Hoe kan ik een eigen 404 pagina instellen?

Bij het bezoeken van een website, kan het wel eens voorkomen dat je op een niet-bestaande pagina uitkomt (404-error). Wij hebben voor elke domeinnaam die bij ons gehost wordt een standaard 404-pagina ingesteld. Je kunt er ook voor kiezen om een eigen 404-pagina in te stellen die wellicht beter past bij het ontwerp van jouw website, door middel van een .htaccess bestand. Als je bent ingelogd met een FTP-programma, zie je onderstaand scherm:

Opslaan als .htaccess

De map voorbeeld.eu verwijst naar de ruimte die kan worden gebruikt om bestanden up te loaden voor de website www.voorbeeld.eu. Selecteer deze map door erop te dubbelklikken. Hier zie je een aantal bestanden en/of mappen. Klik met de rechtermuisknop in het scherm van de map voorbeeld.eu zonder dat je een ander bestand selecteert. Kies in het uitklapmenu voor new -> file en sla dit bestand op als ‘.htaccess’. Je kunt voor elke foutmelding die je krijgt een aparte pagina instellen, een zogenaamd ‘ErrorDocument’.

ErrorDocument 404

Open het .htaccess bestand dat je zojuist hebt gemaakt. Dit kun je het beste openen in notepad of kladblok/editor. Voor een 404-pagina dien je de volgende regels tekst in de editor te vullen. ErrorDocument 404 [verwijsadres] Zie onderstaande afbeelding voor meer informatie:

Map error aanmaken

Hier geef je aan dat het om een html-pagina gaat die de website moet laten zien als er een 404-fout optreedt. De foutmelding verwijst naar een html-bestand in de map ‘error’. Deze map kun je zelf aanmaken. Dat komt er dan als volgt uit te zien:

Onderstaande afbeelding laat het bestand zien. Zoals je in de adresbalk kunt zien, staat het bestand in ‘error’. In het .htaccess bestand verwijs je dus naar het bestand 404.html in de map ‘error’.

Nu kun je het .htaccess bestand opslaan, en de foutmeldingspagina’s zijn direct actief. Voor meer informatie over de mogelijkheden van een .htaccess-bestand kun je terecht op de website van Apache. Let op: Deze website is in het Engels!

http://httpd.apache.org/docs/2.2/mod/core.html#errordocument