9 praktische vragen over het maken van een WordPress website
Laten we 9 veelgestelde praktische vragen over het bouwen van een website kort bespreken.
Alle vragen op een rijtje
- Hoe maak je een mooie simpele website in 8 stappen?
- Is dit niet lastig? Kan ik dit wel?
- Hoe schakel ik WordPress hulp in?
- Kan ik achter gesloten deuren een website maken?
- Hoe bepaal ik het design van een website met WordPress?
- Kan ik ook kiezen voor een kant-en-klare website?
- Hoeveel kost het om een WordPress website te maken?
- Wat zijn de belangrijkste onderdelen op een website?
- Wat voor teksten en afbeeldingen heb ik nodig voor mijn website?
Hoe maak je een mooie simpele website in 8 stappen?
- Kies een WordPress hostingpakket van xel – je krijgt de inloggegevens van jouw website opgestuurd.
- Zet bij de Instellingen de Permalinks op ‘Berichtnaam’. Zo krijgt een nieuwe pagina een URL die gebaseerd is op de titel, in plaats van willekeurige cijfers – wat niet zo gebruiksvriendelijk is.
- Installeer een (gratis) WordPress thema en activeer een voorbeeldwebsite (demo). Een sterke combinatie voor beginners is het gratis thema Astra met een template zoals de Online Health Coach of de Heating and A/C Technician. Kies voor de pagebuilder Elementor.
- Voeg een logo toe. Kies een kleurenschema en lettertype dat bij jou past.
- Maak een paar (lege) pagina’s aan, zoals: Contact, Over en een pagina voor hetgeen wat je wil doen (een specifieke dienst, bijvoorbeeld).
- Stop alle pagina’s die je wil in het menu en verwijder alle pagina’s uit de voorbeeldwebsite die je niet nodig hebt.
- Bewerk de homepage met Elementor en pas elk element naar wens aan.
- Vul de rest van de pagina’s met teksten en afbeeldingen
Bekijk de checklist voor handleidingen bij elke stap. En aarzel niet om hulp in te schakelen.
Is dit niet lastig? Kan ik dit wel?
Zeker. Nieuwe software is altijd even wennen, maar alles spreekt snel voor zich.
Nog belangrijker: je staat er niet alleen voor. Je hebt met een WordPress hostingpakket van xel meerdere gratis hulpmiddelen tot je beschikking:
- 15 minuten gratis WordPress opstarthulp
- Een WordPress checklist
- Een complete handleiding die je stapsgewijs kan volgen
- Een academy met 50+ specifieke WordPress how-to’s
- En onbeperkt WordPress ondersteuning – waarbij je een expert aan de lijn krijgt
Waarschijnlijk heb je al aan één hulpmiddel genoeg.
Hoe schakel ik WordPress hulp in?
Voor persoonlijke antwoorden op vragen en advies kun je met een WordPress hostingpakket de servicedesk van xel gratis bellen of mailen.
Je kunt ook de WordPress Academy gebruiken om te zoeken naar specifieke handleidingen. Daarnaast is WordPress het populairste CMS ter wereld, dat betekent dat je ook over elk vraagstuk en probleem tientallen artikelen, video’s en antwoorden kan vinden via de zoekmachine.
Je kunt ook kiezen om een expert in te huren om iets helemaal uit handen te geven: dat kost tussen de 40 tot 120 euro per uur. Het inschakelen van een webbureau om een hele website te bouwen kost tussen de 500 en 15.000 euro, meestal een paar duizend euro. De prijs is afhankelijk van het maatwerk.
Kan ik achter gesloten deuren een website maken?
Het voelt vaak fijner en veiliger om aan een website te knutselen wanneer niemand jouw ‘work-in-progress’-website kan zien. Je kunt jouw eigen website direct afschermen van het publiek – alleen mensen met de inloggegevens kunnen de echte website zien.
Dit kan op twee manieren:
- Je kunt in jouw xel omgeving een website afschermen met HTTP-authenticatie, waarbij een bezoeker eerst moet inloggen voordat ze de website kunnen zien.
- Je kunt ook een ‘Coming Soon’-plugin installeren. Alleen bezoekers die zijn ingelogd kunnen de hele website zien, de rest ziet een ‘Coming Soon’- of ‘Under Construction’-pagina.
