Wat is WordPress? Hoe werkt het? Een WordPress uitleg

WordPress is een content management systeem (CMS).

En om het iets langer, maar simpeler te zeggen: WordPress is een programma waarmee je een website, blog of webshop kunt bouwen en onderhouden.

WordPress is gratis, enorm populair en redelijk makkelijk om te leren.

Wat is WordPress precies?

WordPress is het populairste content management systeem (CMS) ter wereld.

Meer dan 43% van alle websites op aarde gebruikt WordPress.

Dat is meer dan 64% van alle websites die een programma gebruiken om websites te maken en aan te passen. De nummer twee, wat een CMS voor webshops is (Shopify), heeft een marktaandeel van ongeveer 6.6% en Wix een marktaandeel van 3.3% Dit betekent dat WordPress bijna 10x zo populair is als de nummer twee en bijna 20x zo populair als de eerstvolgende CMS waar je normale websites mee kunt maken.

Waarom WordPress?

Het is vrij eenvoudig om een eigen WordPress website te maken. Ook voor totale beginners. Dit komt omdat WordPress werkt templates (thema’s) en plugins. Je bouwt dus niet een website vanuit het niets op. Je kiest een template die bij jou past en die pas je naar wens aan.

Een aantal voordelen uit het artikel ‘Waarom WordPress?’ zijn: iedereen houdt rekening met WordPress, met 5 minuten werk staat een website online, WordPress is zoekmachine vriendelijk en met WordPress heb je de vrijheid om te kiezen tussen (tien)duizenden designs en extra functies (plugins).

Hoe bouw je een WordPress website?

Het opzetten van een WordPress website is eenvoudig. Je koopt een WordPress hostingpakket, je verzint en kiest een eigen domeinnaam en je zet WordPress op dat hostingpakket. Dat gaat soms automatisch en soms met een paar klikken. Je hebt dan al een simpele en werkende website die je aan kunt passen. Daarna is het een kwestie van die website vullen, het design aanpassen en functies installeren.

Hosting zorgt dat jouw website altijd en overal bereikbaar is, dat het webverkeer beveiligd wordt, dat je website snel is, dat er back-ups van je website gemaakt worden en dat je ergens terecht kunt bij vragen en problemen. Het onderhouden van een website kost gemiddeld 15 euro per maand – en dat is meestal puur de kosten van de hosting.

Hoe werkt WordPress? Een korte WordPress uitleg

Om WordPress echt te begrijpen, moeten we de drie bouwstenen van WordPress bespreken.

De drie bouwstenen van WordPress zijn:

 • De editor
 • Plugins
 • Thema’s

De WordPress editor

Met de editor kan je pagina’s en blogberichten maken en vormgeven.

WordPress zelf heeft een editor, ook wel een pagebuilder genoemd. Daarnaast kun je ook uitgebreide externe pagebuilders gratis installeren met een plugin. De bekendste externe pagebuilder is Elementor.

De pagebuilder van WordPress werkt met blokken. Elke alinea, titel, afbeelding, knop etc is een apart blok – die je individueel kunt instellen. De meeste pagina’s en artikelen bestaan uit een opeenstapeling van zulke blokken. Pagina’s met een afwijkend design, zoals de homepage, gebruiken ook vaak kolommen die vervolgens ingedeeld worden met blokken.

Hieronder zie je bijvoorbeeld een afbeeldingblok, dan twee kolommen met in de linkerkolom een blok voor koppen en in de rechterkolom een tekstblok en twee blokken die een knop toevoegen.

Er zijn tientallen soorten blokken die je kunt toevoegen.

Tot slot heb je patronen. Dat zijn voorafgedesignde secties van een pagina (helemaal ingedeeld met blokken) die je met twee klikken kunt toevoegen.

Het aanmaken, vullen en publiceren van een pagina of een (blog)bericht is niet zo lastig. Iedereen die de weg kent met Word of Pages kan de weg vinden met de tekstbewerker van WordPress.

Je kunt lijstjes maken, afbeeldingen in de pagina slepen, kolommen maken en nog tientallen andere dingen.

WordPress Plugins – De kracht achter de flexibiliteit van WordPress

Plugins zijn ‘kleine’ blokjes functionaliteit. Het zijn extra opties die je aan jouw site kan toevoegen.

Wil je een contactformulier? Dan kan je daar een plugin voor installeren. Wil je deelknoppen? Installeer een plugin? Hulp bij SEO? Een plugin. Iets dat spam tegenhoudt? Een plugin. Betalingen via iDeal? Daar is een plugin voor.

