Wat is WordPress? Hoe werkt het? Een WordPress uitleg

WordPress is een open source content management systeem.

En om het iets langer, maar simpeler te zeggen: WordPress is een gratis programma waarmee je een website, blog of webshop kunt bouwen en onderhouden.

Wat behandelen we in dit artikel?

 • Wat is WordPress precies?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van WordPress?
  • Wat kun je met WordPress?
 • Hoe werkt WordPress?
 • En hoe maak ik een WordPress site?

Wat is WordPress precies?

Met WordPress kun je bijna elke denkbare website, blog of webshop maken.

Als je WordPress op jouw hostingpakket staat – wat bij xel.nl automatisch gaat, dan heb je direct werkende website die je naar wens kunt aanpassen.

Een WordPress website bestaat uit grofwerk drie belangrijke onderwerpen: thema’s, plugins en de editor.

Thema’s zijn designs. Thema’s bepalen grotendeels het uiterlijk van de website. Er zijn tienduizenden gratis en betaalde WordPress designs waar je uit kunt kiezen. Je kunt natuurlijk ook een webdesignbureau inschakelen om een design op maat te laten maken.

Plugins zijn kleine toevoegingen aan jouw website. Zo heb je een plugins die een contactformulier of social media buttons toevoegen. Voor bijna alles wat je wel eens bent tegengekomen om een website bestaan er een handvol plugins. Je kunt zelfs een hele webhop aan jouw website toevoegen door één plugin te installeren.

De editor is de optie om pagina’s en blogberichten aan te maken, in te delen en te publiceren. Via de editor voeg je teksten, koppen, lijstjes en afbeeldingen toe.

Hoe populair is WordPress?

WordPress is het populairste content management systeem (CMS) ter wereld om precies te zijn.

Meer dan 30% van alle websites op aarde gebruikt WordPress. En meer dan 60% van alle websites die een CMS gebruiken, gebruikt WordPress. De nummer twee, Joomla, heeft een marktaandeel van ongeveer 5%. Dit betekent dat WordPress twaalf keer zo populair is dan het tweede populairste CMS.

Deze website is gemaakt met WordPress, waarschijnlijk is de website die je hiervoor hebt bezocht ook gemaakt met WordPress (behalve als je vanaf Google komt) en hoogstwaarschijnlijk is de volgende website die je gaat bezoeken ook gemaakt met WordPress.

Waarom WordPress? Wat zijn de voordelen?

WordPress won de strijd met de andere CMS’en heel wat jaar terug, omdat WordPress duidelijk, gebruiksvriendelijk en vooruitstrevend is.

Dit verschil is met de jaren gegroeid. WordPress is namelijk open-source. Dat betekent dat de software gemaakt en verbeterd wordt door de community. En omdat WordPress inmiddels al twaalf keer zo populair is als de nummer twee, is de community die aan WordPress werkt ook enorm gegroeid. Dit bekent dat WordPress zich ook veel sneller ontwikkelt dan andere programma’s.

Bijna elke webdesigner en programmeur gebruikt WordPress. Dit betekent dat het aantal beschikbare designs en plugins (kleine software toevoegingen) voor jouw website, blog of webshop enorm groot is – en constant groter wordt.

WordPress is daardoor:

 • Enorm flexibel
 • Krachtig
 • Snel
 • En vooruitstrevend

Wat zijn de nadelen van WordPress?

Zoals bij bijna elk nieuw programma is er een kleine leercurve. Het maken en publiceren van blogs en webpagina’s is makkelijk, maar het is even wennen om je wegwijs te maken met plugins en thema’s. Gelukkig zijn er genoeg handleidingen die je stap voor stap helpen.

WordPress werkt vooral met vooraf gemaakte thema’s. Je kiest (of koopt) een design en die activeer je. Gelukkig zijn er honderduizenden gratis en betaalde designs. Daarnaast kan je ook een eigen design op maat laten maken door een webdesignbureau.

Wat kun je met WordPress?

Bijna alles.

