De #1 reden waarom ondernemers stoppen en wat jij er tegen kan doen

Stop

40% van de startende ondernemers die in de zakelijk dienstverlening of ICT/Media starten, stoppen binnen 5 jaar volgens de KVK.

Dit betekent niet dat 40% failliet gaat. Nee. Ongeveer 10% van die 40% gaat failliet.

De rest stopt gewoon.

Waarom stoppen startende ondernemers?

De belangrijkste reden: ze vinden geen systeem om maand in en maand uit genoeg te verdienen.

Ze krijgen te weinig opdrachten, ze moeten te hard werken om opdrachten binnen te halen of ze werken voor een te laag tarief. Tuurlijk… het is normaal dat je moet bikkelen als ondernemer, dat je jouw onderneming moet opbouwen en dat de zaken af en toe minder gaan. Maar als het maand na maand, jaar na jaar zo gaat, dan gaat er iets mis.

Het gebrek aan resultaat voor een lange periode is ook nog eens een broedplaats voor stress en onzekerheid. Beide zijn dodelijk voor je creativiteit en de mate waarin je durft te investeren. En dat is weer dodelijk voor je onderneming. Een downward spiral.

staircase-600468_1280

Waarom is het zo lastig om een werkend ‘systeem’ te vinden?

De meeste startende ondernemers starten als specialisten. Ze hebben jaren gewerkt bij andere ondernemingen en hun vaardigheden verfijnt. Ze starten omdat ze meer vrijheid willen (in hun leven of met de uitvoer van opdrachten) of meer willen verdienen

Het probleem is dat veel van die ondernemers blijven ondernemen vanuit hun specialisme. Daar zijn ze namelijk goed is. Beter dan de rest.

En als je goed bent in een vak – of zelfs de beste-, dan zou je vanzelf opdrachten krijgen, toch?

Dat is helaas niet zo. Een specialist zijn is niet genoeg om succesvol te worden. Ook al ben je de allerbeste.

Je moet naast een specialist, een manager en een CEO zijn. Je moet zowel in je onderneming werken, als aan je onderneming. Misschien is het zijn van een uitstekende manager en een CEO belangrijker dan het zijn van een uitstekende specialist bij het opbouwen van je onderneming.

De CEO, de manager en de specialist

  1. De CEO is de persoon met de ideeën. De grote plannen. Hij of zij stuurt het bedrijf naar de vooropgestelde doelen.
  2. De manager zorgt dat alle zaken en de financiën soepel en consistent lopen. Hij of zij zorgt voor de organisatie.
  3. De specialist is de werkbij. Degene die moet zorgen dat alles op tijd gebeurd. Hij of zij is verantwoordelijk voor de kwaliteit.

Wanneer je te weinig de rollen als manager of CEO aanneemt, dan gaat je onderneming alle kanten op. Soms heb je veel opdrachten. Soms geen een. Er is geen consistentie.

Roer

Het roer omgooien

Visie

Stap in de schoenen van de CEO en bedenk waar je in één jaar en in een paar jaar wil zijn.

Maak vervolgens een plan waar je heel ruw de stappen opschrijft die je elke maand wil maken. De grote lijnen.

Stap na elke maand weer in de rol van CEO en analyseer de afgelopen maand. Ging alles zoals je in grove lijnen had gepland? Zo niet, waarom niet? Moet je de planning bijsturen?

Operatie

Hak het plan in het begin van de maand in kleine stukjes en verdeel die over de vier weken.

Stap vervolgens elke week – elke vrijdag bijvoorbeeld – in de rol van manager.

Op die vrijdag analyseer je wat je de vorige week heb gedaan en wat je de volgende week elke dag gaat doen. Welke 3 dingen moeten er per dag gebeuren? Plan de tijd voor klanten, marketing en het werken aan de onderneming in.

Werkbij

Alle dag tot dag zaken liggen bij de werkbij. Hij heeft een duidelijk to-do lijstje met de 3 belangrijkste taken per dag en het zijn taak om die 3 zaken af te vinken. Of dat nou marketing, sales of het leveren van het product is.

bee-515023_1280

3-in-1 ondernemer

Wil je succesvoller worden als startende ondernemer? Dan moet je een 3-in-1 ondernemer worden. Je moet jezelf bezig houden met alle aspecten van het ondernemerschap.

Als specialist betekent dit dat je ook weer moet leren. Je bevindt je op nieuw terrein. Je moet je verdiepen in marketing (SEO, social media, nieuwsbrieven etc), in sales, in netwerken, in strategie, techniek en financiën. Je moet weten hoe je onderneming draait, overleeft en groeit.