Blog beginnen? 14 redenen en een how-to

Kan je in 2020 nog wel beginnen met bloggen? Ben ik niet te laat? Zit men wel te wachten op mijn blog? En voor de ondernemers onder ons, levert bloggen echt wel wat op?

Het zijn belangrijke vragen. Het zijn vragen die ons tegen kunnen houden om te starten met bloggen. Zonde. Ik heb daarom alle krachtige redenen om te beginnen met bloggen op een rijtje gezet. Verder heb ik een aantal ervaren bloggers gevraagd waarom zij zijn begonnen met bloggen en wat het hun heeft opgeleverd.

En tot slot leer je aan het eind hoe je heel snel een eigen blog bouwt.

14 redenen om NU te beginnen met bloggen

stocksnap_c332pcv8d0

1. Een toevoeging voor het web (en het leven van anderen)

Zit men wel te wachten op mijn blog?

De vraag is vrij makkelijk te beantwoorden.

Als je – in welk opzicht dan ook – een onderwerp beter, leuker, krachtiger of helderder kan bespreken dan andere (populaire) bloggers, dan zit men te wachten op jouw blogs. Heb je inzichten of meningen die niet of nauwelijks worden besproken? Dan zit men te wachten op jouw blogs. Er zijn zo ontiegelijk veel smaken, behoeften en voorkeuren. De kans dat genoeg mensen jouw stijl toffer vinden dan de stijl van andere (populaire) bloggers is gigantisch.

En als je beide vragen met een ‘nee’ hebt beantwoord, dan betekent het nog niet dat je niet moet bloggen.

Want….

schrijven

2. Je wordt een betere schrijver

Er heerst het idee dat je niet moet bloggen als je niet zo goed kan schrijven.

Dat is bullshit.

Wat je zegt is altijd belangrijker dan hoe je het zegt.

Verder leer je juist beter te schrijven door vaker te schrijven. Door noodgedwongen jouw gedachten op een ordelijke, heldere en als het kan, leuke manier op ‘papier’ te zetten. Je zal je verbazen hoeveel vooruitgang je kan maken als je een jaartje redelijk actief blogt. En als je nog sneller jouw schrijfskills wil verbeteren, dan kan je ook nog altijd een blogcursus volgen.

Maar dit is niet het enige waar je beter in wordt..

bhnxfaencti-eddy-klaus

3. Je wordt creatiever

De meeste niet-ervaren schrijvers schrijven met te veel angst. Ze denken te veel na over wat ze willen zeggen. Elke niet-perfecte zin, elke zin niet 100% veilig is, wordt direct aangepast of verwijdert. Zo’n angstige schrijfwijze zorgt dat alle creativiteit uit je tekst wordt geperst en dat er een saai stukje tekst overblijft. En wie wilt er nou een saai stukje tekst lezen?

Een van de beste schrijftips komt uit het boek ‘Bird by Bird’ van Anne Lamott.

“Almost all good writing begins with terrible first efforts. You need to start somewhere”

Je zou zonder zorgen moeten schrijven. Vanuit je onderbewuste. Dat klinkt misschien een beetje wazig, maar het betekent in de basis dat je gewoon alles moet opschrijven wat in je opkomt. 

“E.L. Doctorow said once said that ‘Writing a novel is like driving a car at night. You can see only as far as your headlights, but you can make the whole trip that way.’ You don’t have to see where you’re going, you don’t have to see your destination or everything you will pass along the way. You just have to see two or three feet ahead of you. This is right up there with the best advice on writing, or life, I have ever heard.” – Ook uit het boek ‘Bird by Bird’

Je gaat op deze manier fouten maken. Je gaat (veel) slechte zinnen schrijven. Maar… op deze manier schrijf je ook de beste en leukste zinnen. En misschien nog belangrijker: je zorgt dat je niet vastloopt.

Pas na het schrijven van een ‘shitty first draft’ poets je het artikel op. Je haalt alle zinnen eruit die jouw lezers niet willen lezen.

Waarom is Susanne Zum Vörde van StijlvolStyling.com begonnen met bloggen?

“Ik ben in 2013 begonnen met mijn woonblog ‘Stijlvol Styling’ als hobby omdat ik meer kennis wou opdoen over de wereld van design, interieur en tuin.

