Welke kansen brengen de nieuwe domeinextenties voor jou?

dotTechnology

Dertig jaar geleden waren de laptops groter dan een bureau. Nu passen ze makkelijk in een rugtas. Technologie is een groot gedeelte van ons leven geworden.. Nu kan iedereen die zich online wilt identificeren met technologie dat doen met de .technology-extensie.

Maar dit is niet de enige nieuwe domeinnaam. Sinds begin 2008 worden er al plannen gemaakt om honderden nieuwe domeinextensies uit te geven. Deze komen sinds eind 2013 langzaam uit. Wat is het verhaal hierachter? Hoe kan jouw website hiervan profiteren?

De mogelijkheden worden uitgebreid

Er zijn twee redenen waarom de hoeveelheid extensies uitgebreid wordt. Ten eerste worden de mogelijkheden qua domeinnamen bij de huidige extensies steeds kleiner. Hoewel de hoeveelheid beschikbare domeinnamen eindeloos is, zijn bijna alle bestaande woorden of makkelijk te onthouden woorden al geregistreerd.

De belangrijkste reden om nieuwe extensies te maken is om de mogelijkheden te vergroten. Je kan met deze extensies namelijk je domeinnaam nóg persoonlijker maken.

Doe je iets met fotografie? Gebruik de extensie .photography
Doe je iets met koken? Gebruik de extensie .kitchen
En zo verder.

nieuwe domein extenties wereldwijd

De geschiedenis van deze ontwikkeling

De domeinextensie vindt z’n oorsprong al in 1984. Toen zijn de allereerste extensies ontwikkeld, waarmee het internet vorm kreeg en de websites een identiteit. Deze eerste extensies waren voor algemene doeleinden, en bevatten onder andere .com, .gov en .org.

Deze extenties worden TLD’s genoemd, wat staat voor Top Level Domain. Ze zijn in het leven geroepen door Jon Postel, een Nederlander die nauw betrokken was bij de IANA (Internet Assigned Numbers Authority).

Postel noemde de domeinen in het document waarin zijn voorstel voor domeinen stond: “…administrative entities. The purpose and expected use of domains is to divide the name management required of a central administration and assign it to sub-administrations.

Postel wou de domeinnamen gebruiken om logica te maken in de warboel die het internet zou worden. Waarbij dat puur om onderwerp zou gaan, en niet geografisch. Echter, later kwamen er ccTLD’s bij, wat domeinen zijn met een ‘Country Code’, oftewel een landcode. Dit zijn bijvoorbeeld .nl, .be en .de.

De ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) beheert al deze extensies, en keurt nieuwe voorstellen. Daardoor komen er elk jaar weer enkele extensies bij. Zo is in 2001 .info erbij gekomen, en in 2011 .xxx.

Een plotselinge snelle expansie

Het aantal extensies bleef redelijk beperkt, hoewel de landcodes zorgden dat de websites voor een specifiek gebied bedoeld waren. Maar er waren nog maar weinig extensies voor een specifieke activiteit of business.

Daar kwam vanaf 2008 verandering in. De ICANN besloot om bedrijven de mogelijkheid te geven om nieuwe extensies voor te stellen. Experts verwachtten dat er 500 tot 1000 inschrijvingen zouden komen, maar er kwamen uiteindelijk 1930 voorstellen.

Een voorstel voor een nieuwe extensie was een duur grapje. De kosten om een voorstel te geven zijn geschat op $185.000,-. Toch zijn er bedrijven die vele extensies hebben voorgesteld. Google heeft 101 voorstellen gedaan, het bedrijf Donuts zelfs 307.

Nuttige extensies of niet?

Technologiebedrijven als Google en Microsoft hebben extensies aangevraagd die vooral voor hun van toepassing zijn, zoals .google en .hangout. Het leuke is dat Amazon de extensie .play heeft, hoewel Google hier enorm z’n best voor heeft gedaan.

