De voordelen van https:// voor SEO

Met https:// wordt de data die gewisseld wordt tussen een browser en een webserver versleuteld.

Hoe meer websites overstappen op https://, hoe veiliger het web wordt.

Google wilt zo’n overstap stimuleren.

Ze geven daarom websites met https:// een (hele) kleine boost in de zoekresultaten. En ze hebben aangegeven dat de positieve invloed van het hebben van https:// mogelijk in de toekomst groter wordt.

“But over time, we may decide to strengthen it, because we’d like to encourage all website owners to switch from HTTP to HTTPS to keep everyone safe on the web.” – Google Webmaster Central Blog

Ook webbrowsers stimuleren webmasters om over te stappen

Alle populaire webbrowsers tonen in de browser of een pagina ‘secure’ is (soms met een groen slotje, soms met een groen slotje en het woordje ‘secure’).

Een verificatie dat een website veilig is, zorgt bij de zoeker voor meer geruststelling dan geen verificatie. Theoretisch gezien kan dit indirect invloed hebben op de ranking van een website, omdat het gedrag van de zoeker positief of negatief beïnvloed wordt.

Het is zeer goed mogelijk dat browsers nu of in de nabije toekomst ook laten zien wanneer een website ‘not secure’ is. Dit betekent dus dat de gegevens niet versleuteld verstuurd wordt, maar dit kan anders opgevat worden door zoekers. Helemaal als de tekst in het rood staat. Het niet-versleuteld versturen van gegevens met http:// (in plaats van https://) kan dan een indirecte negatieve invloed op de ranking.

Het is ook niet ondenkbaar dat de zoekmachine in de toekomst in de zoekresultaten laat zien welke websites beveiligd of onbeveiligd gegevens versturen. Het is maar de vraag of ze dit gaan doen, maar als ze dit doen dan kan dit een enorme impact hebben op de CTR (click through rate) van jouw website in de zoekresultaten en zo ook indirect op de ranking van jouw website.

Overstappen op https://

Het overstappen naar https:// is dus niet alleen verstandig voor de veiligheid van jouw bezoekers en jouw website, maar ook voor de ranking in de Google. Momenteel heeft het een kleine invloed, maar met de tijd kan de invloed een stuk groter wordt. Helemaal wanneer men begint te letten op of een website http:// of https:// gebruikt.

Wil je overstappen op https://? Dan is het slim om de hulp in te schakelen van jouw webhost of van een SEO’er. Dit komt omdat de zoekmachine http://xel.nl en https://xel.nl als twee verschillende URL’s ziet. Het plotseling switchen van URL zonder het plaatsen van redirect kan zorgen voor een daling in de ranking. Dat is zonde, helemaal als het makkelijk te voorkomen is met hulp.