11 tips voor onbeperkte domeinnaam ideeën

Er zijn al miljoenen domeinnamen vastgelegd.

Het verzinnen van een domeinnaam is daarom niet alleen een zoektocht naar een naam die bij jouw website past, maar ook een zoektocht naar een domeinnaam die nog vrij is.

We gaan 11 tips bespreken waarmee je talloze domeinnamen kunt bedenken.

Domeincheck

Met de domeincheck kun je gelijk zien of de bedachte domeinnaam nog vrij is – en de domeinnaam in één minuut vastleggen.

11 tips voor honderden ideeën voor domeinnamen

Laten we een lading tips bespreken. Met pen en papier naast je kun je direct wat ingevingen opschrijven.

Tip 1: Wees niet te kritisch

Probeer zoveel mogelijk losse woorden en ideeën op te schrijven.

Die hoeven niet perfect te zijn. Ook niet eens goed. Het doel is om alles wat je bedenkt op te schrijven, zodat er ruimte ontstaat voor andere woorden, ideeën en associaties. Het twijfelen, puzzelen, experimenteren en kiezen komt later.

Soms is de beste keuze jouw derde idee. Soms jouw 30ste. En vaak is het beste idee een combinatie van een klein onderdeel van idee 2, gecombineerd met een onderdeel van idee 17, maar dan in de vorm van idee 23. Alleen door alle ideeën op te schrijven kunnen er zulke interessante vormen ontstaan.

Tip 2: Combineer woorden

Bijna alle losse woorden zijn al vastgelegd, maar met een kleine combinatie aan woorden vergroot je de kans dat een domeinnaam nog vrij is erg groot.

Daarnaast heb je ook meer speelruimte om een idee, gevoel of concept over te brengen.

Er zijn verschillende soorten woorden die je kunt gebruiken. En verschillende soorten combinaties die je kunt maken. Die gaan we zo ook behandelen.

Tip 3: Woorden die jouw product of dienst omschrijven

Veel domeinnamen vertellen wat over de website. Over wat een persoon kan verwachten.

Je schept hiermee gelijk duidelijkheid.

Stel, je doet iets wat met de bouw te maken heeft. Dan kun je woorden zoals bouw, ontwikkeling, hamer, visie, ontwerp, steiger, krik en renovatie opschrijven. Vergeet ook niet om bekende synoniemen op te schrijven. Dat zijn andere woorden die (ongeveer) hetzelfde betekenen.

Soorten woorden die je kunt opschrijven opschrijven:

  • De namen van het product
  • De namen van het beroep
  • De werkwoorden die bij het beroep horen
  • De namen van de resultaten van jouw product

Tip 4: Kernwaarden en uitstraling

Een domeinnaam kan ook een gevoel of waarde uitstralen die centraal staat bij jouw website. Iets waar jij voor staat. Iets dat belangrijk is.

Dan kun je denken aan waarden zoals:

  • Persoonlijk
  • Vertrouwen
  • Eenvoud
  • Energiek
  • Kennis
  • Innovatie
  • Duurzaamheid

Bedenk welke waarden bij jou en jouw website passen en welke woorden die waarden representeren. Dan kun je denken aan werkwoorden, kleuren, omschrijvingen en voorbeelden.

Neem de waarde duurzaamheid. Dan zou je woorden kunnen opschrijven die met de natuur te maken hebben. Van kleuren naar werkwoorden tot de namen van noten, bomen en rivieren.

Tip 5: Verwijzingen

Je kunt met een domeinnaam ook een concept overbrengen.

Zoom uit. Denk abstract. Wat doet jouw website?

Neem een webbrowser. Dan heb je te maken met zoeken, vinden, informatie, leren, connectie en ontdekken. Dan kun je komen op (bestaande) namen zoals Safari, Explorer, Outlook, Atlas, Columbus, Zheng He, Navigator en Vespucci.

Wat voor specifieke woorden hebben een relatie met jouw omschrijvingen?

Tip 6: Andere talen

Wat al een beetje zichtbaar was in de vorige voorbeelden zijn woorden uit andere talen.

Vooral Engelstalige woorden worden veel gebruikt in .nl domeinnamen. Je kunt daarom ook kijken of een Engelstalige variant van een woord beter klinkt en makkelijker te onthouden is.

