WordPress.com verhuizen naar WordPress.org

Hoewel een WordPress blog via WordPress.com gratis is, krijg je als blogger niet 100% controle over jouw website. Die controle is niet altijd nodig voor persoonlijke blogs zonder winstoogmerk. Het is wel essentieel voor professionals (blogger, webmaster of ondernemer)

De nadelen van een gratis WordPress.com website

  • Je krijgt een subdomeinnaam (bijvoorbeeld kledinginspiratie.wordpress.com)
  • Je hebt geen toegang tot de HTML en PHP gegevens van de header en footer
  • Je hebt de beschikking over een klein aantal gratis en premium (betaalde) thema’s
  • Het kost geld als je een thema wilt aanpassen, een plugin wilt kopen of een eigen domeinnaam wilt
  • WordPress plaatst soms advertenties op jouw website (hierdoor kunnen ze het gedeeltelijk gratis aanbieden)
  • Je kan geen plugins van derden downloaden (zoals de SEO plugin van Yoast)

Verhuis jouw bestaande WordPress (.com) website

Heb je al een gratis WordPress website of blog en wil je die overzetten en jouw WordPress website zelf hosten en 100% controle krijgen?

Dat kan. In 5 stappen zelfs. Laten we beginnen.

Stap 1: Registreer een domeinnaam en kies een hostingpakket

Voordat je jouw WordPress.com website kan verhuizen, heb je een domeinnaam en een hostingpakket nodig.

Let er wel op dat het hostingpakket dat je afneemt een MySQL database heeft.

Het online starter pakket van xel van € 7,45 per maand is een perfect hostingpakket voor starters (1GB schijfruimte, 5GB dataverkeer, 5 e-mailaccounts en 5 MySQL databases. Heb je later meer schijfruimte of dataverkeer nodig? Dan kan je het pakket eenvoudig in jouw xel omgeving uitbreiden.

Een andere optie is het Premium WordPress hostingpakket. Bij dit pakket wordt WordPress automatisch geïnstalleerd en krijg je WordPress ondersteuning. Een WordPress premium pakket is er al vanaf € 10,00 per maand.

Stap 2: WordPress installeren

De volgende stap is het installeren van WordPress op jouw hostingpakket. In de xel omgeving kan je een WordPress one-minute-script vinden. Via dit script kan je met één druk op de knop WordPress installeren.

Let op: Als je een WordPress hostingpakket bij xel afneemt, wordt WordPress automatisch geïnstalleerd. De knop one-minute-script is dan niet van toepassing en ook niet aanwezig in de xel omgeving.

Stap 3: WordPress data exporteren

Log vervolgens in op jouw WordPress.com website en klik op het kopje settings –> export. De optie Export kan je terugvinden als je iets naar beneden scrolt.

Klik vervolgens op het kopje export all.

Als de export is voltooid heb je de mogelijkheid om dit bestand direct te downloaden. Er wordt ook een mail gestuurd met daarin het download bestand.

Stap 4: WordPress data importeren

Ga vervolgens naar je nieuwe website en klik op ‘importeren‘. Importeren staat ook onder het kopje ‘Hulpmiddelen‘.

Je dient nu eerste bij het kopje “WordPress” op “Nu installeren” te klikken.

Klik vervolgens op “voer importeerfunctie uit

Selecteer het XML file (van de export) en klik op bestanden uploaden en importeren. Selecteer ook de optie om alle attachments te importeren (anders worden de afbeeldingen niet meegenomen).

Is de XML file groter dan 2 MB? Dan kan je met WXR File Splitter de XML file opdelen.

Stap 5: De pagina’s redirecten

De volgende stap is het doorverwijzen van de links van jouw oude website naar jouw nieuwe website. Zo weet de zoekmachine dat jouw webpagina’s verhuist zijn (van kledinginspiratie.wordpress.nl naar kledinginspiratie.nl bijvoorbeeld) en worden de bezoekers die op jouw oude website landen automatisch doorgestuurd naar jouw nieuwe website.

Helaas heb je geen toegang tot de .htacces file van jouw website op WordPress.org, waardoor je geen 301 redirects (doorverwijzingen) kan plaatsen (weer een nadeel van een WordPress.com website).

Om de url’s toch door te verwijzen moet je gebruik maken van de premium plugin Site Redirect ($ 13,00 per jaar). De redirects zou je een jaar of 2 kunnen laten staan. De plugin kan je via de WordPress store kopen.

WordPress pakket

Als je de verhuizing van je WordPress.com website aan ons wilt overlaten, dan kan je een WordPress pakket afnemen. Bij een WordPress pakket zit een gratis verhuisservice bij in. Dit wilt zeggen dat wij de verhuizing op ons nemen en alle stappen voor jou uitvoeren. Je dient alleen zelf de bestelling van je domeinnaam en pakket te plaatsen, zodat wij direct kunnen beginnen.