Wat kost een WordPress website?

Wat kost het maken van een WordPress website? Dat hangt er vanaf.

Het ligt aan wat je wilt, wat je belangrijk vindt en de hoeveelheid tijd en geld je hebt.

Het kan heel goedkoop. Je kunt voor € 15,00 per maand klaar zijn. Dan heb je een simpele, maar goed werkende, website of blog. Maar wil je een op maat gemaakt design? Dan lopen de kosten op naar een paar duizend euro.

Laten we de verschillende opties bespreken.

De prijs van een WordPress website. Wat zijn alle kosten?

Er zijn vier factoren waar je een balans in moet vinden.

 • Geld
 • Tijd & energie
 • Complexiteit
 • Design

Een WordPress website maken voor € 15,00 per maand

Ben je een beginnende ZZP’er, een blogger of wil je een kleine persoonlijke website maken?

Dan kan je een hoop geld besparen door zelf een WordPress website of blog te maken. Het zelf maken van een website is niet enorm lastig. Helemaal met deze stap voor stap handleiding en de support die je bij WordPress hosting krijgt.

Waarom zelf een website starten als beginner?

Je hebt als starter namelijk geen website nodig die een 9/10 krijgt. Een zeven is prima. Het belangrijkste voor beginnende ZZP’ers en bloggers is dat ze zo snel mogelijk beginnen. Beginnen met het aanbieden van hun diensten. Met marketing. Met sales.

Als je denkt dat je een ‘perfect’ design nodig hebt, dan betekent dat bijna altijd dat je te laat start met ondernemen – omdat je wacht tot je website goed is, dat je hele dagen kwijt bent, omdat je constant aanpassingen wilt (die nauwelijks invloed hebben op sales) en dat je waarschijnlijk veel te veel uitgeeft – en in de tussentijd niets verdiend.

Focus je in het begin op het maken van een simpele, gebruiksvriendelijke website waar de focus ligt op jou, jouw marketing en jouw dienst. De rest komt later.

Hoe start je?

 • Bestel WordPress hosting en leg een domeinnaam vast.
 • Volg de WordPress handleiding
 • Houd het simpel.
  • Welk probleem los je op?
  • Voor wie?
  • Waarom moeten ze voor jou kiezen?
 • Stel vragen wanneer je er niet uitkomt.
 • En start zo snel mogelijk met marketing.

Na een half jaar kan je de volgende stap maken: voor € 50,00 kan je een Premium WordPress theme kopen bij bijvoorbeeld ThemeForrest. Dit thema is gebouwd door een professionele webbouwer. De look & feel van een professionele van een website voor 2.5% van de kosten.

Een groot budget? Dan bespaar je tijd en kan je geoptimaliseerde website verwachten. Geen budget en wel veel tijd? Dan moet je de verwachting omlaag doen.

Laten we 5 veelvoorkomende scenario’s kort bespreken.

Hoeveel kost het maken van een WordPress website

 1. € 5,00 + € 5,00 euro per maand
 2. € 50,00 + € 10,00 per maand (aanrader)
 3. € 1.800,00 + € 10,00 per maand
 4. € 5.000,00 + € 30,00 per maand

Bij alle opties buiten de eerste om zijn er twee vaste kostenposten.

Hosting en domeinregistratie

Hosting is het huren van een stuk schijfruimte op een server. Die server staat verbonden met het internet. En domeinregistratie is het huren van een eigen domeinnaam, zoals sony.nl.

Leg nu jouw perfecte domeinnaam vast

De prijs van een WordPress website

Laten we beginnen met de 4 meest voorkomende scenario’s.

 

The form you have selected does not exist.


 

€ 5,00 + € 5,00 per maand – Eigen WordPress website of blog maken

Heb je de tijd (en de energie) om een eigen WordPress website of blog te maken? Dan kan je voor € 5,00 + € 5,00 per maand klaar zijn. Je betaalt ongeveer € 5,00 per jaar voor een eigen domeinnaam, zoals xel.nl, en je betaalt € 5,00 per maand voor professionele hosting.

Je kan in jouw xel omgeving van de webhost een WordPress one-minute-script vinden. Daarmee kan je WordPress met een druk op de knop installeren. Vervolgens kan je in het dashboard kiezen voor een van de duizenden gratis WordPress themes en functionaliteiten toevoegen (zoals social media knoppen) met gratis plugins.

Een handleiding voor het zelf maken van een eenvoudige WordPress website + WordPress how-to’s + handleiding voor het maken van een blog

€ 50,00 + € 10,00 per maand – Startende ondernemers met een beperkt budget + professionele bloggers

Hoe jouw website eruit ziet, bepaalt voor een deel hoe men over jouw bedrijf of website denkt. Een negatieve indruk zorgt voor minder geloofwaardigheid in wat je zegt en in wat je doet. En een positieve eerste indruk zorgt voor meer vertrouwen.

