Eigen WordPress website maken? Een complete handleiding

Wil je een eigen website maken?

Het bouwen van een eigen website of blog is nog nooit zo eenvoudig geweest met het content management systeem WordPress.

Wij maken het graag nog iets makkelijker.

In deze handleiding leggen wij stap voor stap uit hoe je zelf een WordPress website bouwt. Dit bespaart niet alleen tijd, maar het zorgt er ook voor dat jij je niet hoeft te verdiepen in FTP en andere technische zaken.

Stappenplan WordPress website maken

 1. Hosting en domeinregistratie
 2. WordPress installeren
 3. Instellingen van je WordPress website goed zetten
 4. Een WordPress theme downloaden en activeren
 5. WordPress plugins toevoegen
 6. Je WordPress website naar wens uitbouwen

Hosting en een domeinnaam

Een website moet altijd en overal bereikbaar zijn. Hiervoor heb je ruimte op een server die constant verbonden staat met het internet (dit heet hosting) en een internetadres (een domeinnaam, zoals www.xel.nl) nodig.

Hoeveel kost hosting en een domeinnaam?

Het goedkoopste hostingpakket bij Xel Media waar WordPress op kan draaien kost ongeveer 5 euro per maand en een .nl domeinnaam kost 3,95 per jaar.

MKB’ers kunnen nog een stapje verder gaan en kiezen voor Premium WordPress hosting van 9,90 per maand. Bij een Premium WordPress hosting pakket krijgt de persoon WordPress ondersteuning, meer ruimte en WordPress wordt automatisch geïnstalleerd.

Hosting en een domeinnaam bestellen

Na de klik moet je een beschikbare domeinnaam (webnaam) vinden en de bestelling afronden (door op volgende te klikken).

Kan je geen domeinnaam verzinnen? Bekijk onze tips voor het bedenken van een domeinnaam. Domeinnaam gevonden? Dan kan je direct de website naam (het internetadres) registreren en vastleggen.

Starten met het bouwen van een WordPress website 

Hoewel het hostingpakket direct op je naam staat, kan het even duren (van een paar minuten tot een uurtje) voordat de domeinnaam gekoppeld is met jouw hostingpakket.

Je kan in de tussentijd de handleiding verder lezen of iets anders tussendoor doen. Je krijgt vanzelf een mailtje wanneer alles op jouw naam staat.

Hoe kan ik WordPress installeren?

Iedereen die een Premium WordPress hostingpakket heeft afgenomen kan deze stap overslaan, omdat bij hun WordPress automatisch geïnstalleerd wordt.

De rest kan het korte stappenplan opvolgen.

Stap 1:  Log in met jouw klantgegevens (die staan in de mail die je hebt ontvangen)

Stap 2:  Klik in het control center van Xel Media op ‘Domeinen”

 Wordpress op je domeinnaam zetten

Stap 3: Klik op de domeinnaam waar jij jouw website op wilt bouwen (bij de meeste staat er maar 1 domeinnaam)

Stap 4: Klik op ‘One-Minute Scripts’.

Wordpress in een minuut installeren

Stap 5: Scroll iets naar bendeden en klik bij het WordPress one-minute-script op installeren

Wordpress installeren

Stap 6: Vul alleen jouw e-mailadres in en klik op installeren

Laat locatie dus leeg (behalve als je al een website op de domeinnaam hebt staan).

WordPress wordt nu geïnstalleerd. Binnen één minuut krijg je op je e-mailadres de inloggegevens van jouw eigen WordPress website.

script WordPress

WordPress website bouwen

Je WordPress website staat nu online.

Door /wp-admin achter jouw domeinnaam te zetten kan je inloggen in het beheersysteem. Dus www.jouwdomeinnaam.nl/wp-admin. De gegevens staan ook in het mailtje die je ontvangt als de installatie is gelukt. Net als jouw wachtwoord en gebruikersnaam.

Vul hier de inloggegevens in die je op jouw mail hebt ontvangen.

Nadat je bent ingelogd, kan je verder met het uitbouwen van je eigen WordPress website.

WordPress website maken: De eerste stapjes

Permalinkstructuur aanpassen

De wat aanpassen? De permalinkstructuur.

De permalinkstructuur bepaalt wat voor URL elke webpagina krijgt. Dus bijvoorbeeld via welke url jouw contactpagina bereikbaar is.

Een voorbeeld van een schone url = www.domein.nl/contact.  Niet zo mooi = www.domein.nl/2312/3-DHS/23@DS

Helaas zijn de url’s die WordPress van origine maakt niet erg netjes. De structuur van jouw url’s kan je aanpassen wanneer je onder het kopje ‘instellingen’ op ‘Permalinks’ klikt.

Selecteer vervolgens de ‘Berichtnaam‘ als permalink url en klik op ‘Wijzigingen Opslaan’. Vanaf nu worden alle URL’s gebaseerd op de titel van de pagina.

