De beste gratis WordPress plugins op een rijtje

WordPress plugins kan je een beetje vergelijken met apps voor je telefoon.

Wanneer je een plugin installeert, dan voeg je een stukje functionaliteit toe aan jouw website.

Zo heb je plugins voor social media knoppen, voor statistieken, om spam tegen te gaan en je website sneller kunnen maken.

Je hebt een enorme ‘marktplaats’ met plugins. En elke plugin kan je met een paar klikken installeren.

Voordat we verder gaan:

Heb je nog geen WordPress website? Met deze uitgebreide handleiding heb je in no-time je eigen WordPress website met WordPress ondersteuning, tenminste als je kiest voor WordPress Hosting bij xel.

En heb je nog nooit een plugin geïnstalleerd? Lees dan deze handleiding over het installeren van WordPress plugins.

De oneindige mogelijkheden met WordPress plugins

Voor bijna alles bestaat er wel een plugin.

 • Zo zijn er pagebuilder plugins, waarmee je met een drag-and-drop systeem het uiterlijk van een pagina kan aanpassen.
 • Er zijn plugins die een hele webshop toevoegen aan je site.
 • En zijn plugins voor sliders, ratings en forums.

Heel veel is mogelijk.

Er zijn meer dan 50.000 gratis WordPress plugins. En elke maand komen er honderden nieuwe plugins.

Dit betekent niet dat je elke plugin moet installeren die ook maar enigszins handig kan zijn

Elke plugin neemt namelijk een beetje ruimte in beslag. Het maakt je website ‘zwaarder’.

Hoeveel ‘zwaarder’ zo’n plugin jouw website maakt is natuurlijk afhankelijk van de functie die de plugin toevoegt. Een plugin die bijvoorbeeld een lijstje maakt van jouw populairste blogartikelen is een enorm stuk lichter dan een plugin die een hele webshop toevoegt. Hoe meer zware plugins je gebruikt, hoe langzamer jouw website wordt.

Dit betekent ook weer niet dat je helemaal geen plugins moet installeren, het installeren van een handvol plugins levert geen problemen op en zelfs een tiental plugins zou je website niet veel langzamer maken. Maar let op dat je niet te veel zware plugins actief hebt die je nauwelijks of niet gebruikt.

Welke WordPress plugins moet ik installeren?

Er zijn weinig plugins die je echt moet installeren, maar er zijn een handvol plugins die de meeste websites gebruiken.

Dit zijn:

 • Contact Form 7 – Dit is de populairste contactformulier plugin.
 • Akismet – Deze plugin houdt spam in de reacties op blogs tegen.
 • Yoast SEO – Een plugin die een hoop belangrijke SEO functies toevoegt en regelt.

Voor elke van de bovenstaande plugins zijn er ook alternatieven te vinden. Wij gaan straks deze plugins plugins en hun alternatieven uitgebreider bespreken.

De rest van de populaire WordPress plugins zijn niet perse nodig, maar zijn handig voor specifieke soorten websites.

Een aantal andere handige populaire plugins

 • Jetpack – Een hele uitgebreide en zware plugin met veel handige functies, zoals statistieken, social media buttons, sitemaps en extra widgets.
 • WooCommerce – Met deze plugin voeg je alle functionaliteit toe die je nodig hebt om een webshop te runnen.
 • TinyMCE Advanced – Meer opties voor de WYSIWYG-editor
 • WP Super Cache – Deze plugin maakt je websites sneller door statische pagina’s te tonen

Die gigantische hoeveelheid zorgt er ook voor dat het lastig is om er achter te komen welke plugins je precies nodig hebt en welke plugins voor deze functie nou het beste is.

De beste gratis WordPress plugins op een rijtje

WordPress Anti-Spam Plugins

Eén gedeelde last van bloggers is spam.

Zonder maatregelingen te ondernemen krijgt een WordPress blog dagelijks tientallen tot honderden spamreacties. Dit vervuilt niet alleen je artikel en tast de betrouwbaarheid en professionaliteit van je blog aan, maar schikt ook normale bezoekers af om een reactie achter te laten.

Gelukkig zijn ontwikkelaars die de strijd aangaan met spam.

Akismet logo

Drie goede anti-spam plugins

 1. Mijn favoriet: Akismet.  Om Akismet te gebruiken, heb je wel een Akismet API key nodig. Die krijg je wanneer je een account aan te maken bij Akismet. Je mag zelf bepalen of je wel of niet voor de plugin betaald. Een stap voor stap handleiding voor Akismet.
 2. De tweede heet simpelweg Anti-spam. De plugin krijgt hoge ratings en werkt ook op de achtergrond.

WordPress SEO plugins

SEO plugins kunnen je helpen bij het optimaliseren van jouw website voor Google.

SEO

De bekendste SEO plugin is de Yoast SEO plugin. Een aanrader. De plugin is een all-in-one plugin. Je kan een SEO-titel maken, de meta-description invullen, een sitemap aanmaken, de urlstructuur aanpassen en het heeft zelfs een hulptool voor het optimliseren van teksten voor SEO.

De concurrent van de Yoast plugin is All-In-One SEO Pack.