Voor professionele bloggers en startende ondernemers is een goede eerste indruk van levensbelang. Een goed design is dan belangrijk.

Voor € 50,00 kan je een Premium WordPress theme kopen bij bijvoorbeeld ThemeForrest. Dit thema is gebouwd door een professionele webbouwer. De look & feel van een professionele van een website voor 5% van de kosten.

Het nadeel van zo’n Premium theme is dat het design niet geheel uniek is (wereldwijd hebben honderden andere het design ook) en je moet het thema zelf instellen (kost wat tijd en energie).

Daarom is het ideaal voor een starter of professionele blogger met een beperkt budget, redelijk wat tijd en die toch direct professioneel wilt overkomen.

Vanaf € 10,00 per maand heb je premium WordPress hosting bij xel met WordPress support. WordPress wordt automatisch geïnstalleerd en je kan xel bellen wanneer je ergens tegen aan loopt.

Neem premium WordPress hosting af bij xel en start direct met jouw WordPress website.

Direct starten

€ 1.800,00 + € 10,00 per maand – (Startende) ondernemers

Voor € 1.500,00€ 2.500,00 kan je een professionele responsive WordPress website laten bouwen door een professioneel webdesignbureau.

Ben je een ondernemer en wil je via het internet klanten binnenhalen? Dan is dit de beste optie. Een professioneel webdesignbureau kan een website op maat laten maken en zo inrichten dat het perfect bij jou, jouw klanten en onderneming past.

Wat kost een WordPress website?

En de twee extremen;

€ 0 voor een WordPress website: -> Persoonlijke hobbyblogs

Via WordPress.com kan je een gratis WordPress website maken. Je krijgt dan wat ruimte op een subdomein van WordPress (jouw url wordt bijvoorbeeld troostregen.wordpress.nl).

Je krijgt dus een gedeelte van iemand anders zijn website. Dit is niet erg als je een persoonlijk blog of website wilt maken die alleen voor jouw ogen zijn bestemd en die van jouw vrienden en familie.

Met een gratis WordPress website heb je de keuze uit tientallen WordPress thema’s (designs) en voor alle uitbreidingen moet je betalen. Ook als je het design wilt aanpassen. Verder is het ook mogelijk dat WordPress advertenties op jouw websites plaatst (waar je geen geld voor krijgt).

Kortom; kies geen gratis WordPress website als je controle wilt over jouw website, een professionele indruk wilt maken of ooit geld wilt verdienen met je website. En wel als je gewoon voor jou en jouw vrienden wilt bloggen.

€ 5.000,00 + € 30,00 per maand voor een weldoordachte responsive WordPress website – MKB met personeel

Hoe belangrijker jouw website in jouw bedrijf is (of moet worden), hoe belangrijk het is dat de website goed in elkaar zit.

Voor MKB’ers met meerdere werknemers (wat aangeeft dat er redelijk wat omzet is) is het bouwen van een weldoordachte website door een professioneel webdesignbureau een goede oplossing.

Hoewel je ook een professionele website kan laten bouwen voor € 2.000,00 kan een beter design (waar meer is nagedacht over het design, de indeling en de juiste look en feel) het conversiepercentage met enkele of tientallen procenten laten stijgen.

Stel je hebt een website die opdrachten oplevert met een totale omzet van € 200.000,00. En de investering van € 5.000,00 in een weldoordachte website levert een 10% meer conversie op. Dan heb jij dit jaar € 20.000,00 extra omzet. Je hebt een website vaak een jaar of 5. Dit betekent dus € 100.000,00 meer omzet op een investering van € 3.000,00 extra.

Voor dit bedrag werkt een team van designers, programmeurs en marketeers aan het bouwen van een responsive website (een website die aanpast aan het formaat van het scherm).

Mogelijke bijkomende kosten bij het maken van een website

De rest van de kosten zijn optioneel. Het is afhankelijk van de tijd die jij in je website wilt steken en welke extra functionaliteiten je wilt.

Wat mogelijke kosten;

 1. Professionele afbeeldingen/foto’s (professionele stockfoto’s kosten ongeveer € 5,00 per stuk)
 2. Het laten schrijven van professionele webteksten door een freelancer  (€ 40,00 / € 125,00 per uur)
 3. Premium WordPress plugins  (€ 15,00€ 50,00 per stuk)
 4. De kosten per domeinnaam extensie kan verschillen
 5. A/B test software (€ 10,00 tot € 50,00 per maand)
 6. Inhuren van een SEO’er (€ 50,00 / € 125,00 per uur)