Instellingen url WordPress

 

Titel en meta-description van je WordPress homepage

Nu gaan we de titel en meta-description aanpassen.

De titel en de meta-description ziet men wanneer een bezoeker jouw website via de zoekmachine wilt bezoeken. De titel telt bij de beoordeling van jouw website door Google mee en de meta-description niet.

Om dit te doen, zou je moeten klikken op ‘Instellingen’ en daarna op ‘Algemeen’.

De ondertitel dient als meta-description en is op je website zichtbaar wanneer je geen logo gebruikt. De websitetitel wordt ook op jouw website geplaatst, wanneer je geen logo gebruikt.

Instellingen WordPress titel en meta-description homepage

Een sterke indeling van de paginatitel van je homepage is: De naam van je website | Wat je aanbiedt| en eventueel voor wie of waar je het aanbiedt.

Bijvoorbeeld; Xel Media | Betrouwbare hosting voor ondernemers.

In de ondertitel/meta-description vertel je waar jouw website over gaat en waarom ze jouw website zouden moeten bezoeken (in plaats van die van anderen).

Titel en beschrijving

Het design van je WordPress website

WordPress werkt met themes.

Een WordPress theme is een gestandaardiseerde WordPress website template (opmaak, structuur en design van een website). Met zo’n WordPress theme kan je binnen enkele seconden de gehele website een nieuwe ‘look & feel’ geven.

Gratis of betaalde WordPress themes?

Er zijn duizenden gratis WordPress themes  en duizenden uitgebreidere premium themes beschikbaar (een Premium thema kost tussen de 40 en 100 euro). Verder is het ook mogelijk om een thema naar wens te laten ontwikkelen door een professioneel webdesign bureau (circa 900-2000 euro).

Ga je voor jezelf bloggen? Of wil je een persoonlijke website maken? Dan kan je gerust voor een gratis thema gaan.

Maar betaalde thema’s zijn nu eenmalig uitgebreider, mooier en completer (omdat men er ook verdient, wordt er meer tijd en aandacht aan besteedt). Zakelijke websites, CV-websites en website waar je geld mee wilt verdienen kunnen beter kiezen voor een Premium WordPress thema of nog beter (en duurder) het laten ontwikkelen van een design op maat.

Een van de populairste en uitgebreidste websites waar je WordPress themes kan kopen is ThemeForrest.

Zo heb je het X – The Ultimate WordPress theme, van 60 dollar, waar je tientallen designs mee kan maken.

 

Afbeelding WordPress thema

 

Wanneer je WordPress installeert, installeer je automatisch meerdere basis themes; zoals Twenty Eleven en Twenty Twelve.

De thema’s kan je bekijken door op het kopje ‘Weergave’ in het WordPress dashboard te klikken.

Je komt dan op het WordPress thema dashboard uit. Hier zie je wat voor thema je nu gebruikt en welke thema’s al geïnstalleerd zijn.

Een WordPress theme installeren

Via het kopje ‘Thema’s installeren’ (bovenaan) kan je eenvoudig een gratis thema zoeken of een betaalde thema uploaden.

Thema installeren

Nadat je thema geactiveerd is, kan je via ‘Weergave’ op ‘Thema Instellingen’ klikken. Hier kan je de thema personaliseren. Je zou bijvoorbeeld de indeling van je website kunnen aanpassen, een logo toevoegen en de achtergrondskleur van je website kunnen veranderen.

Een WordPress website maken?

Hoewel WordPress van origine gemaakt is voor weblogs, is het dankzij de flexibiliteit van WordPress ook uitermate geschikt voor het maken van normale ‘statische’ websites.

Zo je zou dus voor jezelf moeten beslissen of je een vaste homepage wilt of dat je blogpagina als homepage fungeert. Verder zou je moeten beslissen of je überhaupt een bloggedeelte op je website wilt.

 • Degenen die alleen een blog willen maken deze stap overslaan.

Een statische WordPress homepage aanmaken

Voordat je een statische homepage kan aanmaken, moet je via ‘Nieuwe pagina’ (valt onder het kopje pagina’s) een nieuwe pagina aanmaken. Geef die pagina een titel, bijvoorbeeld ‘Home’ en klik vervolgens op ‘Publiceren’ (rechts).

Ga vervolgens via het kopje ‘Instellingen’ naar ‘Lezen’. Klik dan op ‘Een statische pagina’ en selecteer naast ‘voorpagina’ de pagina die je net hebt aangemaakt (Home).

Wil je naast de statische WordPress website een blog hebben? Maak dan een pagina aan, noem die ‘blog’ en selecteer bij ‘Berichtenpagina’ die pagina (Blog).

Wordpress blog of homepage

WordPress website bouwen: Plugins installeren

Een plugin is een aanvulling op de functionaliteit van je huidige WordPress website. Hierbij kan je denken aan een contactformulier, social share knop en een anti-spam programma.

Er zijn duizenden gratis plugins die je via het WordPress dashboard eenvoudig kan installeren. Buiten de gratis plugins zijn er ook nog duizenden betaalde plugins beschikbaar.

