11 tips voor het bedenken en kiezen van een sterke domeinnaam

Bij een sterk idee hoort een sterke domeinnaam.

Er bestaat helaas een grote kans dat de domeinnaam die je direct bij je idee bedacht had, niet meer vrij is.

Een nieuwe sterke domeinnaam bedenken

Het vinden en bedenken van een sterke beschikbare domeinnaam kan tegenwoordig voor veel onnodige frustratie zorgen. Er zijn namelijk al meer dan 5 miljoen .nl domeinnamen geregistreerd in Nederland.

Om je verder te helpen bij het vinden van een sterke vrije domeinnaam hebben wij een lijstje gemaakt met domeinnaam tips en ideeën. Hopelijk bieden de tips jou genoeg inspiratie om een sterke domeinnaam te bedenken die nog vrij is.

Laten we starten met de ‘eigenschappen’ van een sterke domeinnaam.

Wat is een domeinnaam?

Laten we beginnen met wat een domeinnaam is. Een domeinnaam is een overzichtelijk webadres. Iedereen kan een domeinnaam registreren en iedereen mag zelf bepalen naar welke bestanden hij of zij het webadres verwijst. Veel domeinnamen verwijzen naar een eigen website of naar een bestaande website (een doorverwijzing, zo kan je de domeinnaam ook doorverwijzen naar jouw LinkedIn profiel). Een andere grote groep domeinnamen staan geparkeerd. Een geparkeerde domeinnaam is een adres, zonder bestemming. Het voordeel hiervan is dat anderen de domeinnaam niet meer kunnen vastleggen.

Wat is een sterke domeinnaam? 5 domeinnaam tips

Dit zijn 5 richtlijnen. Richtlijnen zijn handig, maar het zijn geen regels. Kies uiteindelijk voor de naam die het best bij jou en de website die jij wilt bouwen past. Let bij het kiezen van een domeinnaam op de volgende richtlijnen:

 • Een sterke domeinnaam is niet te lang
 • Een sterke domeinnaam is gemakkelijk te onthouden
 • Een sterke domeinnaam heeft niet meer dan 1 koppelteken
 • Een sterke domeinnaam moet goed uit te spreken zijn
 • Een sterke domeinnaam wordt niet verkeerd geïnterpreteerd

Is je domeinnaam nog vrij?

Kreeg jij bij de tips een goed idee voor een domeinnaam?

Controleer via onze suggestietool of jouw domeinnaam nog vrij is. Is deze nog beschikbaar? Leg deze dan direct vast. Is de domeinnaam niet meer beschikbaar? Geen paniek, onze suggestietool genereert een hoop mooie alternatieven voor jou.

Ben je van plan ook een bedrijf te starten? Kijk dan tegelijkertijd of de bedrijfsnaam bij de KVK beschikbaar is.

xel heeft het laagste vaste .nl domeinregistratietarief van Nederland. Lees hier meer over de kosten van een domeinnaam.

 • Eenvoudig in gebruik
 • Ruim aanbod aan domeinnamen
 • Direct je domeinnaam vastleggen
 • Goedkoopste .nl tarief van Nederland

Tips voor het bedenken van een sterke domeinnaam

Laten we beginnen met drie voor de hand liggende domeinnamen.

Merknaam als domeinnaam

Veel organisaties kiezen om hun merknaam als domeinnaam te gebruiken. Veel merknamen bestaan uit niet ‘verzonnen’ woorden, zoals xel, Google en Bing. De kans dat een ‘verzonnen’ woord als domeinnaam vrij is, is vele malen groter dan de kans dat een bestaand woord, die in het woordenboek voorkomt, vrij is.

Eigen naam als domeinnaam

Veel ZZP’ers kiezen om hun eigen naam als domeinnaam vast te leggen.. Zo zou je jouw achternaam of jouw voornaam in combinatie met jouw achternaam als domeinnaam kunnen gebruiken, bijvoorbeeld SethGodin.com.

Een andere domeinnaam extensie

Hoewel een .nl domeinnaam voor een Nederlandstalige website in de meeste gevallen de beste keuze is, kiezen steeds meer ondernemers of webmasters om een domeinnaam met een andere populaire domeinextensie vast te leggen.

Populaire domeinnaam extensies zijn; .com, .net en de .eu.

Wat voor domeinnaam moet ik kiezen? Domeinnaam tips

Alle domeinnamen zijn grofweg in te delen in twee groepen. Merkgerichte domeinnamen en beschrijvende domeinnamen.

Waarom een merkgerichte domeinnaam vastleggen?

Over het algemeen is het makkelijker een ‘brand’ om een (unieke) naam heen te bouwen dan om een beschrijvende domeinnaam. Zo zal men sneller ‘Google.nl’ onthouden dan ‘snellezoekmachine.nl’.

Wil je een website neerzetten waar je jarenlang aan gaat bouwen? Kies dan voor een merkgerichte domeinnaam.

Waarom een beschrijvende domeinnaam registreren?

Beschrijvende domeinnamen worden vastgelegd, omdat een potentiële bezoeker direct aan de domeinnaam kan zien waar de website over gaat en op wie de website zich richt.