Ik was bezig met omscholing omdat ik maar één grote zakelijke droom had: zelfstandig ondernemer worden als interieurontwerper en stylist. Mijn creative insteek was dat je door een blog bezig blijft met ontdekken van trends, nieuws en innovaties. Later ontdekten ik dat je sneller een netwerk kunt opbouwen en er komen, zeker als je het goed doet, kansen op je pad die je wellicht anders nooit gekregen had. Zoals door de vele bezoekers/ volgers en hierdoor aanwezig mogen zijn bij grote (pers) events, samenwerkingen met bedrijven en zelfs in de landelijke de media komen.

Het overkomt mij nu dagelijks, maar ik blog er dan ook nog steeds met hart en ziel voor.”

 

Wat is het leukste/bijzonderste wat bloggen jou heeft opgeleverd?
“Na amper 6 maanden bloggen ontstond uit mijn woonblog mijn eigen bedrijf; SBZ Interieur Design. Inmiddels ben ik naast ervaren blogger, zelfstandig ondernemer als interieurontwerper en stylist. Het is daarbij niet alleen nog steeds ontzettend leuk om dagelijks te bloggen op Stijlvol Styling met alle eerder genoemde voordelen die daarbij horen. In mijn geval is het vandaag de dag een creatief totaal concept geworden dat ontzettend goed heeft uitpakt, want ook marketing technisch gezien is het een interessante en rendabele formule geworden.”

bezoekers

4. (Tien)duizenden lezers per maand

Je wilt gehoord worden. En het krijgen van meer bezoekers is waarschijnlijk de belangrijkste reden voor ondernemers om te beginnen met bloggen.

Met bloggen kan je op grofweg twee manieren meer aandacht krijgen:

 • Jouw lezers – en die bestaan waarschijnlijk in het begin alleen uit vrienden, familie, collega’s en kennissen –  vinden het artikel leuk genoeg om het te delen via social media (of op hun eigen website).
 • Een blogartikel krijgt bezoekers via de zoekmachine.

Je hoeft geen expert te zijn in zoekmachine optimalisatie om bezoekers te krijgen van Google, maar het helpt natuurlijk wel als je de basics kent.

Hoe krijg je bezoekers van de zoekmachine?

Schrijf over onderwerpen waar men ook naar zoekt. Hoe specifieker het onderwerp is, hoe groter de kans is dat je hoog rankt. Stel, je hebt een blog over inrichting. Kies dan voor het onderwerp ’12 tips voor het inrichten van een klein balkon’ in plaats van ’15 prachtige tuinmeubels’.

En het kan geen kwaad om dit artikel over SEO copywriting te lezen, voordat je begint met bloggen.

Waarom zijn Kirsten en Erick van Travelaar.nl begonnen met bloggen?
“De belangrijkste reden voor het beginnen met bloggen was voor ons het delen van onze ervaringen, maar ook als een leuke herinnering voor onszelf. Tijdens onze reis van ruim 5 maanden door Azië in 2013/2014 hadden we zoveel meegemaakt en zoveel ervaringen opgedaan dat het ons zonde leek om hier niets mee te doen. Ook tijdens de reis die we nu maken – sinds januari 2016 – blijkt onze blog de perfecte manier om vrienden en familie op de hoogte te houden van onze belevenissen, maar ook om voor onszelf de herinneringen warm te houden. Uiteraard is het super mooi meegenomen dat we nu iedere maand duizenden (toekomstige) reizigers kunnen helpen bij het plannen van hun reizen.”

Wat is het leukste/bijzonderste wat bloggen jou heeft opgeleverd?
“Het leukste dat bloggen ons tot nu toe heeft opgeleverd zijn de leuke contacten die we hebben opgedaan. Niet alleen hebben we veel contact met andere (reis)bloggers, ook krijgen we dagelijks mails en privéberichten van bezoekers die vragen hebben over bepaalde bestemmingen. De complimenten die we krijgen van onze lezers en de lieve reacties zorgen ervoor dat we nog steeds met veel plezier aan het bloggen zijn.”

onthouden

5. Je wordt onthouden

Niemand komt in een jaar tien keer op een website die nooit verandert.