Je kunt ook kijken naar andere talen. Het voordeel is dat er meer opties zijn om een mooie korte domeinnaam te vinden. Het nadeel is dat de betekenis of de spelling niet altijd even duidelijk is.

Tip 7: Gevoel

Een domeinnaam kan ook een gevoel overbrengen

Neem de naam FirstDay. De eerste dag is een gevoel. Het begin van iets nieuws. Dat kan over alles gaan. Iets voor nieuwe ouders of kinderen. Maar dat geldt ook voor een nieuwe baan. Of een nieuwe studie.

En zo is LastMinute de domeinnaam van een bekende reisorganisatie. Maar het kan ook een goede naam zijn voor een bedrijf dat cadeautjes binnen 1 dag kan bezorgen.

De naam van de zoekmachine van Microsoft was eerst Live Search. Een enorm beschrijvende domeinnaam, wat niet altijd zo’n handige optie is als je een merknaam wil opbouwen, zoals Google, Nike en Apple. Met een rebrand kwamen ze op de naam Bing. De naam was simpel, makkelijk te onthouden en makkelijk op te schrijven. Drie eigenschappen van een sterke domeinnaam. Bing klinkt ook als het geluid van een ontdekking of het maken van een keuze. En het heeft ook een relatie met het woord bingo. Een vrij abstracte manier om bij een domeinnaam te komen.

Tip 8: Suggesties voor domeinnamen van xel

xel heeft ook een hulptool om vrije domeinnamen te vinden.

Je kunt in de tool een woord invullen en de suggestietool geeft je vervolgens tientallen domeinnamen met het opgegeven woord erin.

Tip 9: Domeinnamen bedenken met AI

AI kan een perfect hulpmiddel zijn bij het bedenken van domeinnamen.

Het concept achter AI is gebaseerd op het vinden van relaties tussen woorden. De taalmodellen die de AI gebruikt zijn erg handig als je synoniemen, voorbeelden en combinaties wil vinden.

Aan bijvoorbeeld ChatGPT kun je vragen: Kun je 10 domeinnamen bedenken voor een mediabureau die zich focust op minimalistische websites. Je haalt het maximale wanneer je meerdere vervolgvragen stelt en meerdere opties vraagt. Je kunt variëren, op één onderwerp of variatie inzoomen of meerdere technieken proberen.

Je zou daarna kunnen vragen:

  • Kun je nog tien domeinnamen bedenken met verschillende stijlfiguren.
  • Vind je een mooi passend woord? Vraag tien domeinnamen met dat woord erin. Of met synoniemen. Of alles in een bepaalde stijl.

In een korte tijd kun je zo tientallen ideeën vinden. Waarvan er een grote kans is dat je een leuke domeinnaam, woord of invalshoek vindt waarmee je verder kan gaan.

Tip 10: Een lege domeinnaam

Een domeinnaam hoeft niet gebaseerd te zijn op bestaande woorden.

Zo’n lege domeinnaam heeft voor- en nadelen.

Het voordeel is dat je met een leeg canvas begint waarop je jouw imago kan schetsen. Er wordt nog niets geassocieerd met de domeinnaam. Nog een voordeel is dat je een redelijke kans hebt om een korte simpele domeinnaam te vinden die nog niemand heeft vastgelegd.

Het nadeel is dat het meer tijd en moeite kost om een plekje in het hoofd van de doelgroep te bemachtigen. Je domeinnaam is lastiger te onthouden. Zo ontstaat bij de combinatie GreenSpring direct een licht, energiek, groen en positief beeld. Maar wat stel je voor bij het woord Griets? Nog niets.

Je kunt ook een niet-bestaand woord combineren met een bestaand woord, bijvoorbeeld FlienTuinen.

Tip 11: Denk er ook niet te moeilijk over

Een goede domeinnaam is belangrijk genoeg om er even voor te zitten. Om meerdere ideeën op te schrijven. Meerdere potentiële domeinnamen vast te leggen. En om er een nachtje of twee over te slapen.

Maar het is niet zo belangrijk als het jou weken belemmert om te starten. Een naam hoort bij de eerste indruk, maar het is slechts een onderdeel. En het is niet overheersend. Het beeld dat bij een naam wordt gevormd ontstaat door jou, de woorden die je gebruikt, de zinnen, de afbeeldingen, jouw beloften en jouw design.

Is jouw domeinnaam nog vrij?