie wordt het meest gebruikt voor informatieve websites. Er zijn inmiddels al meer dan 7,2 miljoen .info domeinnamen geregistreerd.

.biz domeinnaam

De .biz domeinextensie is afgeleid van het woord business (handel). Neustar is verantwoordelijk voor de uitgifte van de .biz domeinnamen. De .biz domeinnaam is het meest geschikt voor commerciële websites met een internationaal karakter. Er zijn momenteel meer dan 2 miljoen .biz domeinnamen geregistreerd.

.es domeinnaam

De .es domeinnaam extensie is afgeleid van het woord España (Spanje). Het Spaanse Network Information Center (ESNIC) is verantwoordelijk voor de uitgifte van de .es domeinnamen. De .es domeinnaam is het meest geschikt voor Spaanstalige websites. Er zijn momenteel meer dan 1,2 miljoen .es domeinnamen geregistreerd.

.de domeinnaam

De .de extensie is afgeleid van het woord Deutschland (Duitsland). De Deutsches Network Information Center (DENIC) is verantwoordelijk voor de uitgave van de .de domeinnaam. De .de domeinnaam is het meest geschikt voor Duitstalige websites. De .de extensie is de op één na populairste domeinnaam op het internet, er zijn al meer dan 14 miljoen .de domeinnamen geregistreerd.

.co.uk domeinnaam

De .co.uk extensie staat voor commercial United Kingdom. De uitgever van de .co.uk domeinnamen is Nominet. De .co.uk domeinnaam is het meest geschikt voor commerciële websites die gericht zijn op bezoekers uit het Verenigd Koninkrijk. Er zijn momenteel al meer dan 9,1 miljoen .uk registraties gedaan.

Altijd de nieuwste extensies beschikbaar

De ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) lanceert in de komende jaren 1.400 nieuwe extensies. We nemen je mee in deze ontwikkelingen en willen je laten profiteren van de nieuwe mogelijkheden. Daarom zijn deze extensies en tientallen anderen ook vast te leggen bij xel;

 

Een domeinnaam verzinnen en vastleggen

Ben je eruit over je domeinextensie, maar lukt het nog niet om een beschikbare domeinnaam te vinden? Daar helpen we je graag bij. We hebben onze tips voor het kiezen van een domeinnaam op een rij gezet. Heb je een domeinnaam gevonden, maar wil je nog niet direct een website maken? Dan kun je een domeinnaam parkeren voor later gebruik.