WordPress portfolio website maken met een theme of plugin

Je kunt op twee manieren een WordPress portfolio maken:

  • Je kunt een WordPress portfolio theme gebruiken.
  • Of je kunt een WordPress portfolio plugin gebruiken.

Waar moet ik voor kiezen? Een portfolio theme of portfolio plugin?

Welke optie het verstandigst is, hangt af van het doel van het portfolio en jouw situatie.

Als je al een werkende WordPress website hebt en al een thema gebruikt waar je tevreden mee bent, dan is waarschijnlijk een portfolio plugin de beste keuze. Je voegt dan enkel de benodigde functionaliteit van een portfolio toe.

Heb je nog geen website (of ben je niet tevreden met jouw huidige thema) en is het portfolio een belangrijk onderdeel van jouw website? Dan kan een portfolio theme de juiste keuze zijn. Met zo’n portfolio theme heeft zowel het design als de functionaliteit van het portfolio een hoop aandacht gekregen van de designers.

Heb je nog geen WordPress website? Wij hebben een handleiding waarbij we stap voor stap uitleggen wat je moet doen om een WordPress website te bouwen. Van het bestellen van WordPress hosting tot het maken van een menu. Nadat de basis staat kan je weer terug naar dit artikel om te leren hoe je een portfolio website maakt of een portfolio toevoegt aan een bestaande website.

Gratis of betaalde portfolio plugin of theme?

Deze keuze kan je maken op basis van jouw budget en het belang van het portfolio voor jouw website.

Hoort het portfolio bij de top drie belangrijkste elementen op jouw website? Dan kan het handig zijn om te investeren in een premium plugin of thema.

De betaalde portfolio plugins kosten tussen de € 20,00 en € 30,00. De betaalde portfolio themes kosten tussen de € 40,00 en € 60,00.

WordPress Portfolio plugins

Laten we een paar gratis en betaalde plugins bekijken.

Jetpack

Tiled Galleries is een onderdeel van de plugin Jetpack. Door een paar opties aan te zetten kan je het design van het galerie aanpassen. Jetpack is gratis en biedt buiten ‘Tiled Galleries’ een hoop andere features, zoals statistieken en social media buttons.

Je kan een galerij toevoegen op een pagina door op ‘media toevoegen’ te klikken en dan linksboven op ‘galerij aanmaken’ te klikken. De normale basis galerij (zonder plugin) is enorm beperkend, maar met de juiste plugin kan je een hoop opties toevoegen.

Gallery – Photo Gallery

Nog een gratis plugin waarmee je het design van een galerij op meerdere manieren kan aanpassen.

Grid Kit van  WPSoft

Grid Kit is een galerij plugin van WPSoft. Het heeft meer opties dan de gratis plugins en diverse galerij templates. De plugin kost ongeveer € 30,00.

Envira Gallery

De Envira Gallerij kost ongeveer € 30,00. Deze plugin biedt ook mogelijkheden om afbeeldingen direct te downloaden, te delen en je kan een watermerk plaatsen op afbeeldingen (handig voor fotograven en illustratoren).

WordPress portfolio thema’s

WordPress porfolio thema’s hebben meestal de functionaliteit die in de galerij plugins zitten toegevoegd aan het thema zelf.

Hitchcock

Gratis thema van Anders Norén. Te downloaden via het dashboard van WordPress.

Espied

Een gratis thema van Automattic. Te downloaden via het WordPress dashboard.

Thecs – Portfolio WordPress Theme

Thecs is een premium WordPress portfolio theme die ongeveer 40 dollar kost.

Blund Minimal Portfolio WordPress Theme

Een minimalistisch thema waar de galerij zichtbaar is op de homepage.

Andere WordPress portfolio themes

Er zijn een hoop andere portfolio themes. Bekijk ze hier op Themeforest. Je kan bij Themeforest ook kijken naar ‘bredere’ themes, de themes die zichtbaar zijn bij het menu-item ‘creative’ bijvoorbeeld. Deze themes hebben vaak ook gekeken naar de functionaliteit en het design van een portfolio.