Een blog starten: welke plannen moeten al klaarliggen voor je begint?

een blog starten woorden

 

1. Ik weet hoe ik de lezers ga helpen

Je gaat natuurlijk schrijven over een onderwerp waar je veel van af weet. Maar hoe wil je je kennis gaan overbrengen op het publiek? Daar zijn veel manieren voor:

  • Laat ze iets leren: deel je kennis met anderen zodat ze ook weten hoe ze meer ervaring kunnen krijgen op jouw specialisme
  • Geef de laatste trends: schrijf over hoe de laatste ontwikkelingen heel erg belangrijk zijn voor jouw specialisme, zodat mensen altijd bij zijn over dat onderwerp
  • Maak er iets grappigs van: heb jij een onderwerp dat je met veel humor kan brengen (cabaretiers hebben heel goede columns)? Veel mensen onthouden iets als het grappig overgebracht wordt.
  • Laat zien hoe jij uitdagingen overwint: heb jij iets meegemaakt, of maak je iets mee? Inspireer anderen met jouw persoonlijke overwinningen, zodat andere mensen jouw verhalen zien als inspiratiebron voor (misschien wel) hun eigen situatie?

een blog starten

2. Ik weet voor wie ik ga schrijven

Dit komt ook wel voor als ‘ik ken mijn doelgroep’ en ‘ik weet waarvoor ik schrijf’.

Als eerste moet je natuurlijk weten voor wie je schrijft. Schrijf je bijvoorbeeld voor mensen die al iets van het onderwerp af weten, of schrijf je voor mensen die totaal niet bekend zijn met het onderwerp? Het maakt namelijk uit hoe je je doelgroep aanspreekt. Een te hoog niveau is niet goed, en een te laag niveau ook niet. Het schrikt mensen af, of ze raken verveeld.

Daarnaast is het goed om te weten waarvoor je schrijft. Schrijf je voor jezelf, of voor een bedrijf? Als je voor een bedrijf schrijft, zul je er voor moeten zorgen dat het bedrijf ook naar voren kan komen in jouw verhaal. Ook zul je er misschien voor moeten zorgen dat de specialiteit van jouw bedrijf naar voren komt, zodat er meer klanten komen.

Klik hier als je wilt weten hoe je je doelgroep vindt.

3. Ik weet waarom ik uniek ben

Hoe wil jij je blog uniek maken ten opzichte van andere blogs? Over elk onderwerp is namelijk al genoeg geschreven. Het gaat er om dat jij een nieuwe visie gaat geven aan de wereld, en dat je onthouden wordt door je lezers door jouw unieke visie op het onderwerp. Je moet er dus voor zorgen dat je een ‘Unique Selling Point’ hebt.

4. Ik weet hoe vaak ik een artikel ga plaatsen

Regelmaat is een van de belangrijkste dingen bij het bijhouden van een blog. Zorg er voor dat je een constante stroom aan artikelen hebt om de lezer aan de blog te binden. Daarbij maakt het niet uit of er elke week een blogpost geplaatst wordt of elke maand. Het belangrijkste is dat de lezer weet dat er weer een post aankomt.

Een goede tip om te onthouden is: probeer elke keer op hetzelfde moment te posten. Als je op dinsdag post, en van plan ben om elke week wat te plaatsen, plaats dan elke week een post op dinsdag. Zo weten jouw lezers wanneer ze iets kunnen verwachten, en kunnen ze makkelijker loyaal zijn aan jouw blog.

Heb je nog geen plan voor het publiceren van content?

een blog starten plannen

5. Ik heb een berg met geduld

Hoe vaak zie je een tekenfilmfiguur een klein beetje moeite doen om een aambeeld op te tillen? Hoe vaak heeft een graver in een tekenfilm z’n schep nog niet eens in de grond zitten voordat er olie uit de grond komt spuiten? Helaas is het echte leven niet zo.

Je zal veel tijd aan je blog moeten besteden voordat er een beetje resultaat uit komt. De eerste bezoekers krijgen is niet moeilijk, deze bezoekers laten blijven en meer mensen laten bezoeken, dat is moeilijk. Denk dus niet dat het na drie weken al niks meer wordt, een goede stroom aan bezoekers heeft tijd nodig.

6. Ik weet hoe ik moet bloggen

Bloggen is echt een vak apart. Alleen het schrijven voor een blog is al heel anders dan schrijven voor wat dan ook. Daarnaast moet je weten hoe je een blogsite opbouwt, welke programma’s je gebruikt en hoe je de blog gaat promoten. Eigenlijk moet je weten hoe je bergen moet verschuiven.

