7 redenen waarom iedere student een blog moet starten

blog schrijven studenten

Schrijven is nuttig. Echt waar. Heel veel studenten zien het schrijven van teksten als een vervelende opdracht om aan docenten, opdrachtgevers en andere mensen over te brengen wat ze hebben gedaan of geleerd, maar je kan met een geschreven tekst de hele wereld een nieuwe inzicht laten zien. En veel meer. Welke goede redenen zijn er om een blog te beginnen, en hoe makkelijk is het starten van een blog eigenlijk?

Met een blog laat je jezelf zien aan anderen

Iedereen heeft een mening. Met een blog kun je jezelf laten horen, en de wereld laten zien hoe jij over onderwerpen denkt. Je komt daarmee in aanraking met mensen die hetzelfde denken, of met mensen die juist anders denken.

Met deze mensen kun je dan een groep maken waar je meningen met elkaar deelt. Je kan hun dan overtuigen van jouw mening, maar ook leren van hun mening. Met een blog kun je dus laten zien wie jij bent en waar je voor staat.

Met een blog laat je je skills zien aan geïnteresseerden

Heb je al een portfolio-website? Voeg daar een blog aan toe, en opeens zijn er veel meer mensen die je website bezoeken. Iedere blogpost die je publiceert wordt namelijk apart gezien door Google. Als je veel over hetzelfde onderwerp schrijft, krijg je veel bezoekers die over dat onderwerp informatie zoeken en voor de antwoorden naar jouw website toe komen. Op deze manier kun je jezelf als specialist laten zien in jouw interesses, en dus van jezelf een goed merk maken.

Met een blog laat je je skills zien aan werkgevers

Als je naast de portfolio en de blog ook een CV op jouw website plaatst, kun je zelfs baanaanbiedingen krijgen van bedrijven. Deze zijn geïnteresseerd geraakt door de combinatie van jouw blogteksten, CV en portfolio, en zien dan in jou een goede werknemer.

Met een blog blijf je leren

Je leert niet alleen van andere meningen, je kan ook van jezelf leren. Als je artikelen schrijft, dwing je jezelf om je te verdiepen in het onderwerp. Je stelt jezelf vragen, en zoekt dan naar het antwoord op deze vragen. Je zoekt daarvoor informatie van verschillende bronnen, en trekt daar je eigen conclusie uit.

Uiteindelijk leer je van eigen onderzoek veel meer dan van het lezen van teksten van een ander alleen:

“Reading, after a certain age, diverts the mind too much from its creative pursuits. Any man who reads too much and uses his own brain too little falls into lazy habits of thinking.” – Albert Einstein

Je leert zelfs hele nieuwe specialiteiten, die in de toekomst heel belangrijk zijn. Bij het opstarten van een blog krijg je namelijk te maken met nieuwe ervaringen: servers, social media, het maken van content, het bouwen van een community, enzovoort. Dit zijn stuk voor stuk specialiteiten die in dit digitale tijdperk enorm belangrijk zijn, en je een voorsprong geven op heel veel anderen die dit nog niet kunnen.

Met een blog kun je geld verdienen

Een blog is er niet alleen om te leren of om anderen tegen te komen, je kan er namelijk ook iets uit halen. Geld bijvoorbeeld. Met een blog is het vrij makkelijk om een product, een dienst, jezelf of je eigen bedrijf aan te bieden.

Een leuk idee kan op internet namelijk uitgroeien tot een succesverhaal dat wereldwijd gaat. Je zet jezelf af van mensen en bedrijven die geen blog hebben, omdat je een persoonlijke band kan creëren met je bezoekers. Daardoor kun je veel makkelijker een product of dienst verkopen.

Het is wel belangrijk om te zeggen dat er niet automatisch geld uit een blog komt rollen. De potentie is er wel, maar alleen met een goed promotieplan en een hoop geduld is er een kans op succes.

Bloggen is gewoon leuk

Veel mensen die begonnen zijn met een blog hebben het gedaan omdat ze hun passie wilden delen met anderen. Samen met een creatieve uitlaat en een gezond gevoel voor het ontdekken van nieuwe dingen maakt dat het blog voor de maker en de lezer leuk is. Je moet dus vooral plezier hebben in het schrijven.

Houd het blog over één onderwerp, maar schroom niet om er ook andere onderdelen bij te betrekken. Als je schrijft over marketing maar je vindt basketbal ook leuk, schrijf dan een keer over hoe marketing de sport heeft veranderd. Dit houdt het onderwerp voor jezelf en de lezer interessant, en geeft je ook een breder inzicht over het onderwerp.

Een blog starten is zo gedaan

Het is heel makkelijk om een eigen blog te starten. Er bestaan namelijk een heleboel blog-systemen, zoals WordPress, die het moeilijkste werk voor je uit handen nemen. Bij het aanmaken van een blog staat er namelijk meteen al een complete website.

Het enige wat je nog hoeft te doen, is de site naar jouw smaak opmaken en het publiceren kan al beginnen. Daarnaast heb je voor lage prijzen een webadres en een hosting voor je blog. Je bent maar een paar stappen verwijderd van een nieuwe, maar heel erg leuke ervaring.

Heb je nog geen webadres of hosting? Kijk op xel voor goede prijzen

Wat was jouw reden om met een blog te starten?

Of heb je een interesse die je heel graag met de wereld zou willen delen?