Waarom werkt een persoonlijke schrijfstijl beter als je een eigen blog schrijft?

schrijfstijl uniek schrijven

Veel teksten zijn voor veel mensen te moeilijk om te lezen. Wie heeft er namelijk al eens zin gehad om een leuk boek vol met academische teksten te lezen? Dat zijn niet veel mensen. Hoe kun je er met jouw schrijfstijl voor zorgen dat jouw teksten voor iedereen goed te lezen zijn?

Teksten voor blogs zijn anders dan andere teksten

De basis voor het schrijven van teksten ligt op school. Daar wordt een schrijfstijl aangeleerd die misschien alleen bij officiële instanties te gebruiken is. Daar wordt namelijk aangeleerd om termen en zinnen te gebruiken waaruit je moet laten zien dat je een bepaald boek of hoofdstuk begrepen hebt.

Geef zo’n tekst aan iemand die geen docent is of niet veel van het onderwerp af weet, en die zal je aan staan staren met een blik die leger is dan de vleeslade van een gemiddelde vegetariër.

Deze stijl, de schoolstijl, of deliberately formal, zoals Brian Lash het noemt, is in nieuwe media niet te gebruiken. Je kan er namelijk geen conversatie uit halen. Je moet niet schrijven om iemand te laten zien dat je zelf een onderwerp begrijpt, je schrijft om aan anderen over te brengen wat jijzelf geleerd hebt, of om een discussie te starten.

Wat moet ik doen om goede teksten voor een blog te schrijven?

Gelukkig is de ‘school’-stijl van schrijven goed af te leren. Het heeft vooral te maken met het woord ‘kritisch’. Je moet jezelf constant blijven afvragen of de tekst die je schrijft echt vertelt hoe je jouw verhaal wilt vertellen aan je lezers. Hieronder staan enkele tips die je elke keer moet gebruiken als je een tekst schrijft:

1.     Lees andere teksten voor je begint met je eigen tekst

En niet zomaar andere teksten, maar teksten van beroemde bloggers als Seth Godin. Hun schrijfstijl is zodanig goed dat ze precies overbrengen wat ze willen overbrengen. Kijk naar wat zij doen, en probeer dit ook uit op je eigen blog.

2.     Zoek uit voor wat voor publiek je schrijft

Je doelgroep kennen is een van de beste tips die gegeven kan worden. Als je weet op welk niveau je doelgroep zit, kun je jouw schrijfstijl daarop aanpassen. Moet je meer uitleggen, of kun je dieper op de stof in gaan?

Dit maakt een positief verschil in herkenbaarheid bij de lezers, en zal dus zorgen voor een betere ontvangst bij je lezers.

schrijfstijl veranderen

3.     Schrijf op een manier waar je je zelf prettig bij voelt

Dit heet ook wel ‘schrijf hoe je praat’, en komt ook voor als ‘vergeet alle schooltermen’. Zoals Aartjan van Erkel zegt:

Je wilt dat klanten die je site lezen, hetzelfde gevoel krijgen als klanten die jou persoonlijk spreken. Daarvoor is geen make-up nodig, maar een make-over. Een make-over waarna je hele website is geschreven in jouw eigen stijl. Jouw persoonlijke tone of voice. Die heb je nodig om klanten op een natuurlijke manier te overtuigen. Of je nu een ondernemer bent of een bedrijf.

Dit geldt natuurlijk ook voor jouw blogpublicaties. Als je aan mensen laat zien wie je echt bent, dan zullen ze veel sneller overtuigd zijn dat jouw verhaal ook echt de waarheid vertelt. Daar heb je echt geen fancy termen als ‘geagiteerd (nerveus)’, ‘adhesie (steun)’ en ‘pragmatisch (nuttig)’ voor nodig. Tenzij dat jouw doelgroep is. Dan moet het wel.

4.     Vraag jezelf af wat je over wilt brengen

Als je, voordat je begint met schrijven, aangeeft waar je over wilt vertellen, dan kun je achteraf toetsen of je hebt verteld wat je wilde vertellen. Daarvoor is het handig om een hoofdvraag en wat deelvragen op te stellen die je stuk voor stuk in de tekst probeert te beantwoorden.

5.     Vraag een vriend of collega om je tekst te lezen

En dan het liefst iemand die weinig tot niets af weet van je onderwerp. Iemand die niets weet over je onderwerp zal je namelijk eerlijk vertellen of hij of zij veel opgestoken heeft van jouw artikel. Het is sowieso handig om iemand anders jouw teksten door te laten lezen. Diegene komt met inzichten en vragen waar jij nog helemaal niet aan gedacht hebt.

6.     Laat de tekst even liggen

Het artikel (en jezelf) even laten rusten helpt enorm om de tekst te verbeteren. Heb je het al eens gehad dat je zo lang aan iets gewerkt hebt, dat je er op een gegeven moment gewoon niks meer mee kon doen en volledig vastliep? Dat is het moment om te stoppen, en wat anders te gaan doen.

Ga tv kijken, ga eten koken, ga een spelletje spelen, maar haal je gedachten even van het werk af.

Na de welverdiende pauze zul je zien dat je heel anders naar je werk kijkt. Je kijkt er neutraler naar, en je ziet vaak ook meteen waarom je voor de pauze vastliep. Ook als je tekst af is, moet je het een dag laten liggen en het dan pas weer doorlezen. Je ziet dan op een neutrale manier of je over hebt gebracht wat je over wilt brengen.

Wat kun je beter gebruiken: ‘jij’ of ‘u’?

Dit is een vraag die in het leven altijd weer gesteld wordt. Het antwoord op deze vraag is dezelfde als in tip 3: ‘waar voel je je prettig bij?’. Het verschil tussen ‘u’ en ‘jij’ bestaat namelijk omdat wij bij allebei de kleine woordjes een groot gevoel hebben uitgedrukt. Een ‘U’-persoon heeft status en formaliteit, een ‘jij’ is persoonlijk en informeel.

Het maakt in de praktijk niks uit welke term je gebruikt in je tekst. Als je maar consequent blijft. Zeg je ‘u’ in het echte leven? Gebruik dan ook ‘u’ in de teksten. Voor ‘jij’ geldt hetzelfde. Consequent blijven is het belangrijkst.

Is het moeilijk om een schrijfstijl te veranderen?

Eigenlijk is het niet moeilijk om je schrijfstijl te veranderen. Je moet alleen weer naar jezelf luisteren, in plaats van naar alle boeken waar je uit moe(s)t leren. Alle schrijvers hebben hun eigen stijl, blijkt uit onderzoek van Steven Johnson.

De onderzochte stijlen verschillen enorm van elkaar, maar toch worden ze allemaal gezien als goede schrijvers. Als al deze schrijvers er succes mee hebben, kan iedereen dat hebben.

 

“Zie het niet als marketing, zie het niet als verkoop. Zie het als een gesprek. En schrijf dus ook alsof je een gesprek hebt.” – Aartjan van Erkel, 2013

 

Tegen welke problemen ben jij aan gelopen bij het schrijven van teksten? En welke tips heb jij om teksten te schrijven?