 • Je kunt – als je nu zou starten – met vijf minuten werk een blog online hebben.
 • Wil je een zakelijke website, met homepage? Er zijn honderdduizenden zakelijke thema’s die je kan kopen.
 • Voeg wat webshopfuncties toe (een plugin genaamd WooCommerce) en je hebt een WordPress webshop.
 • Combineer een leermodule met een webshopfunctie en je kan een online cursus aanbieden.

Voor elk beroep zijn er duizenden speciale thema’s te vinden met functies die interessant zijn voor dat beroep.

 • Je kan een website voor een restaurant maken door een van de restaurantthema’s te installeren, inclusief een mogelijkheid om te reserveren.
 • En fotografiethema’s hebben bijvoorbeeld mooie mogelijkheden om het portfolio te laten zien.

Maar deze functionaliteit kan je ook los doormiddel van plugins installeren. Je kan hierdoor elk thema aanpassen, zodat het doet wat jij wil dat het thema doet.

Hoe werkt WordPress? De basis

Om WordPress te gebruiken moet je een hostingpakket hebben en een domeinnaam.

Hosting is het huren van een stukje schijfruimte op een server die 24/7 verbonden staat met het internet. Om WordPress te gebruiken, moet je de WordPress bestanden op dat stukje schijfruimte zetten. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar dat valt reuze mee.

De meeste webhosts (bedrijven die hosting verkopen) bieden een one-minute WordPress installatie aan. Wij (xel.nl) hebben zelfs WordPress hosting waarbij WordPress automatisch geïnstalleerd wordt (en waar je ondersteuning krijgt bij WordPress gerelateerde vragen).

Na de (automatische) installatie kan je direct beginnen. Met WordPress kan je overal waar je internet hebt, jouw website, blog of webshop bewerken. Na het inloggen beland je op het admin dashboard van jouw  WordPress website. Via het dashboard heb je de controle om jouw hele website aan te passen.

Hoe werkt WordPress? Een korte WordPress uitleg

De kracht en flexibiliteit van WordPress (en de populariteit) is te danken aan;

 • Tienduizenden gratis en betaalde plugins
 • Een actieve community die WordPress blijft verbeteren
 • En tienduizenden gratis en betaalde thema’s

Plugins – De kracht achter de flexibiliteit van WordPress

Die extra functies die we makkelijk kunnen toevoegen worden ook wel plugins genoemd. Er zijn tienduizenden gratis plugins die je met een paar klikken kan installeren.

Een plugin is een kleine toevoeging aan de software van WordPress. Zo zijn er plugins voor contactformulieren, voor extra beveiliging, voor sliders, voor het maken van een webshop, voor het toevoegen van Google Analytics en tienduizenden andere toepassingen.

Een plugin kan je via het WordPress dashboard met een paar klikken installeren en activeren. Betaalde plugins kunnen makkelijk geupload worden. Met plugins kan je bijna elke denkbare functionaliteit toevoegen aan je website. Alsof je meubels koopt voor je huis. Jij bepaalt wat je wel of niet wilt.

WordPress themes – Met een druk op de knop een ander uiterlijk

Een thema is het design – het uiterlijk – van de website. Het is een combinatie van functionaliteit en ontwerp.

In principe werkt een thema net als een plugin. Je kunt ze in het WordPress dashboard vinden, uploaden, installeren en instellen. Allemaal in een paar minuten. Hoe de website er uit ziet, is erg belangrijk. Het bepaalt wat jouw website uitstraalt. Professionaliteit, creativiteit, minimalisme, kleurrijk, orde, georganiseerde chaos etc.

Er zijn 4 manieren om het design van jouw website te bepalen.

 1. Je kan het design van de website (de thema) laten maken door een professioneel webdesignbureau.
 2. Je kan een professioneel thema kopen bij een themahandelaar, zoals ThemeForest.net.
 3. Je kan een gratis thema installeren (via het dashboard van WordPress).
 4. Je kan er zelf een maken (maar dit is alleen aan te raden voor wie zich kan vinden in HTML, CSS en PHP).

Je kan beginnen met een gratis thema. Maar het is aan te raden om eenmalig +- 50 dollar te investeren in een professioneel Premium WordPress thema (ThemeForest.net). Het verschil in kwaliteit, ontwerp en gebruiksvriendelijk van een premium thema en een gratis thema is enorm groot.

