A-record toevoegen of aanpassen

De A-record is een van de belangrijkste records in het DNS systeem. Een A-record koppelt de domeinnaam aan het IP-adres van de server.

Op het moment dat je bijvoorbeeld xel.nl intypt, zal de browser het verzoek opsturen naar een DNS server. De DNS server zoekt vervolgens het IP-adres dat bij xel.nl hoort en stuurt dit terug. Zo weet de browser op welke server de bestanden staan en zo wordt de juiste website getoond.

In het (vrij verre) verleden bestonden er nog geen domeinnamen en moest je het IP-adres onthouden. Al snel werd duidelijk dat dit niet handig is en zo ontstond het DNS systeem. Dankzij het DNS systeem hoef je alleen de naam van de website te onthouden.

In deze handleiding zal ik je stapsgewijs uitleggen hoe je de A-records van jouw domeinnaam kan toevoegen of aanpassen in de DNS beheer.

Zelf jouw A-record toevoegen of aanpassen

  • Log in op Mijn Xel (https://www.mijn.xel.nl/login).
  • Kies de domeinnaam waarvoor je de A-record wilt gaan instellen (Heb je maar 1 domeinnaam, dan kan je verder naar de volgende stap)
  • Klik op Domein onder het kopje website in het hoofdmenu.
  • Klik vervolgens op Dns beheer
  • Klik op de blauwe button Record toevoegen
  • Klik op het dropdown menu en selecteer A
  • Vul vervolgens de naam in van je record en het IP Adres waarna hij moet doorverwijzen
  • Klik op toevoegen. Het kan nu ongeveer 20 minuten duren, voordat de wijzigingen zichtbaar zullen zijn

 

De DNS beheer is een applicatie voor gevorderde gebruikers, die graag alles zelf in de hand hebben. Onjuist gebruik van de DNS beheer kan er toe leiden dat jouw domeinnaam en bijbehorende diensten niet meer bereikbaar zijn.

Ben je nog onzeker over bepaalde stappen, bel of mail dan jouw hosting provider. Zij kunnen je helpen en adviseren.

Indien je terug wil naar de standaard A-records van Xel, dan hoef je alleen op ‘bewerken’ te klikken en onder het IP-adres op ‘Standaard waarde herstellen’ te klikken.

 
* Onder ‘Naam’ hoef je nooit de domeinnaam (bijvoorbeeld: www.xel.nl) te noteren omdat deze er automatische achter wordt gezet. Dus als je bij naam een @ invult zal er na het opslaan @.xel.nl staan. Dit zie je niet staan op het scherm, dit gebeurd achter de schermen.