Maar als je regelmatig leuke, interessante of waardevolle blogs publiceert, dan is de kans groot dat de bezoeker terugkomt, jou volgt op social media of zich inschrijft voor jouw nieuwsbrief. Hoe vaker je zichtbaar bent, hoe beter jouw blog/bedrijf wordt onthouden. En als de lezer dan ooit een product wil kopen dat jij verkoopt, dan denkt hij/zij waarschijnlijk direct aan jou. Je hebt dan een ‘top-of-the-mind’-positie bemachtigt. 

En het is natuurlijk ook leuk om een grote groep vaste lezers te hebben. Een vaste groep die geïnteresseerd is in wat jij te zeggen hebt. 

stocksnap_aw1i0l8ydz

6. Je wordt gezien als expert

Het is niet zo heel lastig om gezien te worden als expert.

Het ligt aan twee dingen

 • Je moet (iets) meer weten dan jouw lezers.
 • En je moet iets doen met die kennis (bloggen, bijvoorbeeld).

Ben je op dit moment nog geen expert in het onderwerp waar jij over wilt bloggen en bestaat jouw doelgroep uit mensen die niet zo veel over het onderwerp weten? Koop dan één goed boek over het onderwerp, lees het en begin met bloggen. Zo simpel kan het starten met bloggen zijn.

brsk3c6xpxm-camille-kimberly

7. Je wordt (slimmer en) een expert

Met regelmaat over een onderwerp schrijven is misschien wel de beste manier om (een nog grotere) expert te worden in het onderwerp

Je wordt met bloggen op twee manieren slimmer.

Je moet iets begrijpen voordat je het begrijpelijk uit kan leggen. Een blogger draait het regelmatig ook om. Je wilt namelijk ook schrijven over ‘nieuwe’ concepten, ideeën en tips. En omdat je dit ook begrijpelijk wil overbrengen, dwing jij jezelf om het concept, idee of de tip nog beter te begrijpen.

Verder wordt je als blogger ook alerter. Je gaat vaker op zoek naar informatie over het onderwerp waar jij over wilt bloggen en je leest die stukken aandachtiger en kritischer. Door die botsing van ideeën, groeit jouw kennis.

Wat was de (belangrijkste) reden dat Marlieke van Cotton & Cream begon met bloggen?
“Het delen van mijn passie voor mode en eten. Daarnaast heb ik altijd de ambitie gehad om te werken voor een magazine, en heb nu mijn eigen baan als hoofdredactrice gecreëerd!”

Wat is het leukste/bijzonderste wat bloggen jou heeft opgeleverd?
“Dat ik nu aan de slag ben als zelfstandig ondernemer en als blogger de vrijheid heb om veel te reizen, bijzondere mensen te ontmoeten en inspiratie te delen over de dingen die het leven leuker maken: fashion en food. “

8. Het is leuk

Jup. Bloggen is leuk. Voor sommigen is het schrijven af en toe een worsteling, voor anderen is bijna altijd plezierig.

Maar iedereen krijgt voldoening wanneer hij of zij een goed artikel heeft geschreven. En het is ook altijd leuk om complimentjes of inhoudelijke reacties te krijgen van lezers.

Waarom is Marloes van BudgetProof.nl begonnen met bloggen?
“Stiekem begon ik al met bloggen via LiveJournal, tig jaar geleden (minimaal een jaar of 15). Daarop volgden reisverslagen via waarbenjij.nu en een modeblog die niet een heel lang leven beschoren was. Ongeveer 4 jaar geleden ben ik op Budgetproof.nl mijn blogs de wijde wereld in gaan sturen. Ik ben dol op schrijven (het is inmiddels ook mijn werk), maar werkte destijds in een functie waar ik maar weinig schreef. Ik vond het tijd om de wereld te laten zien dat je ook zonder rijk te zijn een heel leuk leven kunt hebben (gebaseerd op eigen ervaringen). Dat is hoe mijn site werd geboren.”

