HOSTS-bestand aanpassen

Wanneer je bezig bent met het verhuizen van je website en je nog niet de DNS heeft aangepast kun je de nieuwe site niet bereiken onder de domeinnaam. Om je domeinnaam te verwijzen naar de nieuwe locatie, dien je het hosts bestand aan te passen.

Het bestand is beschikbaar op zowel OS X als op Windows:

 

OS X

Het hosts bestand kan handmatig aangepast worden, maar ook met behulp van een programma.

Software

Je kunt ook het host bestand aanpassen door software op je Mac te installeren. Een programma wat makkelijk in gebruik is, is het programma ‘Hosts’. Dat kun je hier downloaden.

Nadat je het programma geïnstalleerd hebt ga je naar de instellingen.

In de instellingen klik je op ‘Hosts’. Om het bestand te wijzigen ontgrendel je het slot door op het slot te klikken en je wachtwoord in te voeren.

Vervolgens klik je op het + teken om een nieuwe regel toe te voegen. Onder ‘ip’ voer je het IP-adres in en onder ‘hostname’ voer je de domeinnaam in. Ik raad je aan om hem er zowel een keer met als zonder www. in te zetten.

Tot slot klik je weer op het slotje om het bestand te vergrendelen. Nadat je de browser opnieuw heeft opgestart kun je de website bereiken via onze server.

Handmatig

Op OS X voer je deze stappen uit:

Ga naar Applicaties -> Utilities -> Terminal. Je krijgt nu een terminal scherm te zien met alleen tekst. Vervolgens tik je in:

sudo nano /private/etc/hosts        

/private/etc/hosts is het hosts bestand waar we het eerder over hadden. nano is het tekstbewerkingsprogramma dat we gaan gebruiken om dit bestand aan te passen. sudo zorgt ervoor dat we tijdelijk root (beheerder) rechten krijgen om het bestand aan te mogen passen.

Wanneer we op enter drukken wordt ons om een wachtwoord gevraagd. Dit is je eigen wachtwoord. Wanneer je je wachtwoord invult lijkt het alsof er niet op gereageerd wordt. Dit is normaal. Wanneer er toevallig iemand met je meekijkt kan deze persoon namelijk niet zien uit hoeveel tekens je wachtwoord bestaat.

Vervolgens wordt het onderstaande scherm getoond.

Onderaan voegen we de volgende regel toe: [het ipadres van de server waarop je site gehost wordt] [tab] [je websiteadres en je domeinnaam] [tab] is simpelweg de tab-toets, maar je mag hier ook een spatie gebruiken. Het ipadres van de server kun je vinden in de email die je gekregen hebt met de inloggegevens van je hostingaccount. Het volgende voorbeeld zal het iets duidelijker maken. Onze domeinnaam is xel.nl, het ipadres van de server is 82.94.246.17. De regel die we dan toevoegen is:

82.94.246.17 www.xel.nl xel.nl

Het resultaat is dan:

Vervolgens slaan we het hosts bestand op. Druk op ctrl-X. Je wordt dan gevraagd of je het bestand op wilt slaan. Druk op Y (yes) om dit te doen. Vervolgens zie je de naam van het bestand getoond en druk je op enter. Het scherm van het tekstbewerkingsprogramma sluit. Nu moeten we alleen nog 1 commando uitvoeren:

dscacheutil -flushcache

De website is nu bereikbaar op onze server en je kunt je nieuwe website alvast gaan inrichten. Wanneer je klaar bent of je wilt weer terug naar de oude site moet je dit nogmaals uitvoeren maar in plaats van het toevoegen van de eerder beschreven regel moet je deze weghalen. Wil je alleen tijdelijk terug naar de oude website, dan zou je daarna weer de regel toe moeten voegen. Voor het tijdelijk uitschakelen van de regel volstaat het ook om een ‘#’ voor de regel te zetten zoals je in de schermafdrukken hierboven ziet. De regel veranderd dan in commentaar en wordt genegeerd. Het blijft echter nodig om na elke verandering

dscacheutil -flushcache

uit te voeren.

Windows

Het hosts bestand kan handmatig aangepast worden, maar ook met behulp van een programma.

Software

Je kunt ook het host bestand aanpassen met behulp van een programma, bijvoorbeeld het programma ‘BlueLifeHosts Editor’. Dat kun je hier downloaden.

Nadat je het programma gedownload hebt kun je het programma openen.

Bovenin het scherm voer je de domeinnaam in en het IP-adres. Klik daarna op het + teken om de regel toe te voegen.

Nadat je de wijziging opgeslagen hebt en de browser opnieuw opgestart heeft is de wijziging actief en kun je de domeinnaam bereiken via onze servers.

Handmatig

Op Windows voer je deze stappen uit:

Om je hosts bestand aan te passen, open je het programma kladblok. Indien je gebruik maak van een nieuwere versie dan Windows Vista, dan dien je deze als Administrator uit te voeren (rechtermuisknop en dan ‘Als Administrator uitvoeren’).

Wanneer je je kladblok hebt geopend, ga je naar ‘C:\Windows\System32\drivers\etc’. Indien je daar geen bestanden ziet staan, dan verander je rechtsonder ‘Tekstdocumenten (*.txt)’ naar ‘Alle bestanden (*.*)’.

Hier open je het bestand ‘hosts’.

Onderdaan het bestand voeg je op een nieuwe regel, de onderstaande regel toe.

<Je IP-adres> <jedomein.ext> <www.jedomein.ext>

Bijvoorbeeld:

82.94.246.17 www.xel.nl xel.nl

Vervolgens sla je de wijziging op en vanaf dat moment verwijst het domein naar het ingestelde IP-adres, maar dan alleen voor je eigen systeem.