Onze servicedesk kan je helpen om dit in te stellen.
Hoe bepaal ik het design van een website met WordPress?
De look & feel van een website wordt bepaald door het thema dat je gebruikt. Je kunt in WordPress zelf kiezen uit honderden gratis thema’s. Voor extra functionaliteiten en meerdere mooie ontwerpen kun je ook kiezen voor een Premium thema, beschikbaar op externe WordPress marktplaatsen zoals Themeforest.net. De prijs van een premium thema ligt gemiddeld rond de 60 euro.
Het design kun je vervolgens aanpassen met de Customizer – waar je instellingen kunt aanpassen – en met een pagebuilder om pagina’s in te richten.
Ik heb weinig verstand van design, kan ik kiezen voor een kant-en-klare website?
Bij de populairste thema’s zitten vaak meerdere mogelijke designs, dit worden ook wel voorbeeldwebsites of demo’s genoemd. Dat zijn complete designs die je één-op-één kunt nemen. Die demo’s kun je in een paar klikken downloaden en activeren. Je kunt daarna elk element in het voorbeeld naar wens aanpassen of verwijderen. Je kunt natuurlijk ook nieuwe secties ontwerpen en toevoegen – of zelfs een hele website vanaf de grond op bouwen. Dat kun je doen met het selecteren en stapelen van secties die al ontworpen zijn – of nieuwe secties zelf toevoegen.
Als je puur werkt met de vooraf ontworpen designs en die naar wens aanpast, dan kan het iedereen lukken om in een vrij korte tijd een mooie website te bouwen.
Hoe meer je wil aanpassen, hoe meer het nodig is om je in de functies van de pagebuilder te verdiepen en hoe handiger hulp van anderen is. Maar ook hiervoor kun je genoeg gratis handleidingen vinden.
Hoeveel kost het om een WordPress website te maken?
Als je zelf een website gaat maken dan zijn de enige verplichte kosten de kosten voor hosting en een domeinnaam. Bij elkaar kost dit ongeveer 15 euro per maand.
De rest van de kosten zijn optioneel. Je kunt zelf een website in elkaar zetten met wat tijd, een handleiding en een gratis thema of een premium WordPress thema – dat kost ongeveer 50 tot 70 euro (eenmalig). Het op maat laten maken van een website door een webdesignbureau kost tussen de 500 en 15.000 euro, waarbij ook nog de kosten van hosting komen.
Wat zijn de belangrijkste onderdelen op een website?
Een website heeft twee doelen:
- Laten zien hoe je de gebruiker kunt helpen (aanbod)
- Vertrouwen creëren dat je de gebruiker kunt helpen (betrouwbaarheid)
Dit kan theoretisch op één pagina, een ‘one-page website’ is een bekend concept. Maar de meeste websites hebben meerdere pagina’s die ieder op hun eigen manier bijdragen aan hun doelen.
Bekende website-onderdelen:
- De homepage is een introductie en een samenvatting
- Productpagina’s (aanbod)
- Over (betrouwbaarheid)
- Contactgegevens (betrouwbaarheid)
En optioneel is een pagina voor artikelen of blogs, wat helpt met de doelen: expertise tonen, zichtbaarheid en betrouwbaarheid
Wat voor teksten en afbeeldingen heb ik nodig voor mijn website?
De volgende vragen wil je zo goed mogelijk beantwoorden op jouw website.
- Wat biedt je aan?
- Welk probleem los je op?
- Op welke manier los je het probleem op?
- Welke voordelen levert de oplossing op?
- Hoe is jouw oplossing beter of anders dan concurrenten?
Een woordsmid kan mogelijk alle vijf de vragen beantwoorden in een tot drie zinnen, maar je kan de antwoorden ook verspreid op elke pagina beantwoorden.
Andere belangrijke vragen die je wil beantwoorden:
- Wie ben je?
- Wat is jouw ervaring?
- Wat zeggen anderen over jou en jouw oplossingen?
- Hoe kan ik contact met je opnemen?
Aan de slag met je eigen WordPress website?
Met WordPress hosting van xel heb je alles wat je nodig hebt om te starten. WordPress wordt automatisch geïnstalleerd, je kunt vervolgens de WordPress handleiding volgen, misschien in samenwerking met de opstarthulp van xel en de onbeperkte ondersteuning bij WordPress gerelateerde vragen.