Wat is het leukste/bijzonderste wat bloggen jou heeft opgeleverd?
“Poeh. Bloggen brengt mij op plaatsen waar ik normaal niet zo snel zou komen en biedt me kansen die ik misschien anders niet had gehad. Zo stond er de afgelopen maand een cocktail op het menu van het INK Hotel die ik bedacht had. Wie kan dat nou zeggen? Ik mag in hotels slapen die nog niet eens officieel geopend zijn en word naar vakantiebestemmingen gevlogen om verslag te doen van mijn eigen ervaringen. Of zo sta je ineens in de loft van Bastiaan van Schaik voor een modeshow, mag je een celebrity interviewen of doe je mee aan een skiwedstrijd. Af en toe moet ik mezelf nog weleens even knijpen. Bizar toch? En ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik alle goodies niet pure verwennerij vindt. Lipstickje hier, nieuwe outfit daar. Ik heb het maar getroffen! Stel, ik zou ooit stoppen met mijn blog, dan zou ik de bijzondere ervaringen het meeste missen.”

vgoiy1gzzyg-atlas-green

9. Motie voorwaarts

Elk artikel dat je schrijft, is een stap naar voren.

Elk artikel dat je schrijft, kan je meer bezoekers, reacties, opdrachten en inkomen opleveren.

In een leven waar veel dagen op elkaar lijken – en voortgang soms slecht zichtbaar is – is het rustgevend om iets te hebben dat alleen kan groeien. Jouw blog is een motie voorwaarts. Het reflecteert hoe jij in het leven groeit, omdat jouw blog een representatie is van jouw kennis en denken.

Waarom is Ben van Blogtrommel.com begonnen met bloggen?
“Heel simpel eigenlijk. Ik schrijf graag, deel graag mijn mening en vind het bereleuk als ik merk dat andere mensen daar (blijkbaar) wat aan hebben. Dan is er een heel persoonlijke reden. Ik heb een ernstige handicap, maar online – als je blogt – merkt niemand daar wat van als ik dat niet wil. Dat is in real life wel even anders! En natuurlijk kan je als blogger vrij makkelijk betrekkelijk anoniem blijven, terwijl je blog wel degelijk een serieuze steen in de kikkerpoel kan gooien…”

Wat is het leukste/bijzonderste wat bloggen jou heeft opgeleverd?
“Misschien wel het meest cliché antwoord, maar het is niet anders: de ontelbare fijne online-contacten die ik nooit zou hebben gehad als ik niet was gaan bloggen. En die contacten blijven trouwens lang niet allemaal even oppervlakkig als wel eens wordt gedacht. Zo’n (niche)blog maakt je ook langzaam maar zeker een “expert” in je vakgebied. Want zo’n blog dwingt je natuurlijk om je voortdurend bij te scholen. Iets minder voor de hand liggend: ik merk dat ik wat assertiever word. Niet alleen online, overigens. Ik kan me makkelijker/sneller ergens een mening over vormen en die ook overbrengen en onderbouwen.”

10. Je wordt een betere denker

Bloggen is een proces waarbij je al puzzelend een lezer wil overtuigen, enthousiasmeren, entertainen, motiveren of informeren.

Bij het schrijven en herschrijven denk je constant aan de vragen:

 • Wat wil ik zeggen?
 • Heb ik gezegd wat ik wou zeggen?
 • Wat wil ik dat de lezer na het lezen van mijn artikel doet?
 • Hoe denkt de lezer over dit onderwerp?

Bloggen leert je vanuit de lezer te denken en je leert op een structurele manier een probleem op te lossen.

Verhalen

11. FREEEEDOOOMM!

Bloggen bevrijdt je. Op meerdere manieren.

Het kan je zowel intellectueel, spiritueel (jezelf en de wereld beter begrijpen), als financieel bevrijden. Jij kiest waar jij over blogt en hoe jij blogt. En als het interessant genoeg is – als jouw blog een behoefte vervult – zal het bezoekers aantrekken. En wanneer je bezoekers hebt, kan je geld verdienen. Via advertenties, opdrachten of het verkopen van een product.

Gooi die beperkende boeien van het niet-bloggen af en bevrijd jezelf.

pexels-photo-188940

12. Je leert een hoop mensen kennen

Bloggen is een sociale activiteit. Je gooit iets de wereld in en je wacht hoe de wereld reageert.

En de wereld gaat reageren.

Je leert met de jaren enorm veel andere bloggers en lezers kennen.

13. Je inspireert en helpt anderen

Jouw blogs kunnen mensen helpen. Jouw blogs kunnen het leven van anderen verrijken.

