Referral Spam filteren/blokkeren

Wanneer u gebruikt maakt van geavanceerde website analyse tools zoals Google Analytics, dan wilt u natuurlijk dat de rapporten die worden weergeven betrouwbaar zijn.

Een “normale” Referral (verwijzing) is een naam die wordt doorgegeven door de browser dat aangeeft waar de gebruiker vandaan komt (van welke website). Zo kunt u inzien van welke websites de bezoekers afkomstig zijn.

Wat is Referral Spam?

Referral Spam is een vorm van spam waarbij er websites als verwijzingen continu op uw website komt. Deze spammer wilt bijvoorbeeld een website promoten en doet zich voor als Referral. Door het Referral verzoek continu uit te voeren wordt er in uw Google Analytics rapport een grote hoeveelheid aantal Referral websites getoond van de spammer.

Dit zijn uiteraard ongewenste Referrals in uw rapportage die het voor u (de beheerder) enorm onoverzichtelijk maakt om uw rapportages te beheren.

Referral Spam filteren/blokkeren

De meest effectief werkende methode om deze “spammers” tegen te gaan is om veel voorkomende Refferal websites te filteren en te blokkeren. Dit kan met de Plugin genaamd Block Referral Spam.

Deze plugin bevat een enorme hoeveelheid domeinnamen de worden gefilterd. Bekende refferal spammers zijn in een lijst opgenomen die worden geblokkeerd. Deze plugin wordt daarnaast ondersteund door de community om ervoor te zorgen dat de lijst met referral spammers wordt aangevuld. De plugin kunt u als volgt installeren:

  • Login op uw WordPress dashboard
  • Ga naar Plugins en klik op Nieuwe Plugin
  • Vul Block Referral Spam in rechts op de pagina in het zoekveld
  • Installeer de plugin van de auteur WPDeveloper.net, klik op Installeren
  • Zodra de Plugin is geïnstalleerd klikt u op de link “Plugin activeren” zoals op afbeelding 2.

referral-spam1

 

referral-spam2