Het eerder genoemde bedrijf Donuts heeft echter een aantal nuttige extensies toegevoegd aan de webwereld. Dit bedrijf opent deze extensies in groepjes voor registratie. Vanaf 29 januari 2014 worden de extensies opengesteld.

nieuwe domein extenties donuts

In deze grote groep extensies zitten een paar nuttige, zoals: .clothing, .gallery, .photography, .company .solutions, .flights, .dating, .community en .university. Vanaf 23 juli 2014 zijn alle extensies open voor registratie.

Maar andere bedrijven hebben ook enkele leuke extensies bedacht. Wat dacht je bijvoorbeeld van .reviews, die erg handig is. Of .app en .shop? Er zijn ook extenties bedacht die minder kans hebben om goedgekeurd te worden. .sucks kan bijvoorbeeld gebruikt worden om merken schade toe te brengen.

Waarom zou je zo’n nieuwe domeinnaam registreren?

Zoals eerder gezegd is een specifiekere domeinnaam een goede keus om te bezitten. Je kan aan je bezoeker namelijk specifieker laten zien naar wat voor site ze toe gaan.

Het bedrijf Canon kan namelijk op de website canon.camera laten zien welke producten ze verkopen omtrent camera’s. De H&M kan met henm.clothing een catalogus laten zien van al hun kleding. De mogelijkheden worden groter.

Er zijn natuurlijk per extensie specifieke voordelen te noemen. Dit artikel begon over de extensie .technology. Wat zou de toegevoegde waarde zijn van deze extensie?

Iedereen die iets met een technologie te maken heeft, heeft veel aan de extensie .technology. Mensen die technologische dingen verkopen bijvoorbeeld, zoals computerwinkels. Ook mensen en bedrijven die diensten aanbieden met betrekking tot technologie hebben hier veel aan. De mogelijkheden zijn binnen deze extensie grenzeloos.

Lees op de website van xel meer over alle domeinextenties.

Waar moet je op letten bij het bestellen van een domeinnaam?

Per extensie zijn er weer andere eisen voor het gebruik of zelfs het aanvragen. Dit wordt gedaan om bijvoorbeeld een te snelle overstap naar een andere hosting of een te lange domeinnaam te voorkomen.

De restricties kunnen variëren van de lengte van de domeinnaam (die overigens vaak maximaal 63 tekens mag zijn), opzegtermijnen, verhuiskosten en termijnen van bezit. Per extensie kan dat anders zijn, het verschil tussen .nl en .com is bijvoorbeeld heel groot qua kosten.

Waar kun je aan denken bij het verzinnen van een domeinnaam?

Denk niet al te moeilijk na over een domeinnaam. Een domeinnaam die moeilijk uit te spreken of onthouden is, maakt het lastig om de website te promoten. Kies voor een naam die goed van toepassing is op wat je met je blog of bedrijf doet. Gebruik daarbij niet al te veel tekens die geen letters zijn, zoals cijfers of leestekens.

Je kan natuurlijk ook creatief worden met de extensies. Sommige extensies hebben een lettercombinatie waarmee je veel woorden af kunt maken of een bepaalde kracht mee kan geven.

nieuwe domein extenties dotFM micronesie

De extensie .fm van Micronesië (bedenk het maar) wordt veel gebruikt voor radio- of muziekdiensten, zoals nederland.fm of last.fm. De muziek-producer Will.I.Am heeft het voor elkaar gekregen om zijn naam in de Armeense extentie te krijgen: will.i.am

De nieuwe extensies maken het verzinnen van een unieke domeinnaam nog leuker. Per industrie kun je namelijk de leukste domeinnamen verzinnen. Een fietsenverkoper kan namelijk buya.bike als domeinnaam kiezen, en een marketinggoeroe marketing.guru. De kans op een leuke domeinnaam is dus nog groter geworden.

De nieuwe extensies zijn ook bij xel verkrijgbaar

Bij xel zijn veel van deze nieuwe domeinextensies te registreren. De extensies zijn voor wisselende prijzen te koop, die variëren van €12,- tot €37,- per jaar. Per maand kost dat dus €1,67 tot €3,09.

Doe de domeincheck op xel.nl om te weten of jouw favoriete domeinnaam nog beschikbaar is voor je favoriete extensie.

Direct een website maken? Lees onze WordPress handleiding!