Hoe kan je de bezoekersaantallen en statistieken van je website inzien?

Google Analytics Jetpack WordPress

Hoeveel bezoekers krijg ik? Waar komen ze vandaan? Wat doen ze op de website?

Het is niet alleen leuk om antwoord op die vragen te krijgen, het is ook erg belangrijk als jij jouw website of blog wilt verbeteren en wilt laten groeien.

Waarom je bezoekersstatistieken nodig hebt

Als je weet via welke links en via welke sociale media netwerken bezoekers op jouw website komen, dan kan jij jouw website gerichter promoten.

Je ziet welk social media netwerk het effectiefst is

Veel ondernemers en bloggers kiezen in het begin van hun carrière om actief te zijn op elk social media netwerk. Dit neemt enorm veel tijd in beslag. Aan de statistieken kan je zien welk netwerk het meest oplevert. Je kan dan andere netwerken laten varen en je focussen op de netwerken die het meest opleveren.

Je ziet welke links het meest opleveren

Je kan ook zien welke links het meest opleveren. Is het een gastblog die je geschreven hebt ? Een verwijzing op een startpagina? Of een link van een collega? Links helpen je niet alleen aan nieuwe bezoekers (en potentiële klanten), maar zorgen ook voor een hogere positie in de zoekmachine.

Als je weet wie er naar jouw website linkt en hoeveel die link oplevert, dan weet jij wat voor soort links jij moet proberen te bemachtigen. Moet jij je gaan focussen op het maken van presentaties en die plaatsen op SlideShare? Moet je meer gaan gastbloggen? Of moet je meer gaan netwerken met collega’s?

Je weet welke pagina’s het meest worden bezocht

Je ziet ook welke pagina’s het meest bezocht worden. Zo kan je gericht pagina’s optimaliseren om beter vindbaar te worden in de zoekmachine of meer uit veelbezochte pagina’s te halen.

Gratis tools om de statistieken van je website te zien

Heb je een WordPress website of wil je een WordPress website maken? Dan zijn er twee goede tools om de bezoekersstatistieken van jouw website in te zien.

  1. Google Analytics
  2. JetPack

Bezoekers meten met Google Analytics

Google Analytics is zeer uitgebreid. Je kan precies zijn waar de bezoekers vandaan komen, wie die bezoekers zijn (hoe oud ze zijn en waar ze wonen) en welke pagina’s zij bezoeken. Je kan met Google Analytics ook doelen instellen. Zo kan je bijvoorbeeld elke verkoop als doel vastleggen. Je kan vervolgens zien welke bronnen en welke  pagina’s het meest opleveren.

Om Google Analytics te gebruiken, moet je twee dingen doen. Een Google Analytics account aanmaken en een code op jouw website plaatsen. De code moet je tussen de <head> en </head> tags plaatsen. Weet je niet hoe je dat moet doen? Dan kan je een simpele plugin downloaden die dat voor jou doet.

Lees hier een handleiding over het aanmaken van een Google Analytics account en het koppelen van het account met een WordPress plugin.

Statistieken via Google Analytics

Website statistieken via Jetpack

Jetpack is een zeer uitgebreide plugin van WordPress. Een van de features van de Jetpack plugin is ‘Wordpress.com Stats’. Na het installeren en activeren van de Jetpack plugin kan je in het dashboard van jouw WordPress de statistieken zien.

De tool toont wel een stuk minder statistieken dan Google Analytics.

Wat kan je wel zien?

  • Aantal inkomende bezoekers via verwijzende websites
  • Het aantal kliks op links naar andere websites
  • Het aantal pagina weergaves
  • De populairste pagina’s op de website

De Jetpack plugin kan je installeren via het WordPress dashboard. Klik eerst op ‘plugins’, daarna op ‘nieuwe plugins’ en type in het zoekveld ‘Jetpack’. Installeer vervolgens de eerste optie (Jetpack by WordPress.com).

Statistieken via JetPack

Nog geen website? Bouw je eigen website vandaag nog en leg een domeinnaam vast!