HOSTS-bestand aanpassen

Wanneer u bezig bent met het verhuizen van uw website en u nog niet de DNS heeft aangepast kunt u de nieuwe site niet bereiken onder de domeinnaam. Om uw domeinnaam te verwijzen naar de nieuwe locatie, dient u het hosts bestand aan te passen.

Het bestand is beschikbaar op zowel OS X als op Windows:

 

OS X

Het hosts bestand kan handmatig aangepast worden, maar ook met behulp van een programma.

Software

U kunt ook het host bestand aanpassen door software op uw Mac te installeren. Een programma wat makkelijk in gebruik is, is het programma ‘Hosts’. Dat kunt u hier downloaden.

Nadat u het programma geïnstalleerd heeft gaat u naar de instellingen.

hostfilemac3

In de instellingen klikt u op ‘Hosts’. Om het bestand te wijzigen ontgrendelt u door op het slot te klikken en uw wachtwoord in te voeren.

Vervolgens klikt u op het + teken om een nieuwe regel toe te voegen. Onder ‘ip’ voert u het IP-adres in en onder ‘hostname’ voert u de domeinnaam in.

hostfilemac4

Tot slot klikt u weer op het slotje om het bestand te vergrendelen. Nadat u de browser opnieuw heeft opgestart kunt u de website bereiken via onze server.

hostfilemac5

Handmatig

Op OS X voert u deze stappen uit:

Ga naar Applicaties -> Utilities -> Terminal. U krijgt nu een terminal scherm te zien met alleen tekst. Vervolgens tikt u in:

sudo nano /private/etc/hosts        

/private/etc/hosts is het hosts bestand waar we het eerder over hadden. nano is het tekstbewerkingsprogramma dat we gaan gebruiken om dit bestand aan te passen. sudo zorgt ervoor dat we tijdelijk root (beheerder) rechten krijgen om het bestand aan te mogen passen.

Wanneer we op enter drukken wordt ons om een wachtwoord gevraagd. Dit is uw eigen wachtwoord. Wanneer u uw wachtwoord invult lijkt het alsof er niet op gereageerd wordt. Dit is normaal. Wanneer er toevallig iemand met u meekijkt kan deze persoon namelijk niet zien uit hoeveel tekens uw wachtwoord bestaat.

Vervolgens wordt het onderstaande scherm getoond.

hostfilemac1

Onderaan voegen we de volgende regel toe: [het ipadres van de server waarop uw site gehost wordt] [tab] [uw websiteadres en uw domeinnaam] [tab] is simpelweg de tab-toets, maar u mag hier ook een spatie gebruiken. Het ipadres van de server kunt u vinden in de email die u gekregen hebt met de inloggegevens van uw hostingaccount. Het volgende voorbeeld zal het iets duidelijker maken. Onze domeinnaam is xel.nl, het ipadres van de server is 82.94.246.17. De regel die we dan toevoegen is:

82.94.246.17 www.xel.nl xel.nl

Het resultaat is dan:

hostfilemac2

Vervolgens slaan we het hosts bestand op. Druk op ctrl-X. U wordt dan gevraagd of u het bestand op wilt slaan. Druk op Y (yes) om dit te doen. Vervolgens ziet u de naam van het bestand getoond en drukt u op enter. Het scherm van het tekstbewerkingsprogramma sluit. Nu moeten we alleen nog 1 commando uitvoeren:

dscacheutil -flushcache

De website is nu bereikbaar op onze server en u kunt uw nieuwe website alvast gaan inrichten. Wanneer u klaar bent of u wilt weer terug naar de oude site moet u dit nogmaals uitvoeren maar in plaats van het toevoegen van de eerder beschreven regel moet u deze weghalen. Wilt u alleen tijdelijk terug naar de oude website zou u dan daarna weer de regel toe moeten voegen. Voor het tijdelijk uitschakelen van de regel volstaat het ook om een ‘#’ voor de regel te zetten zoals u in de schermafdrukken hierboven ziet. De regel veranderd dan in commentaar en wordt genegeerd. Het blijft echter nodig om na elke verandering

dscacheutil -flushcache

uit te voeren.

Windows

Het hosts bestand kan handmatig aangepast worden, maar ook met behulp van een programma.

Software

U kunt ook het host bestand aanpassen met behulp van een programma, bijvoorbeeld het programma ‘BlueLifeHosts Editor’. Dat kunt u hier downloaden.

Nadat u het programma gedownload heeft kunt u het programma openen.

hostfilewin3

Bovenin het scherm voert u de domeinnaam in en het IP-adres. Klik daarna op het + teken om de regel toe te voegen.

hostfilewin4

Nadat u de wijziging opgeslagen heeft en de browser opnieuw opgestart heeft is de wijziging actief en kunt u de domeinnaam bereiken via onze servers.

Handmatig

Op Windows voert u deze stappen uit:

Om uw hosts bestand aan te passen, opent u het programma kladblok. Indien u gebruik maak van een nieuwere versie dan Windows Vista, dan dient u deze als Administrator uit te voeren (rechtermuisknop en dan ‘Als Administrator uitvoeren’).

Wanneer u kladblok heeft geopend, gaat u naar ‘C:\Windows\System32\drivers\etc’. Indien u daar geen bestanden ziet staan, dan verandert u rechtsonder ‘Tekstdocumenten (*.txt)’ naar ‘Alle bestanden (*.*)’.

Hier opent u het bestand ‘hosts’.

hostfilewin1

Onderdaan het bestand voegt u op een nieuwe regel, de onderstaande regel toe.

<uw IP-adres> <uwdomein.ext> <www.uwdomein.ext>

Bijvoorbeeld:

82.94.246.17 www.xel.nl xel.nl

hostfilewin2

Vervolgens slaat u de wijziging op en vanaf dat moment verwijst het domein naar het ingestelde IP-adres, maar dan alleen voor uw eigen systeem.

o Overzicht weergeven

Contact klantenservice

Heeft u nog vragen? Neem contact op met Xel Media.

Mail uw vraag naar info@xel.nl

U ontvangt binnen 8 uur een antwoord terug!

Bel naar 030 - 267 17 10

Onze klantenservice is iedere werkdag van 09:00 tot 17:00 bereikbaar.

© 1999 - 2019 Xel Media BV | Prijzen zijn exclusief BTW | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden