E-mail instellen bij xel

Bij een website hoort een professioneel e-mailadres.

Om e-mail te kunnen ontvangen en verzenden moet je eerst:

  1. Een mailbox aanmaken.
  2. Daarna moet je een e-mailadres aanmaken en deze koppelen aan de net aangemaakte mailbox.
  3. En tot slot kan je jouw e-mail koppelen aan een extern e-mailprogramma, zoals Hotmail, Outlook of Gmail, zodat je via dat e-mailprogramma mailtjes kan ontvangen en versturen.

Wat is het verschil tussen een mailbox en een e-mailadres?

Een mailbox kan je vergelijken met een huis

Wil je post ontvangen aan huis? Dan heb je een adres nodig. En daar blijft het voor de meeste mensen bij. Je hebt dan één mailbox nodig en één mailadres.

Maar, het kan zijn dat je thuis onderneemt en/of er iemand anders bij je woont. Dan zijn er meerdere geadresseerden (mailadressen), die op dezelfde plek moeten aankomen. En zo kan je meerdere mailadressen koppelen aan één mailbox. Alle mail komt dan aan op dezelfde plek, maar heeft een andere adressering.

Maar er zijn andere mogelijkheden.

Twee voorbeelden

Stel, je bent een ZZP’er en je hebt jouw naam als domeinnaam. Je wilt een zakelijk en een privé e-mailadres.

Dan maak je eerst een mailbox aan. Daarna maak je twee mailadressen aan, bijvoorbeeld peter@bergkamp.nl en info@bergkamp.nl. Beide mailadressen koppel je aan dezelfde mailbox, omdat je jouw mail vanaf één plek wilt ontvangen en versturen.

Stel, je bent een ondernemer en hebt drie medewerkers in dienst.

Dan maak je voor iedere werknemer een unieke mailbox aan. Iedereen krijgt zijn of haar eigen ruimte. Je wilt namelijk niet dat iedereen elkaars mail ontvangt. Daarna maak je voor iedereen een eigen e-mailadress aan, zoals vera@schilderwerk.nl, en koppel je die met een unieke mailbox. Komt er een nieuwe medewerker bij? Dan maak je weer een nieuwe mailbox aan en een nieuw mailadres.

E-mail instellen bij xel

  1. Lees hier hoe je een mailbox aanmaakt.
  2. Lees hier hoe je een e-mailadres voor jouw mailbox aanmaakt.

Stap 3 (optioneel): email ontvangen en versturen via Gmail, Outlook, Hotmail etc.

Na het instellen van jouw e-mail kan je mailtjes ontvangen en verzenden via webmail.xel.nl.

Veel mensen prefereren om hun mailtjes te ontvangen en verzenden via het e-mailprogramma die zij ook privé gebruiken, zoals Gmail, Outlook of Hotmail.

Om dit voor elkaar te krijgen kan je een van de onderstaande handleidingen gebruiken.

Extra informatie over e-mailadressen, mailboxen en POP/IMAP

E-mailadressen

Je kunt een onbeperkt aantal e-mailadressen aanmaken en koppelen aan één of meerdere van je mailboxen. Het is ook mogelijk om e-mail te forwarden naar één of meerdere externe e-mail adressen.

Mailboxen

Een mailbox heeft standaard een grootte van 250 MB en kan op ieder moment worden vergroot tot maximaal 2,5 GB. 

Bij het aanmaken van een mailbox creëer je voor iedere mailbox een eigen gebruiker en een wachtwoord. Deze kun je vervolgens gebruiken om in te loggen op de webmail of om de mailbox middels IMAP/POP te koppelen aan een e-mailprogramma.

POP/IMAP

Je kunt de bij xel aangemaakte mailboxen eenvoudig middels POP3 of IMAP koppelen aan jouw favoriete e-mailprogramma’s, denk hierbij aan bijvoorbeeld Outlook, Gmail, etc. 

Het verschil is dat de POP3 protocol berichten na het ophalen verwijderd uit de mailbox. De IMAP protocol laat de berichten daarentegen staan na het ophalen. Dit biedt de mogelijkheid om de mailbox als centraal punt te gebruiken waar meerdere apparaten het bericht kunnen ophalen.

Hoe stel ik mijn email in? Lees hier meer over het instellen van uw e-mail