Wil je artikelen of pagina’s verwijderen? Of wil je een artikel van url veranderen? Met de plugin Simple 301 Redirects kan je gemakkelijke 301 redirects plaatsen, zodat bezoekers van de oude url en de linkwaarde verwezen worden naar een andere soortgelijke pagina. Ideaal voor webmasters die niet weten hoe ze de dat moeten doen in hun .htaccess file.

Om het optimale uit je website te halen, is het essentieel dat de gehele website goed geïndexeerd kan worden door de zoekmachine.

WordPress Contactformulier Plugins

Een contactformulier is een must-have voor elke website. Helaas wordt zo’n formulier niet standaard bij WordPress geleverd. Gelukkig zijn er tientallen gratis WordPress plugins beschikbaar waarmee je gemakkelijk een mooi of simpel contactformulier kan maken.

Contact Form 7 is de populairste.  Hier een stap voor stap handleiding hoe je Contact Form 7 installeert en hoe je een contactformulier maakt.

Alternatieven

Formidable Forms (met een drag-and-drop interface) of Jetpack (een contactformulier is één deel van de plugin).

contact plugin

Pagebuilders en editor boosts

Shortcodes Ultimate

4 WordPress Social Media plugins

Social Media draait om het delen.

Het delen van informatie, nieuws en entertainment. Wanneer je Social Media goed integreert op jouw website, verhoog je de kans dat men jouw bericht gaat delen.

Een pagina die gedeeld wordt kan zorgen voor meer naamsbekendheid, meer bezoekers en kan een signaal aan Google geven dat de pagina kwalitatief goed is (waardoor de pagina beter kan ranken).

Er zijn honderden plugins waarmee je Social Media knoppen kan toevoegen aan je website. Het vinden van de juiste plugin die qua stijl en functionaliteit bij jouw website past kan lang duren. Daarom hebben wij de populairste Social Media plugins op een rijtje gezet.

Bookmarks

2 WordPress plugins voor een snellere website

De laadtijd van je website heeft indirect of zelfs direct invloed op het aantal (terugkerende) bezoekers, op je ranking en op de conversie.

Met de plugins WP Super Cache en W3 Total Cache kan je jouw WordPress website of blog significant sneller maken.

5 WordPress Popular Post Plugins

Een manier om nieuwe bezoekers te stimuleren om meerdere pagina’s te bekijken is door de populairste artikelen zichtbaar te maken. Zo’n ‘Popular Post Plugin’ toont in de sidebar de populairste artikelen op basis van views, comments of social shares.

Most popular post wordpress plugin

2 WordPress Dofollow en Nofollow plugins

Elke link geeft een bepaalde hoeveelheid aan linkwaarde (Pagerank) door. Wanneer een link een nofollow attribuut heeft, geeft deze link geen linkwaarde door.

Zo’n nofollow attribuut zou je moeten geven aan elke link die niet organisch (natuurlijk) is ontstaan. Onder deze links vallen; betaalde links, spamlinks en affiliate links.

Normaal gesproken geeft WordPress automatisch alle links in de reacties een nofollow attribuut. Dit doet WordPress om standaard geen linkwaarde te geven aan spamreacties.

Wanneer je een goed werkende anti-spamplugin hebt, is een nofollow attribuut niet nodig. Verder kan het weghalen van het nofollow attribuut op de links in de reacties de bezoeker stimuleren om een reactie achter te laten.

Het weghalen van het nofollow attribuut op links in de reacties is een persoonlijke keuze. Wil je het weghalen? Dan kan je de plugin ‘Dofollow’ hiervoor gebruiken.

De plugin Smart Dofollow  haalt het nofollow attribuut weg bij reacties die meer dan een gegeven aantal tekens hebben. Hoewel de kwantiteit van de reactie niets zegt over de kwaliteit, kan je met zo’n plugin de bezoekers die een lange reactie achterlaten belonen.

Er zijn ook plugins beschikbaar die een link binnen een handomdraai een nofollow attribuut kan geven. Erg handig voor websites die veel gebruik maken van affiliate of betaalde links.

2 WordPress Google Analytics Plugins

Met Google Analytics kan je eenvoudig de statistieken van jouw website bijhouden. Voordat je dit bij kunt houden, moet je een gegeven code in de header (<head>) van je website plaatsen.

De plugin Google Analytics neemt deze stap uit handen. Een uitgebreidere plugin, die deze stap ook uit handen kan nemen is ‘Google Analytics for WordPress‘ van Yoast.

Hier een korte ‘how-to’.

Google Analytics

 

WordPress Rating Plugin

Met de Post Ratings plugin krijg je een geavanceerd beoordeelsysteem voor pagina’s, artikelen en reacties. De beoordeling kan vervolgens ook getoond worden in de resultaten van Google.

Aanmelden voor reacties

De kans is groot dat bezoeker die een reactie achterlaten op een artikel benieuwd is naar de reacties om zijn reactie. Met de WordPress plugin ‘Subscribe To Comments Reloaded’ kan een bezoeker zich aanmelden voor een mailnotificatie wanneer er een nieuwe reactie is geplaatst. Met deze plugin kan je de interactie tussen de bezoekers die reageren stimuleren.

WordPress blog tools

Veel content marketeers en bloggers gebruiken tools om het schrijven, publiceren en promoten van blogs te versoepelen. Zo kan je met de Editorial Calender jouw artikelen gemakkelijk inplannen.