Verder heeft een beschrijvende domeinnaam (momenteel) een klein voordeel in de ranking van het zoekwoord die in de domeinnaam voorkomt. Zo zal de website; klerenkopen.nl een (klein) voordeel hebben in de ranking op het zoekwoord ‘kleding kopen’.

Voor een combinatie kiezen

Je kan natuurlijk ook voor een combinatie van een uniek woord en een beschrijvend woord als domeinnaam kiezen.

8 extra tips om een domeinnaam te verzinnen

Laten we nu even 8 extra tips bespreken die jij kan gebruiken bij het bedenken en verzinnen van een domeinnaam. Heb je een domeinnaam bedacht? Gebruik dan de domeinnaam check om te controleren of de domeinnaam nog beschikbaar is. Is de domeinnaam vrij? Dan kan je de domeinnaam parkeren en reserveren voor later gebruik.

Domeinnaam met het product of de dienst dat je levert

Een beschrijvende domeinnaam kan bestaan uit het product of de dienst die je levert. Hoe specifieker je het product of de dienst beschrijft, hoe groter de kans is dat de domeinnaam beschikbaar is.

Zo zal de kans groter zijn dat advocaten.nl bezet is dan advocaatfamilierecht.nl.

Product of dienst in combinatie met een werkwoord

Wanneer iemand naar een product of dienst zoekt, gebruikt de zoeker vaak ook een of meerdere werkwoorden in de zoekopdracht.

Om beter gevonden te worden op het product die je aanbiedt in combinatie met een veelgebruikt werkwoord zou je een combinatie van die twee kunnen vastleggen. Bijvoorbeeld; villaspanjehuren.nl of fietsbandenvervangen.nl

Merknaam in combinatie met wat je aanbiedt of wat je doet

Een combinatie van een merknaam en de dienst die je aanbiedt is natuurlijk een sterke middenweg. Bijvoorbeeld Merxadvocaten.nl of Japoschilders.nl

Koppelteken (streepje) in de domeinnaam

Heeft u een perfecte combinatie gevonden, maar blijkt die al geregistereed te zijn? Dan is het ook mogelijk om een streepje tussen de woorden te plaatsen.

Probeer niet meer dan 1 koppelteken in een domeinnaam te gebruiken. Voorbeelden; xel-media.nl of schilder-utrecht.nl. Gebruik alleen een koppelteken als de website die geen koppelteken gebruikt geen directe concurrent is (anders zou jouw concurrent ook profijt krijgen van jouw (offline) marketingacties).

Meervoud

Je zou ook een meervoudsvorm kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld: Schildersinutrecht.nl of websiteslatenbouwen.nl.

Domeinnaam bedenken met cijfers

De cijfers 2 en 4 worden redelijk vaak gebruikt in een domeinnaam. Dit komt doordat de Engelstalige uitspraak van de cijfers 2 en 4 erg lijken op de woorden; to en for.  Bijvoorbeeld: love2sell.nl of food4u.nl

Synoniemen

Waarschijnlijk heb je op dit moment al een aantal domeinnamen met de domeincheck gecontroleerd.

Zijn ze allemaal bezit? Zoek dan eens naar een synoniem van jouw bedachte domeinnaam. Had je bijvoorbeeld Beterleven.nl als domeinnaam bedacht? Dan zou je een synoniem van ‘leven’ of ‘beter’ kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld:  betereleefwijze.nl, welvarendleven.nl, blakendeleefstijl.nl of bergopwaartsleven.nl

Je kan de synoniemen van een woord checken via synoniemen.net.

Domeinnaam verzinnen in een andere taal?

De laatste tip. Denk eens aan andere talen.

Kijk eens wat het Engelstalige, Franstalige, Spaanstalige of Italiaanstalige woord  van jouw idee is. Misschien is die nog beschikbaar! Zo is ‘buona vita’ de Italiaanse vertaling van ‘lekker leven’. Ook een leuke domeinnaam om te kopen.

Wat doen na het kiezen van een domeinnaam?

Heb je een domeinnaam verzonnen die nog vrij is?

 1. Gebruik dan de domeincheck en reserveer direct de domeinnaam. Bij xel kan je zeer goedkoop een domeinnaam registreren. Ja? Wat kost een domeinnaam dan? Nou, voor de vaste prijs van € 3,95 per jaar heb je al een .nl domeinnaam. Dit is het laagste tarief ter wereld.
 2. Bestel daarna normale hosting of WordPress hosting. Meerdere websites? Kies dan voor een multi-hosting dienst of maak een multi-site met WordPress op onze WordPress hosting. Onze servers staan in KPN datacenter te Amsterdam RAI. Dit datacenter heeft een directe verbinding naar het grootste internetknooppunt in Nederland.
 3. Lees onze ‘WordPress website maken handleiding’ en start vandaag nog met het bouwen van je eigen website.

Lukt het bedenken van een domeinnaam niet? Nog een domeinnaam tip dan. De aller aller aller laatste. Nu echt.

Vraag vrienden, collega’s of familie op hulp! Je hebt vast vrienden die erg creatief zijn. Meer mensen = meer ideeën!