Een domeinnaam verzinnen met AI: tips & tricks

AI kan de perfecte assistent zijn bij het bedenken van een domeinnaam.

Een leuke domeinnaam is niet alleen makkelijk te gebruiken, maar vertelt ook wat over wat je doet of waar je voor staat.

Dankzij de taalmodellen die de AI gebruikt, kun je met wat input heel snel een flinke hoeveelheid suggesties, variaties en combinaties krijgen.

Domeinnaam checken

We gaan zo AI gebruiken om tientallen tot honderden ideeën te verzamelen.

Veel van de suggesties die de AI tool geeft zullen domeinnamen zijn die al zijn vastgelegd of te veel lijken op bestaande bedrijven.

Het is daarom slim om de domeincheck te gebruiken bij de domeinnamen die je opvallen. Dat kan met de onderstaande domeincheck van xel. Check ook even de zoekresultaten bij vrije domeinnamen, zodat je geen verrassingen tegenkomt.

Je kunt ook eerst een hoop ideeën bedenken, waarna je alles een voor een gaat checken. Het voordeel hiervan is dat je het creëren van ideeën groepeert, waardoor het sneller, makkelijker en beter gaat. Verder gaat het controleren van de domeinnamen sneller en kun je makkelijke nieuwe combinaties vinden met alle ideeën die je aanspraken.

Domeincheck

Controleer in seconden of jouw domeinnaam nog vrij is. En leg die met een handomdraai vast.

Domeinnaam bedenken met de hulp van AI

AI is een tool, een zeer handige tool, misschien wel de perfecte assistent, maar het is niet direct de ultieme oplossing bij het bedenken van een domeinnaam.

Het stellen van een simpele vraag is meestal niet voldoende om bij een topresultaat te komen.

Jouw resultaten zijn afhankelijk van:

  • Jouw input
  • De manier waarop jij de vraag stelt
  • De invalshoeken die jij voor de AI bedenkt
  • En jouw vervolgvragen

Kortom: je moet vervolgvragen stellen, vragen om te variëren, suggesties en invalshoeken voorstellen en aangeven wat wel en niet goed is.

Hoe gebruik je AI als een tool om domeinnamen te bedenken?

De populairste AI tool is ChatGPT van OpenAI. Maar je kunt ook de AI chat van Bing gebruiken en later ook de AI tool van Google. Ze zijn allemaal gratis te gebruiken, maar soms moet je wel een account aanmaken.

Je kunt beginnen met een hele algemene vraag om domeinnamen te bedenken. Laten we het behandelen als een oefening.

Heel basic. Kun je 10 domeinnamen bedenken voor een architectenbureau? Algemene vragen leveren meestal vrij algemene antwoorden op. Het zijn de meest logische verbindingen tussen bepaalde onderwerpen volgens hun modellen.

Hoe pak je het bedenken van domeinnamen met AI aan?

Schrijf alle domeinnamen op die je aandacht grijpen.

Maar schrijf vooral ook alle losse woorden op die interessant zijn. We kunnen namelijk ook knippen en plakken met de resultaten die de AI tool geeft om nog nieuwe combinaties te maken.

Vervolgvragen en sturen van de AI

  • Je kunt vervolgens in dezelfde chat vragen: kun je nog tien varianten bedenken die minder dan 16 karakters bevatten. Schrijf weer alles op wat je interessant vindt. Alle woorden die passen.
  • Je kunt ook afwijkingen forceren, vraag bijvoorbeeld: verzin nog tien domeinnamen met precies 10 karakters.
  • Je kunt ook specifieker gaan. Inspelen op wat je precies doet. Of waar je voor staat. Kun je tien domeinnamen verzinnen die minder dan 16 karakters bevatten voor een architectenbureau die zich specialiseert in het ontwerpen van groene gebouwen.
  • Of, verzin tien domeinnamen voor een bureau dat zich specialiseert in minimalisme.

Zie je een specifiek woord dat eruit springt? Dan zou je bijvoorbeeld vragen: kun je tien varianten maken met het woord ‘Hive’ er in?

Je kunt nog meer invalshoeken gebruiken.

Verzin tien domeinnamen met verschillende stijlfiguren.

Springt een specifieke stijlfiguur er uit? Ga er dan dieper op in: Verzin nog tien domeinnamen met een beeldspraak. Of een alliteratie.

Je kunt ook een hele andere kant op:

Bedenk 10 domeinnamen voor architecten waarin een naam van een van de goden in zit die iets te maken heeft met bouwen of ontwikkeling.

Wat voor invalshoeken kun je nog meer bedenken?

Hoe bedenk je een domeinnaam met AI?

Er is goede kans dat je een of meerdere sterke domeinnamen met AI vindt die je direct kunt vastleggen via de domeincheck.

Als dat niet het geval is, dan zul je een tiental woorden vinden die bij jouw website passen die de basis kunnen vormen van een nieuwe domeinnamen, waarmee je zelf kunt puzzelen.