Blogpost aanmaken

Het belangrijkste onderdeel van het bijhouden van een blog is het maken van de blogberichten. Hoe gaat dat in z’n werk?

Op het dashboard van WordPress staat links een menu. Om een blogbericht te maken en plaatsen, klik je op Berichten. Naast de paginatitel genaamd Berichten klik je vervolgens op Nieuw Bericht.


Er zijn twee opties om de tekst in te voeren (1):

Wysiwyg: De optie Wysiwyg staat voor ‘What You See Is What You Get’. Deze optie lijkt op de tekstverwerkers, dus tekst kan net zo ingevoerd en opgemaakt worden als in bijvoorbeeld Word.

Tekst kan cursief en dikgedrukt gemaakt worden, onderstreept worden of een andere kleur krijgen. Daarnaast kun je teksten weergeven als quotes, of een ‘lees meer’-balk neerzetten.

Tekst: In het menu Tekst kan ook tekst geplaatst worden, maar de opmaak moet gedaan worden in HTML, dus dikgedrukte tekst moet bijvoorbeeld tussen <b> en </b> staan.

Deze modus kan gebruikt worden om bijvoorbeeld de afmetingen van een afbeelding handmatig te veranderen.

Het invullen van een titel (2)

Boven het tekstveld is een veld waar de titel ingevoerd wordt. Deze titel bepaalt in eerste instantie ook de permalink (de link waarin het blogbericht zal staan als deze geplaatst is) die onder dit veld staat. Deze permalink kan aangepast worden door op de knop Bewerken te klikken die naast de permalink staat

Het plaatsen van een blogbericht

Het plaatsen van een blogbericht gaat via het menu Publiceren dat rechtsboven op de pagina staat. Daar staat ook de mogelijkheid om het bericht als voorbeeld op je blog te zien, en om het blog op te slaan.

Opslaan van een blogbericht (3)

Het opslaan van een bericht gaat via de knop Opslaan. De knop staat standaard op ‘Opslaan als concept’. Via de status kan je de status van het artikel veranderen van ‘concept’ naar ‘wachtend op review’. Dit is handig als er meerdere schrijvers aan één blog werken. Als deze optie aan staat, verandert de knop in ‘Opslaan als wachtend’.

Publiceren van een blogbericht (4)

De onderste helft van het menu staat in het teken van het publiceren van het blogbericht. De zichtbaarheid kan gewijzigd worden naar drie opties:

  • Publiek: iedereen ziet de blogberichten
  • Privé: alleen jij ziet het blogbericht
  • Beschermd met wachtwoord: de blogs kunnen alleen gelezen worden als de bezoeker het wachtwoord juist invult

Daaronder kun je het moment van publicatie aanpassen. De mogelijkheid bestaat om het bericht onmiddellijk te plaatsen, maar het is ook mogelijk om het op een bepaalde datum en tijd te plaatsen.