Waarom WordPress? Zeven voordelen van een WordPress website

Er zijn tientallen manieren om een website of blog te bouwen.

Maar de populairste software om een website de bouwen is met WordPress.

En met de populairste software bedoel ik niet dat het een nek-aan-nek-race is. WordPress is ongeveer 10x zo populair als de nummer twee. 20x als de nummer drie. Meer dan 60% van alle websites die een content management systeem gebruiken (een systeem om websites mee te maken en onderhouden) gebruikt WordPress.

Waarom WordPress?

De enorme populariteit brengt enorme voordelen met zich mee.

WordPress is het populairste open-source content management systeem (ook wel CMS genoemd) ter wereld. Dit betekent niet alleen dat WordPress goed moet zijn – anders zou men wel voor een ander CMS kiezen. Maar een van de belangrijkste voordelen van deze populariteit is dat de meeste professionals werken met WordPress.

Bijna elke designer, programmeur, marketeer en software ontwikkelaar kiest om met WordPress te werken. En dat houdt in: meer en betere plugins, meer en betere thema’s, meer en betere applicaties die te koppelen zijn met WordPress en een snellere ontwikkeling van het CMS zelf.

De voordelen van WordPress en redenen om voor WordPress te kiezen

Zeven redenen om voor WordPress te kiezen:

1. Met WordPress ben je binnen vijf minuten

Het is zo eenvoudig als het bestellen van een WordPress hostingpakket van xel en het kiezen van een domeinnaam (dat is direct de stap die je ziet na het kiezen van een hostingpakket). Je krijgt dan automatisch een berichtje wanneer jouw WordPress website klaar staat.

2. Iedereen houdt rekening met WordPress

Elk programma, softwarepakket en persoon die iets te maken heeft met websites, houdt rekening met WordPress. Daardoor zijn koppelingen tussen systemen vaak zo simpel als het installeren van één specifieke plugin. Elke nieuwsbriefsoftware, ontwikkelaar, betaalprovider, salessysteem etc.

3. WordPress zelf is open-source (dus gratis)

Dit bespaart je tientallen euro’s per maand – wat je zou betalen als je met een gesloten CMS, zoals Wix, gaat werken.

WordPress is open-source. Dit betekent dat mensen vrijwillig werken om WordPress beter te maken en dat de software beschikbaar is iedereen. En omdat WordPress het populairste CMS is, heb je een enorme groep getalenteerde mensen die WordPress naar het volgende niveau tillen.

4. WordPress is gebruiksvriendelijk

Dankzij de website-editor, de thema’s en de plugins hoef je geen een regel code te schrijven om de website te maken die je wilt.

Door de hoeveelheid plugins zijn de populairste plugins ook de meest gebruiksvriendelijke.

5. WordPress plugins

Een plugin is een kleine softwaretoevoeging. Je voegt een stukje functionaliteit toe.

Met de ene plugin voeg je een hele webshop toe aan jouw website en met ander voeg je wat social media buttons toe of contactformulier.

Er zijn tienduizenden gratis en betaalde WordPress plugins en er komen dagelijks nieuwe bij. Voor elk stukje functionaliteit is er wel een plugin te vinden.

6. Flexibiliteit

Je zit niet vast aan één partij. Je kunt altijd switchen van hostingprovider. Je kunt altijd switchen van thema. En je kunt makkelijk plugins installeren, activeren en deactiveren. Je kunt in no-time je hele website omgooien. Wil je een cursus toevoegen? Dan kan dat. Een webshop? Sure. Een blog? Daar is WordPress voor gebouwd.

7. WordPress is zoekmachine vriendelijk

Je wilt dat jouw website vindbaar is in de zoekmachine. En WordPress is zeer zoekmachine vriendelijk. Naast het veranderen van de permalinks hoef je eigenlijk niets te doen om jouw website zoekmachine vriendelijk te maken.

En wil je aan de slag met SEO? Dan heb je genoeg plugins die je verder helpen, zoals de SEO-plugin van Yoast. Die plugin helpt je aan een sitemap, het instellen van titels en zelfs bij het optimaliseren van je content.