 • Ben je een tekstschrijver? Dan kan jouw blog ervoor zorgen dat nog meer mensen toffe dingen schrijven die jij wil lezen.
 • Wil je over interieur bloggen? Dan zorgt jouw blog ervoor dat jouw lezers een inrichting hebben dat echt bij hun past. Een interieur waar ze gelukkiger van worden.
 • Foodblogger? Je kan ervoor zorgen dat mensen lekkerder en gezonder eten.

Waar je ook over blogt, jouw blog kan jouw lezers helpen om betere beslissingen te maken.

Waarom is Céline van withoutelephants.com begonnen met bloggen?
“Ik heb het altijd erg leuk gevonden om te schrijven. Zo schreef ik altijd stukjes voor de schoolkrant of maakte ik na schooltijd mijn eigen “tijdschriften”. Toen mijn zusje mij ergens in 2010 de wondere wereld van de blogs liet zien, leek het mij erg leuk om zoiets samen te kunnen maken. Een goede reden om weer wat vaker te kunnen schrijven en, niet geheel onbelangrijk, hoopte ik anderen te inspireren met mijn artikelen. Nu, bijna 7 jaar later is inspireren nog steeds de belangrijkste drijfveer achter mijn blog.”

Wat is het leukste/bijzonderste wat bloggen jou heeft opgeleverd?
“Bloggen heeft mij uiteindelijk een heleboel geleerd over het runnen van een eigen bedrijf en heeft mij kennis en vaardigheden in online marketing gegeven. Iets waarmee ik nu, ook naast mijn blog, dagelijks werk en waar ik mijn brood mee verdien. Ook heeft bloggen mij een heleboel nieuwe hobbies gegeven, zoals fotografie.”

stocksnap_00f7db5857

14. Je leert skills die nu en in de toekomst enorm waardevol zijn

Wanneer je blogt dan ben je bewust en onbewust bezig met communicatie, marketing, zoekmachine optimalisatie, schrijven, denken, techniek en gebruiksvriendelijkheid.

Hoe vaker je blogt, hoe beter je wordt in deze skills. En dit zijn tijdloze skills.

De manier hoe jij een stuk ordent, een gedachten oppert of hoe je iemand overtuigt, zijn stuk voor stuk skills die je zowel zakelijk als persoonlijk een voorsprong geven.

Overtuigd? Wil je direct starten met bloggen?

Het is niet zo lastig om een eigen blog te maken.

Je hebt in principe drie dingen nodig:

 • Een domeinnaam (een webadres).
 • Software om een blog te bouwen.
 • En hosting (om jouw website bereikbaar te maken).

Alle drie kan je in één keer regelen bij xel.

Vind jouw perfecte .nl domeinnaam

Wij helpen je een handje. Bekijk onze tips hiernaast, gebruik onze suggestietool en vind de perfecte domeinnaam die bij jou past!

Als je gelijk goed wilt starten, dan kan je het best gaan voor het een WordPress hostingpakket vanaf € 15,00 per maand.

 • Het pakket heeft meer dan genoeg schijfruimte en dataverkeer.
 • Je krijgt dan een gratis domeinnaam.
 • WordPress wordt automatisch geïnstalleerd.
 • Eigen e-mailadressen.

En het belangrijkste: je kan xel bellen of mailen als je ooit bij het bouwen of onderhouden van jouw blog ergens tegenaan loopt. Enorm handig voor starters.

Hoe simpel is het bouwen van een blog met dit pakket?

Met dit pakket is het heel erg simpel. In het kort: je bestelt het WordPress hostingpakket en je krijgt automatisch een mailtje wanneer jouw eigen WordPress blog online staat.

Kan ik daarna direct beginnen met bloggen?

Dat kan.

Maar als je niet het standaard design of meer functionaliteit (zoals een contactformulier) wil, dan ben je nog een paar uurtjes bezig met het installeren van plugins of thema’s.

Er zijn genoeg WordPress handleidingen online te vinden.

En als iets onduidelijk is, dan kan je met dit WordPress hostingpakket xel.nl bellen of mailen, WordPress support is inbegrepen.

Succes met het starten met bloggen. En een fijne reis!