Het verschil tussen WordPress.org en WordPress.com

De officiele website van de open source software WordPress is WordPress.org.

Dat is niet altijd even duidelijk.

Zo zijn we gewend dat een website die eindigt met een .com dat ‘hoofdwebsite’ is.

De zoekresultaten zijn ook niet echt helder. De website van wordpress.org rankt wel op nummer 1, maar heeft de titel ‘Nederlands -WordPress’.  Op nummer twee staat de website van wordpress.com, maar die heeft de titel ‘WordPress.com: maak een gratis website of blog’.

En wanneer je klikt op de twee resultaten, dan zie je twee totaal verschillende websites. De website van WordPress.org ziet er een beetje ouderwets uit en het lijkt een beetje alsof je op een ‘community website’ beland. De website van WordPress.com ziet er modern en heeft meerdere actiegerichte links, zoals ‘Aan de slag’, ‘maak een website aan’ en ‘maak een blog aan’.

Het komt dus vaak voor dat mensen die via-via horen dat ze met WordPress een website moeten maken, googelen op ‘WordPress’ en een website maken met WordPress.com.

Dit leidt vaak tot problemen. Een WordPress.com site werkt namelijk niet zoals een WordPress.org site werkt en heel veel wat wel mogelijk is met een WordPress.org, zoals het installeren van thema’s van derden, is niet mogelijk bij een WordPress.com site.

Wat is WordPress.com?

In een aantal opzichten is WordPress vergelijkbaar met een normale webhost, ze hosten namelijk je website, zijn verantwoordelijk voor de up-time en je kan er domeinnaam vastleggen. Maar daar houdt de vergelijking op.

WordPress.com biedt namelijk een eigen afschermde versie van WordPress aan. Andere hosts gebruiken de officiele versie van WordPress.

De nadelen van WordPress.com

Met zo’n afgesloten versie heb je niet de vrijheid, flexibiliteit en opties die de normale versie van WordPress wel biedt.

Dit betekent in de praktijk dat je geen een thema kan gebruiken van een derde partij, zoals Themeforest. En je kan met een WordPress.com website ook geen thema op maat laten ontwerpen door een webdesigner. Verder zijn alle plugins van derden ook niet beschikbaar, zoals de SEO plugin van Yoast of WooCommerce.

De voordelen van WordPress.com

Omdat enorm veel opties afgesloten zijn, is het starten en onderhouden van een WordPress.com site makkelijker voor beginners dan een WordPress.org site. Verder kan je alles, zoals hosting, domeinnaam, plugins en thema’s op één plek regelen.

Pakketten van WordPress.com

Je kan een gratis WordPress.com site starten. Je krijgt dan een subdomeinnaam, zoals psychologieblog.wordpress.com en er worden advertenties op jouw website getoond.

Als je geen advertenties op jouw website wil, jouw design wil aanpassen (bijvoorbeeld het lettertype), plugins wil gebruiken, premium thema’s wil gebruiken dan moet je bijbetalen of een groter pakket nemen. Het goedkoopste pakket is 3 euro per maand en het duurste 25 euro per maand.

Mogelijkheden met WordPress.com

Je moet bij WordPress.com het business pakket hebben (van 25 euro per maand) om plugins te kunnen installeren. En er is slechts een fractie van de plugins die je bij een WordPress.org site krijgt, beschikbaar.

WordPress.com heeft ongeveer 170 gratis thema’s en 220 betaalde thema’s.

Wat is WordPress.org

WordPress.org is de officiele versie van WordPress. Het wordt door meer dan 25% van alle websites gebruikt en meer dan 50% van alle websites met een content managent systeem.

WordPress.org is open-source. Dat betekent dat het gratis is en onderhouden wordt door de community. En de community is enorm. Met regelmaat worden nieuwe updates gelanceerd die WordPress krachtiger, flexibeler en veiliger maken. Verder werken bijna alle designers en ontwikkelaars met WordPress.org en dit betekent dat je een enorm aanbod krijgt qua thema’s, plugins en technische oplossingen.

Mogelijkheden met WordPress.org

WordPress.org heeft ongeveer 4.700 gratis thema’s en meer dan 15.000 betaalde premium thema’s. Meer dan 50.000 gratis plugins. En enkele duizenden betaalde plugins.

Je kan elke denkbare website starten met WordPress. Je kan er onder andere een blog van maken, een zakelijke website, een webshop en een forum. De hoeveelheid plugins en thema’s maakt enorm veel mogelijk.

Hoe start je een normale WordPress website?

Je hebt een webhost nodig. Een webhost is een partij die webruimte regelt, jouw domeinnamen vastlegt en zorgt dat jouw website veilig en up blijft.

Gespecialiseerde WordPress webhosts, zoals xel.nl, bieden ook WordPress ondersteuning aan, zorgen dat jouw website enorm snel is en geven de ruimte om jouw WordPress uit te bouwen naar wens.

Bij de meeste webhosts kan je WordPress met één klik op de knop installeren in het control center. Je hoeft dus niet WordPress te downloaden van de officiele website.

Bekijk de WordPress hostingdiensten van xel.nl.

Handleiding WordPress website bouwen?

Ga je voor een WordPress.org site? Dan kan je deze stap voor stap handleiding gebruiken bij het bouwen van je eigen WordPress website, blog of webshop.