Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is een onderdeel van het DNS (Domain Name System), het systeem waarmee op internet onder andere computers, servers en netwerken worden geïdentificeerd. Domeinnamen zijn geïntroduceerd omdat de werkelijke adressen (IP-adressen) op het internet weinig gebruiksvriendelijk waren. IP-adressen bestaan uit cijfer reeksen en zijn voor mensen niet gemakkelijk te onthouden. Het Domain Name System zorgt voor de koppeling tussen domeinnamen en IP-adressen waardoor het voor eindgebruikers een stuk eenvoudiger is om het adres van een bepaalde website te onthouden en te bezoeken.

Opbouw van een domein

Een domein bestaat uit verschillende levels, gescheiden door punten. Bijvoorbeeld: webmail.xel.nl.

Top level (extensie)              .nl
Second level (domein)         xel
Third level (subdomein)     webmail.

Registratie van een domeinnaam

Domeinen worden meestal beheerd door een enkele uitgever of Registry. De uitgever houdt een database van geregistreerde domeinen en domeingegevens bij en zorgt voor de technische en administratieve regelgeving, bijvoorbeeld registratieprocedure’s en nameservereisten.

Een Registry doet doorgaans niet direct zaken met eindgebruikers, maar besteed dit gedeelte uit aan tussenpersonen, de Registrars. In sommige gevallen verleent een Registrar ook weer registratie diensten aan kleinere bedrijven die registratie diensten aanbieden, Resellers.

Xel Media is een volledig zelfstandige onderneming en direct aangesloten bij onder andere de domeinuitgevers van Nederland (SIDN), Belgie (DNS.BE) en Europa (EURid).

Bij Xel Media kunt u al een .nl domeinnaam vastleggen voor 3,95 per jaar.

o Overzicht weergeven

Contact klantenservice

Heeft u nog vragen? Neem contact op met Xel Media.

Mail uw vraag naar info@xel.nl

U ontvangt binnen 8 uur een antwoord terug!

Bel naar 030 - 267 17 10

Onze klantenservice is iedere werkdag van 09:00 tot 17:00 bereikbaar.

© 1999 - 2019 Xel Media BV | Prijzen zijn exclusief BTW | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden