Het verschil tussen WordPress.org en WordPress.com

Laten we direct alle twijfels elimineren. De officiële website van het populairste CMS ter wereld, WordPress, is WordPress.org.

Een veelvoorkomend misverstand

Het gebeurt regelmatig dat men denkt dat wordpress.com de officiele website is.

Begrijpelijk. Dit komt deels door de .com extensie. We zijn gewend dat de .com website de ‘hoofdwebsite’ is. Maar WordPress.com is een commerciële partij die een afgeschermde en beperkte versie van WordPress aanbiedt.

De .org extensie komt van het woord organization. Deze extensie wordt voornamelijk gebruikt door grote non-profit organisaties, zoals WordPress.

De zoekresultaten zijn ook niet erg duidelijk

WordPress.com en WordPress.org

WordPress.com rankt hoger EN start met het woord WordPress – wat mogelijk gerelateerd is.  We denken ook vaak dat het eerste resultaat het resultaat is van het bedrijf.

Maar oké. WordPress.org is de officiele website van de software WordPress.

Wat is WordPress.com?

In een aantal opzichten is WordPress vergelijkbaar met een normale webhost, ze hosten namelijk je website, zijn verantwoordelijk voor de up-time en je kan er domeinnaam vastleggen. Maar daar houdt de vergelijking op.

WordPress.com biedt namelijk een eigen afschermde versie van WordPress aan. Zij veranderen en beperken de WordPress opties. Andere hosts gebruiken de officiele versie van WordPress.

Met zo’n afgesloten versie heb je niet de vrijheid, flexibiliteit en opties die de normale versie van WordPress wel biedt.

Dit betekent in de praktijk dat je geen thema kunt gebruiken van een derde partij, zoals Themeforest. En je kunt ook geen thema op maat laten ontwerpen door een webdesigner, zonder te betalen. Verder zijn alle populaire plugins van derden ook niet beschikbaar, zoals de SEO plugin van Yoast, Google Analytics of WooCommerce is een plugin voor WordPress waar je een webshop mee kan maken.

Het is voor de meeste mensen niet slim om voor een WordPress.com website te kiezen

Maar voor kleine persoonlijke websites kan het een redelijke optie zijn. Omdat enorm veel opties afgesloten zijn, is het starten en onderhouden van een WordPress.com site makkelijker voor beginners dan een WordPress.org site. Verder kan je alles, zoals hosting, domeinnaam, plugins en thema’s op één plek regelen.

WordPress.org

WordPress.org is de officiele site van de open source software WordPress. Het wordt door meer dan 33% van alle websites ter wereld gebruikt en meer dan 60% van alle websites met een content managent systeem gebruikt WordPress.

WordPress.org is open-source. Dat betekent dat het gratis is en onderhouden wordt door de community. En de community is enorm. Met regelmaat worden nieuwe updates gelanceerd die WordPress krachtiger, flexibeler en veiliger maken. Verder werken bijna alle designers en ontwikkelaars met WordPress.org en dit betekent dat je een enorm aanbod krijgt qua thema’s, plugins en technische oplossingen.

Mogelijkheden met WordPress.org

WordPress.org heeft ongeveer 4.700 gratis thema’s en meer dan 15.000 betaalde premium thema’s. Meer dan 54.000 gratis plugins. En enkele duizenden betaalde plugins.

Je kan elke denkbare website starten met WordPress. Je kan er onder andere een blog van maken, een zakelijke website, een webshop en een forum. De hoeveelheid plugins en thema’s maakt enorm veel mogelijk.

Hoe start je een normale WordPress website?

Je hebt een webhost nodig. Een webhost is een partij die webruimte regelt, jouw domeinnamen vastlegt en zorgt dat jouw website veilig en up blijft.

Gespecialiseerde WordPress webhosts, zoals xel.nl, bieden ook WordPress ondersteuning aan, zorgen dat jouw website enorm snel is en geven de ruimte om jouw WordPress uit te bouwen naar wens.

Bij de meeste webhosts kan je WordPress met één klik op de knop installeren in jouw xel omgeving. Je hoeft dus niet WordPress te downloaden van de officiele website.

WordPress hosting van xel

Handleiding WordPress website bouwen?

Ga je voor een normale WordPress site? Dan kan je deze stap voor stap handleiding gebruiken bij het bouwen van je eigen WordPress website, blog of webshop.