A-record toevoegen of aanpassen

De A-record is een van de belangrijkste records in het DNS systeem. Een A-record koppelt de domeinnaam aan het IP-adres van de server.

Op het moment dat je bijvoorbeeld xel.nl intypt, zal de browser het verzoek opsturen naar een DNS server. De DNS server zoekt vervolgens het IP-adres dat bij xel.nl hoort en stuurt dit terug. Zo weet de browser op welke server de bestanden staan en zo wordt de juiste website getoond.

In het (vrij verre) verleden bestonden er nog geen domeinnamen en moest je het IP-adres onthouden. Al snel werd duidelijk dat dit niet handig is en zo ontstond het DNS systeem. Dankzij het DNS systeem hoef je alleen de naam van de website te onthouden.

In deze handleiding zal ik je stapsgewijs uitleggen hoe je de A-records van jouw domeinnaam kan toevoegen of aanpassen in de Zonefile Manager.

Zelf jouw A-record toevoegen of aanpassen

Log in op het Control Center (https://www.xel.nl/controlcenter/).

Klik op het icoon Domeinen in het hoofdmenu.

Klik op het Vergrootglas icoon voor de domeinnaam waarvan je de A-record wil aanpassen.

Klik op het icoon ‘DNS Beheer’.

Klik op de link Zonefile Manager.

De Zonefile Manager is een applicatie voor gevorderde gebruikers, die graag alles zelf in de hand hebben. Onjuist gebruik van de Zonefile Manager kan er toe leiden dat jouw domeinnaam en bijbehorende diensten niet meer bereikbaar zijn.

Ben je nog onzeker over bepaalde stappen, bel of mail dan jouw hostingprovider. Zij kunnen je helpen en adviseren.

 

  • Vul onder Naam een subdomein in bij het invoerveld. Domeinnaam zelf niet invullen!*
  • Vul onder IP-adres een IP-adres in bij het invoerveld.
  • Klik op Add record.
  • Als je alle gewenste records hebt toegevoegd klik je op ‘Save zonefile’.

Het doorvoeren van een record wijziging duurt gemiddeld 20 minuten.

Indien je terug wil naar de standaard A-records van Xel media hoef je alleen op ‘edit’ te klikken en onder het IP-adres op ‘Xel standaard herstellen’ te klikken.

* Onder ‘Naam’ hoef je nooit de domeinnaam (bijvoorbeeld: www.xel.nl) te noteren omdat deze er automatische achter wordt gezet. Dus als je bij naam een @ invult zal er na het opslaan @.xel.nl staan. Dit zie je niet staan op het scherm, dit gebeurd achter de schermen.