WordPress database opschonen met de WordPress plugin: WP Optimize

WP Optimize is een plugin dat je helpt bij het optimaliseren van je database tabellen.

De plugin optimaliseert de tabellen en verwijderd data die overbodig is. Denk hierbij aan overbodige revisies, spam berichten, verwijderde berichten of informatie van plugins dat je niet meer gebruikt.

Het verwijderen van de overbodige data kan er ook voor zorgen dat de website sneller laadt (houdt rekening met minimale verbetering). Het opschonen van de database zorgt er ook voor dat de database kleiner wordt en hoe kleiner de database is, hoe sneller je een backup kunt maken.

WP Optimize installeren en activeren

  1. Log in op het Dashboard van jouw WordPress website.
  2. Klik vervolgens in het linkermenu op Plugins en dan op de subcategorie Nieuwe plugin.
  3. Vul bij de zoekfunctie vervolgens WP Optimize in en klik op Plugins zoeken.
  4. Zoek de plugin WP Optimize (waarschijnlijk de eerste) en klik op Nu installeren.
  5. Klik vervolgens op Activeren.

Database opschonen

Nu dat de plugin is geactiveerd wil je natuurlijk de database opschonen, ga hiervoor naar WP-optimize in het dashboard. .

Het is raadzaam alles aan te vinken waarbij een getal staat. Dit zorgt ervoor dat alle overbodige informatie uit de tabellen wordt verwijderd. Voordat je de optimalisatie start zie je in de rechterkolom de status van jouw database. De status van dit voorbeeld is 12,6MB.

Je kunt nu op ‘Run all selected optimizations’ klikken.

De plugin loopt dan al jouw tabellen door om de overbodige informatie te verwijderen. De duur van het optimaliseren kan per database verschillen omdat de ene database groter is dan de ander. De plugin geeft zelf aan wanneer het klaar is.

Ik heb voor mijn testversie een niet zo grote website gebruikt. Na de optimalisatie heb ik ook maar 0,1MB gewonnen. Maar alle beetjes helpen.