Hoe maak ik een website?

Het is steeds makkelijker om een eigen website te maken.

En daar heb je geen verstand van code voor nodig.

Met een goede handleiding lukt het iedereen om een website te maken. Binnen een half uurtje kan de basis al staan. En in een dagdeel heb je al een mooie simpele website met een handvol pagina’s en alles wat je nodig hebt, zoals een contactformulier.

Vroeger was dat wel anders

Vroeger kon je alleen websites maken in HTML en CSS

Dat zijn twee opmaaktalen. Met HTML bepaal je in de inhoud van een webpagina en CSS pas de visuele stijl aan van die inhoud. Elke aanpassing moest toen direct in de code gemaakt worden.

Die tijd is allang voorbij.

Websites zijn nog steeds gebaseerd op die opmaaktalen. Maar we hoeven er niets mee te maken krijgen. Het gebeurt vaak allemaal op de achtergrond.

De meeste websites worden nu beheert met een CMS

Een CMS is een content management systeem, waarmee je zoals de naam al verraad: content, zoals teksten en afbeeldingen, kan beheren.

De moderne CMS’en zijn complete website bouwers

Je kunt kiezen uit duizenden gratis en betaalde designs.

En de indeling en ontwerp kun je dan meestal aanpassen met een ‘drag-and-drop’-systeem. Een pagebuilder.

Het is meestal een kwestie van kiezen, slepen en typen. Je hebt geen verstand van programmeertalen nodig. Het is zelfs makkelijker dan Word, waar je normale documenten op jouw computer maakt.

Daarnaast is er genoeg hulp. We bespreken straks allerlei hulpmiddelen bij het bouwen van je eigen website, inclusief stap-voor-stap handleidingen.

Wat heb ik nodig om een website te maken?

Je hebt een plekje om het internet nodig, een webadres en een programma om een website mee te maken.

  • Website software (een CMS)
  • Hosting
  • En een domeinnaam – dat is een webadres.

De meest onbekende van die drie voor beginners is hosting.

Wat is hosting?

Hosting is een dienst waarbij je per maand betaald voor wat ‘ruimte op het internet’. Je huurt een stukje schijfruimte op server in een beveiligd datacenter dat 24/7 verbonden staan met het internet. Met hosting zijn jouw website-bestanden altijd en overal beschikbaar.

Hosting is meer dan zorgen dat jouw website online is. Zo zit er vaak ook e-mail bij, zodat je kunt mailen met het adres van jouw domeinnaam, zoals info@website.nl.

Verder zit bij hosting ook back-ups, snelheidoptimalisaties en support.

Hoe maak ik een website?

Laten we kort de verschillende stappen die bij het bouwen van een website komen kijken bespreken.

  • Je kiest eerst met welke website software je gaat werken, oftewel welke websitebouwer. We gaan zo de populairste website software bespreken.
  • Daarna kies je een hostingpakket dat bij jou past, direct gevolgd met het kiezen en vastleggen van een domeinnaam.
  • Een van de eerste stappen daarna is het kiezen wat voor design je (ongeveer) wil hebben. Het design wordt bij website software meestal een thema genoemd.
  • Je kiest vervolgens welke plugins, dat zijn kleine toevoegingen en applicaties, je wil toevoegen aan jouw website. Plugins zijn vergelijkbaar met apps. Ze voegen een functionaliteit toe.

Hoe je het design vaststelt is erg afhankelijk van de website software dat je gebruikt. Er zijn meerdere opties beschikbaar. Zo kan je een thema op maat laten maken door webdesigners, maar je kun ook een van duizenden thema’s die al ontworpen zijn door designers gratis installeren of kopen voor fractie van de kosten van een op maat design, en dat design dan aanpassen met een page builder.

De populairste website software om websites mee te maken

Eind 2022 gebruikte 33.1% van alle websites gebruikt geen content management systeem of een eigen ontworpen CMS. Veel van deze websites zijn hele simpele websites, vaak vrij oude websites, met een kleine handvol pagina’s die niet aangepast worden. Je ziet ook dat het percentage websites dat geen CMS gebruikt met de jaren steeds kleiner wordt.

WordPress

WordPress is, met een enorme voorsprong, de populairste website software. Ze hebben een marktaandeel in de wereld van content management systemen van 64.3%. Dat is 43% van alle websites in de wereld. Ze zijn tien keer zo populair als de nummer twee.

De website software van WordPress is gratis. Het is open-source en duizenden vrijwilligers helpen met de ontwikkeling van de software.