Alle afbeeldingen van de websites die je in dit artikel ziet zijn bestaande Premium WordPress thema’s.

Voor ondernemers is het vaak slim om nog een stapje verder te gaan en een thema op maat te laten maken door een webdesignbureau die WordPress websites maakt. Het is voor ondernemers belangrijk om een sterke eerste indruk te maken.

Werken met WordPress. Hoe werkt WordPress?

Het leren werken met WordPress is eigenlijk de weg leren rondom het publiceren van pagina’s, plugins en thema’s.

De berichten en de pagina’s zijn het hart van het WordPress dashboard. Daar zul je 95% van de tijd doorbrengen. Bij berichten kan je blogberichten maken en bij pagina’s kan je pagina’s maken (die in het menu terecht komen). Berichten worden dus op de blogpagina onder elkaar getoond (omgekeerd chronologisch) en pagina’s zijn losstaande webpagina’s, zoals de contactpagina, de over ons pagina en alle landingspagina’s.

Het aanmaken, vullen en publiceren van een pagina of een (blog)bericht is niet zo lastig. Iedereen die zijn weg kent met Word of Pages kan zijn weg vinden met de tekstbewerker van WordPress.

Een korte WordPress handleiding

Binnen een paar uurtjes kan je een simpele WordPress website online hebben staan.

Je hoeft eigenlijk maar twee stappen te nemen.

 1. WordPress hosting kopen.
 2. Een domeinnaam (een webadres) vastleggen.

Wat is WordPress hosting?

Met WordPress hosting bij xel, van 9,90 per maand, krijg je alles wat je nodig hebt om je eigen WordPress website te maken en beheren.

 1. WordPress wordt automatisch geïnstalleerd (scheelt weer 10 a 15 minuten werk)
 2. Je krijgt ondersteuning bij WordPress gerelateerde vragen (erg handig voor mensen die nog niet (zo vaak) met WordPress hebben gewerkt).
 3. Je website is 2 tot wel 4 keer sneller dan met een normaal hostingpakket.
 4. Je krijgt een gratis .nl (of .com) domeinnaam.
 5. Er worden dagelijkse back-ups gemaakt (maak je een foutje? Wij kunnen een vorige versie terugzetten).
 6. Je krijgt meer dan genoeg ruimte om jarenlang te groeien.

Er zijn 3 verschillende WordPress hostingdiensten bij xel. Het WordPress hosting starterpakket is perfect voor starters. Dit pakket kost 9,90 per maand.

Na het selecteren van een hostingpakket krijg je de tijd om een beschikbaare domeinnaam te vinden en vast te leggen. Heb je er een gevonden? Dan kan je direct het bestelproces doorlopen.

Bekijk het WordPress hostingpakket.

WordPress installeren

Met het WordPress hostingpakket wordt WordPress automatisch geinstalleerd. Je krijgt na een paar uurtjes een mailtje met de inloggegevens voor jouw WordPress website.

Heb je een starterhosting pakket gekocht? Dan kan je in het control center een WordPress one-minute-script vinden. Hier een korte handleiding.

WordPress handleiding: Wat doen na het installeren van WordPress?

Gebruik dan de WordPress login en kijk mee hoe je met WordPress kan werken.

Je kan daarna het best een van de WordPress handleidingen erbij pakken.

Recap: Wat is WordPress en hoe kan ik WordPress leren?

WordPress is het populairste (en gratis) software waarmee je websites, blogs en webshops kan maken.

WordPress leer je het beste door zelf vragen te bedenken en met behulp van het internet oplossingen te zoeken en toe te voegen. Wanneer je een WordPress hostingpakket hebt, kan je ook xel bellen met jouw WordPress vragen. Tot slot zijn er ook nog WordPress Workshops en cursussen waar je dezelfde informatie kan krijgen. Het voordeel van zo’n cursus of workshop is de interactie. Je kan direct vragen stellen en mee kijken.

Beginnen met het bouwen van een WordPress website? Bekijk de WordPress handleiding: Eigen WordPress website maken van.