Het klinkt als een ontzettend grote berg die verschoven moet worden, maar gelukkig zijn er veel handleidingen die je hier doorheen kunnen helpen. Het starten van een blog is dus alleen maar een kwestie van weten waar je over moet schrijven. De rest leer je onderweg.

Dit artikel is niet het enige artikel over bloggen. Kijk verder op onze academy voor meer artikelen.

7. Ik weet of ik überhaupt moet beginnen met bloggen

Voordat je enthousiast start met het schrijven van het eerste artikel op jouw blog, moet je eerst weten of de blog wel toekomst heeft. Begin dus eerst met het schrijven van een paar artikelen. 5, of misschien 15. Dan heb je in ieder geval alvast een basis liggen, en kun je daarna rustig verder schrijven. Kun je al snel niks meer verzinnen om over te schrijven, misschien is het dan geen goed idee om te gaan bloggen.

Voordat je start met een blog moet je veel dingen op een rijtje hebben staan. Maar het loont, om twee redenen. Ten eerste heb je een goed fundament liggen om de blog te starten, zodat je weet wat je moet doen om van jouw blog een succes te maken. En anders weet je of je überhaupt moeite in de blog moet steken. Stel dus eerst jezelf wat vragen voordat je een blog gaat beginnen.

Wat is voor jou een reden om een blog te starten?

Een blog starten in 2 of 3 stappen

Het beginnen van een blog is vrij makkelijk. Je kan binnen een klein uurtje jouw blog online hebben staan.

Wij adviseren om een blog te maken met WordPress. WordPress is het populairste content management systeem ter wereld. Miljoenen blogs en websites, waaronder die van CNN, draaien op WordPress

Stap 1: Kies een hostingpakket voor jouw weblog

Wil je serieus aan de slag met je blog? Dan is het WordPress hostingpakket van € 15,00 per maand perfect voor jou.

Dit pakket heeft alles wat je nodig hebt om jouw blog een bliksemstart te geven. Je hebt meer dan zat ruimte, je website is sneller dan bij een normaal pakket en je krijgt ondersteuning bij WordPress gerelateerde vragen. Als je bijvoorbeeld er even niet uitkomt hoe je een video op je blog plaatst. Een extra voordeel: xel installeert WordPress voor jou. Je kan dan stap 3 overslaan.

Wil je een hobbyblog starten? Of heb je een beperkt budget? Dan is het online starter pakket wat voor jou. Voor € 4,45 per maand heb je een pakket met alles wat je nodig hebt om je blog online te krijgen. Via een one-minute-script (die je in jouw xel omgeving kan vinden) kan je WordPress binnen een minuut installeren.

Stap 2: Kies een domeinnaam

Een domeinnaam is het webadres waarmee bezoekers jouw blog kunnen bezoeken. Een .nl domeinnaam kost € 3,95 per jaar. Veel domeinnamen zijn al bezet. Het verzinnen van een domeinnaam kan daarom lastig zijn. Hier wat tips voor het bedenken van een domeinnaam (als je een hostingpakket kiest, krijg je in stap 2 de domeincheck te zien). Via de domeincheck kan je direct een leuke domeinnaam vastleggen.

(Optioneel) Stap 3: Een blog maken met een one-minute script

Heb je voor het online starterpakket gekozen? Log dan bij jouw xel omgeving in met de gegevens die je op jouw mail hebt ontvangen. Klik op domeinen -> jouw domeinnaam -> one-minute-scripts en klik bij de optie “WordPress’ op ‘Nu installeren”. Binnen een minuut krijg je een mailtje met de gegevens om in te loggen op je eigen blog.

Jup. Het maken van een blog is zo makkelijk.

Hier wat handleidingen voor het bouwen van je blog

Laten we het nu hebben over wat er bij het starten van een blog komt kijken.

Wil je een eigen blog starten? Hier 7 dingen waar je rekening mee moet houden

Een blogartikel maken, het lijkt zo simpel. Typ wat woorden bij elkaar, klik op ‘Publiceren’, en daar staan wat woorden. Maar ga dat maar eens vaker dan één keer doen. Of vaker dan twee keer. Probeer het maar eens een hele tijd vol te houden.

Zonder een goede start is het moeilijk om een blog te onderhouden waarin je continu leuke stukjes schrijft. Wat zijn dingen die je op een rijtje moet hebben voordat je een blog begint?