Om een website te maken met WordPress heb je alleen een hostingpakket en een domeinnaam nodig.

Shopify

Shopify past niet perfect in dit lijstje. Shopify is namelijk software waarmee je alleen webshops kunt maken.

De reden dat Shopify de tweede populairste website software is, en dat is nog steeds 90% kleiner dan WordPress, is dat Shopify een van de enigste website software is dat zich puur richt op webshops. En het is vaak waardevoller om de grootste te zijn in een kleinere vijver dan de nummer vier in een grote vijver

Shopify heeft een marktaandeel van 4.1% van alle CMS’en.

Bij Shopify kun je alleen webshops maken. Dit kost tussen de 30 en 80 euro per maand.

Wix

Wix is een van de grootste commerciële website software. Ze staan zelfs op de beurs. Wix heeft een marktaandeel van 2.3%.

Bij Wix zit alles, net als bij Shopify en SquareSpace, op één platform. Het is dus website software, hosting, design in één. Dat is zowel een voordeel als een nadeel. Je offert groei, flexibiliteit en optionaliteit op voor gemak.

Een website bij Wix kost tussen de 10 en 30 euro per maand.

Squarespace

Squarespace is ook commerciële all-in-one website software. Ze hebben een marktaandeel van 2%.

Een website bij Squarespace kost 15 euro per maand. Hierbij komt nog de kosten van een domeinnaam.

Joomla

Joomla is open-source website software, net als WordPress. Vroeger was er redelijk veel competitie tussen de twee, maar WordPress heeft Joomla ondertussen flink achter zich gelaten. Ze hebben een marktaandeel van 1.6%

De website van Joomla

Drupal

Drupal is ook gratis website software, net als Joomla en WordPress. Ze hebben een marktaandeel van 1.2%.

Welke website software moet ik kiezen?

Meestal komt het neer op een keuze tussen WordPress en Wix

WordPress heeft alle andere open source systemen ver achter zich gelaten.

Bij de betaalde systemen is Shopify niet van toepassing, omdat je daar enkel webshops kan maken.

Waarom WordPress?

Bij WordPress kun je kiezen uit (tien)duizenden gratis en betaalde website-designs en talloze plugins, waarmee je elke denkbare functionaliteit aan jouw website kunt toevoegen.

Met WordPress zijn de opties praktisch eindeloos. Je kunt hele zakelijke websites maken, creatieve, persoonlijke. Voor advocaten of AirBnB. Maar je kunt ook webshops maken, blogs, forums en cursussen. Of een combinatie.

Waarom Wix?

Het voordeel van Wix is gemak. Je kunt heel snel een basiswebsite maken die er goed uitziet. Het grote nadeel is dat je gelimiteerd bent qua vrijheid. Het groeien van een website en het uitbreiden van de website met functionaliteiten is lastig – en soms aan kosten gebonden.

Welke software gebruiken om een website mee te maken?

Dus als je snel een kleine website wil bouwen en er verder niet enorm veel aan de slag mee wil, dan is Wix makkelijker. Met WordPress heb je meer keuze en vrijheid. Het nadeel is dat het iets lastiger om te starten, maar daarna zijn de opties eindeloos. Je kunt beginnen met WordPress en eindigen met WordPress, dat is niet het geval met Wix. Er zijn weinig grote websites die Wix gebruiken.

Hoe maak ik een website met WordPress?

  1. Kies het Start WordPress hostingpakket van xel – bij dit pakket zit WordPress ondersteuning inbegrepen
  2. Na het selecteren van het hostingpakket krijg je een scherm waarop je een domeinnaam gaat vastleggen.
  3. Na het afronden van de bestelling wordt WordPress automatisch geïnstalleerd en krijg je een mailtje met jouw inloggegevens.
  4. Pak daarna de WordPress handleiding van xel erbij
  5. Hier wordt uitgelegd hoe je de instellingen aanpast en hoe je een menu maakt
  6. Daarna kies je een van de gratis of betaalde WordPress thema’s
  7. Bij het thema importeer je een design dat bij je past
  8. Dit design pas je vervolgens aan met een gratis pagebuilder, vaak is dat Elementor
  9. Je maakt daarna losse pagina’s, zoals een contactpagina
  10. Je installeert de plugins die je wil hebben

De WordPress handleiding in combinatie met de mogelijkheid om onbeperkt gebruik te maken van de WordPress ondersteuning zorgt ervoor dat iedereen zijn of haar eigen website kan bouwen.