SSL certificaat aanvraag voltooid, wat nu?

Als het SSL-certificaat is geïnstalleerd dien je ervoor te zorgen dat alle URL’s van jouw website voortaan alleen nog over HTTPS (https://) geladen kunnen worden. Hoe je dit doet wordt in dit artikel stapsgewijs toegelicht.

HTTPS forceren aanzetten

In veel gevallen is het voldoende om de optie ‘HTTPS forceren’ aan te zetten.

Heb je een WordPress pakket? Dan is dit een kwestie van een optie aanvinken in jouw xel omgeving.

  • Log in op jouw xel omgeving
  • Selecteer de gewenste domeinnaam uit het overzicht.
  • Klik in het linkermenu op Domein en selecteer vervolgens de optie SSL-beheer
  • Vink rechts in het scherm de optie HTTPS forceren aan

Het kan 5 minuten duren voordat de wijzigingen actief zijn. Het kan ook soms noodzakelijk zijn dat je de cache van jouw website en browser moet legen.

HTTPS forceren aanzetten bij een regulier hostingpakket

Neem je een regulier hostingpakket af? Dan moet je het forceren van HTTPS handmatig aanzetten. Dit doe je door verbinding te maken met FTP en de onderstaande code toe te voegen aan het .htaccess-bestand*.

##———HTTPS forceren——— ##
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTPS} !=on
RewriteRule ^/?(.*) https://%{SERVER_NAME}/$1 [R,L]
##

Na het toevoegen van de code is het forceren direct actief. Het kan in sommige gevallen nodig zijn dat je de cache van jouw browser moet legen. 

*Het .htaccess-bestand wordt in veel FTP programma’s standaard niet getoond. Om dit zichtbaar te maken dien je de optie verborgen bestanden (hidden files) in jouw FTP programma aan te zetten.

Website na het forceren nog niet veilig?

Als je al een bestaande website hebt, dan kan het voorkomen dat het forceren van HTTPS en het legen van de cache niet voldoende is. Je dient dan ook de bestaande url’s van de website om te zetten.

Om dit op een eenvoudige manier te doen zijn er diverse plugins uitgebracht. De twee beste die xel aanbeveelt tref je hieronder;

Really Simple SSL

Het voordeel van de plugin ‘Really Simple SSL’ is dat het ook echt really simple is. Je installeert de plugin en hoeft vervolgens maar op één knop te klikken. De plugin zorgt er vervolgens voor dat alle huidige en toekomstige URL’s automatisch worden omgezet naar HTTPS.

Een klein nadeel is echter dat de plugin ten alle tijden geactiveerd moet zijn. In het artikel hieronder tref je een uitgebreide toelichting voor het gebruik van Really Simple SSL.

Handleiding Really Simple SSL

Go Live Update URL’s

De plugin ‘Go Live Update URL’s’ is vrij simpel in gebruik en heeft als voordeel dat je hem na het omzetten van de url’s weer kunt verwijderen.

Een nadeel is echter dat Go Live Update URL’s in sommige gevallen niet bij alle URL’s kan. Op het moment dat niet alle URL’s zijn omgezet zal de website niet volledig beveiligd zijn en krijg je niet het gewenste slot te zien. In dit geval adviseren we het gebruik van Really Simple SSL.

Handleiding Go Live Update Url’s