WordPress menu maken en aanpassen

Het aanpassen van een menu in WordPress kan, als u dat nog nooit gedaan hebt, redelijk tricky zijn. Daarom loodsen wij u graag door de eerste stappen heen.

Wat doet WordPress? Wanneer u een pagina aanmaakt, wordt die automatisch in volgorde in het menu gezet. Van rechts naar links. Dit levert problemen op als u meer dan 7 pagina’s hebt en niet alles in volgorde aanmaakt. Bij iedereen gebeurt dit dus.

We gaan daarom een eigen menubalk aanmaken, waarbij u alles zelf in de hand hebt.

WordPress menu maken

Om een menu aan te maken klikt u op het Dashboard op het menu Weergave, ga daarna naar Menu’s.

menu aanmaken dashboard

Een nieuw menu aanmaken in WordPress

Om een menu in te stellen moet deze eerst aangemaakt worden. Vul daarvoor een naam in (1), bijvoorbeeld ‘hoofdmenu’ en klik daarna op Menu aanmaken.

menu aanmaken naam invoeren

In de linkerkolom kunnen vervolgens pagina’s toegevoegd worden (2). vink de pagina’s die u in het menu wilt zien aan, en voeg ze toe aan het menu door op de knop Aan menu toevoegen te klikken.

Tip: Trek er 5 a 10 minuten vooruit om even na te denken hoe u het menu wilt hebben, in welke volgorde en maak deze pagina’s alvast aan. Over het algemeen is er een ‘Over ons’-pagina, een contactpagina en een pagina voor elke dienst.

menu aanmaken pagina's toevoegen

In de menustructuur komen alle geselecteerde pagina’s te staan. Er zijn daar enkele bewerk-opties (3). In het navigatielabel kunt u de menunaam wijzigen.

menu aanmaken aanpassen menustructuur

De volgorde van de menu-items kan gewijzigd worden door de menu’s te verslepen. De bovenste komt links in de menubalk te staan, de onderste rechts. Door pagina’s iets naar rechts te slepen kunt u submenu’s aanmaken.

menu aanmaken links categorieën toevoegen

Als laatste kunt u aan deze menubalk ook links en categorieën toevoegen.

Bij het menu Links kunt u de URL toevoegen, en daar een passende titel bij plaatsen. (4)

Onder Categorieën kunt u blogcategorieën toevoegen, zodat bepaalde blogonderwerpen met één muisklik te vinden zijn. (5)

menu aanmaken opslaan

Via Menu opslaan (5) wordt uw nieuwe menu-indeling opgeslagen. Als u meerdere menu-indelingen hebt opgeslagen, zijn deze bovenaan op de pagina te vinden in het uitklapmenu. (6)

Het WordPress menu toepassen op uw WordPress website

Als u een mooie menu-indeling heeft gemaakt, is het natuurlijk ook leuk om deze te gebruiken.

De pagina heeft twee tabbladen: Menu’s bewerken en Locaties beheren. Om uw nieuwe menu-indeling te plaatsen op uw blog, klikt u op het tabblad Locaties beheren. (7)

menu aanmaken plaatsen op blog

Een menu kan op twee plekken geplaatst worden: op de plek waar de menubalk normaal ook is, en ook in de sidebar die links of rechts op uw blog staat.

Met het uitklapmenu kunt u aangeven welk menu u wilt gebruiken op welke plek. Als u de instelling –Een menu selecteren– gebruikt, worden de standaardinstellingen gebruikt.

Door op Wijzigingen opslaan te klikken wordt het instellen voltooid.

Voor:

menu aanmaken resultaat voor

Na:

menu aanmaken resultaat na