Voor alles wat je nodig hebt is er wel een plugin te vinden.

Zo kan je met de plugin WooCommerce een hele webshop toevoegen aan jouw website. In combinatie met een plugin voor een leermodule kan je een cursussen aanbieden.

Een plugin kan je via het WordPress dashboard met een paar klikken installeren en activeren.

Met plugins kan je bijna elke denkbare functionaliteit toevoegen aan je website. Alsof je meubels koopt voor je huis. Jij bepaalt wat je wel of niet wilt.

WordPress themes – Met een druk op de knop een ander uiterlijk

Een thema is het design – het uiterlijk – van de website. Het is een combinatie van functionaliteit en ontwerp.

In principe werkt een thema net als een plugin. Je kunt ze in het WordPress dashboard vinden, uploaden, installeren en instellen. Allemaal in een paar minuten. Hoe de website er uit ziet, is erg belangrijk. Het bepaalt wat jouw website uitstraalt. Professionaliteit, creativiteit, minimalisme, kleurrijk, orde, georganiseerde chaos etc.

 

Er zijn redelijk wat gratis thema’s beschikbaar, maar de meeste gratis thema’s zijn niet van hoge kwaliteit of flexibel. Het is voor de meeste mensen verstandig om te kiezen voor een Premium thema (die kost ongeveer 50 euro). Mensen en bedrijven met een ruimer budget kunnen een design op maat laten maken.

Er zijn 4 manieren om het design van jouw website te bepalen.

 1. Je kan het design van de website (de thema) laten maken door een professioneel webdesignbureau.
 2. Je kan een professioneel thema kopen bij een themamarktplaats, zoals ThemeForest.net.
 3. Je kan een gratis thema installeren (via het dashboard van WordPress).
 4. Je kan er zelf een maken (maar dit is alleen aan te raden voor wie zich kan vinden in HTML, CSS en PHP).

 

Premium WordPress hosting: perfect voor starters die een hulplijn willen

Met WordPress hosting bij xel, van € 15,00 per maand, krijg je alles wat je nodig hebt om je eigen WordPress website te maken en beheren.

 1. WordPress wordt automatisch geïnstalleerd (scheelt weer 10 a 15 minuten werk)
 2. Je krijgt ondersteuning bij WordPress gerelateerde vragen (erg handig voor mensen die nog niet (zo vaak) met WordPress hebben gewerkt).
 3. Je website is 2 tot wel 4 keer sneller dan met een normaal hostingpakket.
 4. Je krijgt een gratis .nl (of .com) domeinnaam.
 5. Er worden dagelijkse back-ups gemaakt (maak je een foutje? Wij kunnen een vorige versie terugzetten).
 6. Je krijgt meer dan genoeg ruimte om jarenlang te groeien.

Er zijn 3 verschillende WordPress hostingdiensten bij xel. Het WordPress Start pakket is perfect voor starters. Dit pakket kost € 15,00 per maand.

Na het selecteren van een hostingpakket krijg je de tijd om een beschikbare domeinnaam te vinden en vast te leggen. Heb je er een gevonden? Dan kan je direct het bestelproces doorlopen.

Bekijk het WordPress hostingpakket.

WordPress installeren

Met het WordPress hostingpakket wordt WordPress automatisch geïnstalleerd. Je krijgt na een paar minuten een mailtje met de inloggegevens voor jouw WordPress website.

Heb je een niet een WordPress-pakket gekocht? Dan kan je in jouw xel omgeving een WordPress one-minute-script vinden. Hier een korte handleiding.

WordPress handleiding: Wat doen na het installeren van WordPress?

Gebruik dan de WordPress login en kijk mee hoe je met WordPress kan werken.

Je kunt daarna het best een van de WordPress handleidingen erbij pakken.

Recap: Wat is WordPress en hoe kan ik WordPress leren?

WordPress is het populairste (en gratis) software waarmee je websites, blogs en webshops kan maken.

WordPress leer je het beste door zelf vragen te bedenken en met behulp van het internet oplossingen te zoeken en toe te voegen. Wanneer je een WordPress hostingpakket hebt, kan je ook xel bellen met jouw WordPress vragen. Tot slot zijn er ook nog WordPress Workshops en cursussen waar je dezelfde informatie kan krijgen. Het voordeel van zo’n cursus of workshop is de interactie. Je kan direct vragen stellen en mee kijken.

Beginnen met het bouwen van een WordPress website? Bekijk de WordPress handleiding: Eigen WordPress website maken.