Voor bijna elke denkbare functionaliteit is er wel gratis of betaalde plugin beschikbaar.

Een WordPress plugin kan je installeren door in het dashboard op ‘Plugins’ te klikken en vervolgens ‘Nieuwe Plugin’ te selecteren. Zoek vervolgens naar de functionaliteiten die je wilt hebben (de meeste plugins zijn in het Engels, dus zoek met Engelstalige termen)

Populaire functionaliteiten

Er zijn een aantal functionaliteiten die voor bijna elke website interessant zijn. Vul de naam van een plugin bij de zoekbalk in, installeer en activeer vervolgens de plugin.

Anti-spam plugins

Er wordt helaas veel gespamt op weblogs. In plaats van elke spamreactie te verwijderen, kan je de spam ook voorkomen.

Met;

 • Akismet
 • Spam Free WordPress

Contactformulier

 • Contact form 7
 • Contact details
 • Easy Contact Forms

Social Share plugins

 • Tweet, Like, Google+and share
 • Digg Digg
 • Socialize
 • Share this

SEO plugins

 • WordPress SEO by Yoast
 • All in one SEO

Populaire artikelen onder de aandacht brengen

 • WordPress.com Popular Posts
 • Most Popular Posts
 • Most Shared Posts
 • Most Commented Widget

Google Analytics

Google Analytics is een webanalyse programma. Je kan onder andere zien hoeveel bezoekers je per dag hebt, waar die vandaan komen, op welke zoekwoorden zij hebben gezocht en wat ze op de website doen.

Via de website van Google Analytics kan je gratis een account aanmaken en jouw website toevoegen. Voordat Google Analytics de gegevens van jouw website kan verzamelen, moet je een code op jouw website in de header plaatsen.

Je kan dit ook door de plugin ‘Google Analytics’  laten doen. Na de plugin geactiveerd is, kan je via ‘Instellingen’ klikken op ‘Google Analytics’.  Hier zie je een leeg veld staan met ‘Web Property ID’.

Vul hier de code uit de trackingscode die je via Google Analytics kreeg in.  Die code ziet er zo uit ‘UA-12345678-9′

Hier een kleine handleiding voor het implementeren van Google Analytics in WordPress.

Bouw je WordPress website uit


De laatste stap naar een eigen professionele WordPress website is het vullen van de WordPress website met content (tekst, afbeeldingen en mogelijk video’s).

Via ‘pagina’s’ kan vaste en statische webpagina’s aanmaken en die gemakkelijk in je hoofdmenu verwerken. Via berichten kan je pagina’s op jouw blog plaatsen.

Bezoek voor meer informatie over het aanmaken van een menu, pagina’s en berichten;

Natuurlijk wil je dat elke pagina ook hoog in Google komt. Het kan daarom geen kwaad om je kort te verdiepen in zoekmachine optimalisatie (SEO).

Start direct met een WordPress website maken

Begin vandaag nog met het bouwen van je eigen WordPress website en neem direct de eerste stap; WordPress hosting bestellen en een domeinnaam vastleggen.

Heeft deze handleiding voor het bouwen van een eigen WordPress je geholpen? Deel het dan via Twitter, Linkedin of Facebook.

Loop je ergens tegen aan tijdens het installeren of bouwen van je WordPress website? Laat dan gerust een reactie achter.

 

 

 

 


Reacties

 • Diewertje

  Hallo,

  Via Xel heb ik een domeinnaam en hosting (Online starter) besteld. Nu wil ik direct beginnen met het maken van mijn website via WordPress. Zodra ik bij one-minute scripts aan kom, krijg ik dit bericht:

  U kunt geen One-Minute scripts installeren op deze website, omdat die niet op een van onze servers is ondergebracht. Om deze site op onze servers te hosten moet u uw DNS instellingen aanpassen.

  Ik heb niets aan mijn DNS instellingen veranderd.
  Hoe kan dit en hoe kan ik de DNS instellingen veranderen zodat ik wel via wordpress mijn website kan maken?

  • http://www.xel.nl R.Bunskoeke

   Hi Diewertje,

   Het vastleggen van een .nl domeinnaam gaat via de beheerder (de SIDN). Het duurt daarom even (max 2 uur) voordat je het one-minute-script van WordPress kan gebruiken.

   • Mike

    Hallo, Ik heb hetzelfde probleem, alleen bij mij duurt het langer dan 2 uur. Ik heb wel een verhuizing aangevraagd.

   • Mohamed Ahmed

    Beste Mike,

    Bij een verhuizing van een domeinnaam kan het wat langer duren. De One-minute-script is binnen 24 uur actief. Dit heeft te maken met DNS caching(http://nl.wikipedia.org/wiki/Domain_Name_System#Caching)

 • Cram

  Zeker handig!
  Ik maak nu ook gebruik van WordPress, mijn site:
  http://playstationvier.nl