De PHP-versie wijzigen bij xel

PHP is een scripttaal dat, onder andere door WordPress, wordt gebruikt om webpagina’s aan te kunnen maken.

De PHP-versie heeft invloed op de veiligheid en de snelheid van jouw website. Daarom raadt xel altijd aan om een van de nieuwere PHP-versies te gebruiken.

Let op: het (automatisch) updaten van een PHP-versie is niet geheel risicoloos

Verouderde software zorgt af en toe voor conflicterende code, wat de website kan breken.

Hoe zorg je voor een veilige update?

  • Update WordPress, het thema en de plugins die je gebruikt regelmatig. Dit zal de meeste potentiële problemen voorkomen.
  • Gebruik de plugin PHP Compatibility Checker om te zien welke plugins problemen kunnen veroorzaken.
  • Upgrade niet direct naar de laatste PHP-versie, maar bijvoorbeeld een of twee versies daarvoor. Het kan zijn dat sommige plugins nog niet verenigbaar zijn met de allerlaatste PHP-versie, helemaal als die net uit is.
  • Een testomgeving is ideaal voor het testen van grote aanpassingen op jouw website, zoals het updaten van de PHP-versie. In het Complete- en Groeipakket van xel zit naast automatische updates ook een testomgeving inbegrepen.

PHP-versie upgraden

In jouw xel omgeving kun je, per domein, instellen welke versie van PHP je wenst te gebruiken voor jouw website.

  1. Log in op jouw xel omgeving.
  2. Selecteer de gewenste domeinnaam uit het overzicht. Heb je maar één domeinnaam? Dan kun je direct door naar de volgende stap.
  3. Klik in het linkermenu op het kopje Performance en selecteer de optie PHP-versie.
  4. Klik vervolgens op Bewerken en selecteer de gewenste PHP-versie.
  5. Klik op Opslaan om de wijziging te bevestigen.

Het verwerken van de wijziging kan vijf minuten duren.

* Alleen de nieuwste versies van PHP worden ondersteund. De verouderde versies worden om veiligheidsredenen niet meer ondersteund. Neem voor meer informatie gerust contact op met onze servicedesk.

Wat kun je doen wanneer een update zorgt voor een gebroken website?

Het kan voorkomen dat een update naar een nieuwere versie van PHP zorgt voor een website die niet meer (goed) werkt. Meestal zijn plugins en thema’s die niet geüpdatet zijn de oorzaak. Het is daarom slim om alle WordPress updates door te voeren, voordat je de PHP-versie update. Soms ligt de oorzaak bij de maker van de plugin of thema, die de plugin de laatste jaren niet heeft bijgewerkt. Je zou dan een andere plugin moeten vinden.

Je kunt de PHP-versie weer veranderen in jouw omgeving

Volg weer de bovenstaande stappen bij het kopje PHP-versie upgraden en zet de PHP-versie terug naar een oudere versie. Het duurt ongeveer 10 minuten voordat alles is doorgevoerd. Probeer vervolgens de oorzaak te vinden. Check alle plugins, thema’s en de versie van WordPress die je op dat moment gebruikt. Zoek een vervanging voor een functionaliteit als dat nodig is.

Heb je nog vragen?

Wij zijn per e-mail te bereiken op support@xel.nl en op werkdagen telefonisch van 09.00 tot 17.00 op 030 – 32 000 32.