MailChimp nieuwsbrief en WordPress

Heb je een WordPress website of blog? En wil je een manier hebben om al jouw vaste lezers te bereiken?

Het hebben van MailChimp nieuwsbrief met een maillijst van geïnteresseerden is een van de meest betrouwbare methoden om lezers naar jouw website te leiden. Buiten dat kan je, wanneer je een nieuw product of dienst lanceert, een grote groep mensen die jouw website interessant vinden makkelijk bereiken.

Je bent met het opzetten en maken van een nieuwsbrief voor jouw WordPress website met Mailchimp de allereerste keer een uurtje bezig.

Nadat je alles opgezet hebt, kan je binnen 5 minuten een nieuwsbrief zetten

Hoe start je een nieuwbrief?

We moeten een paar stappen nemen.

  1. Aanmelden bij MailChimp
  2. Een maillijst aanmaken
  3. Een inschrijfformulier plaatsen op jouw WordPress website
  4. Een nieuwsbrief maken en versturen

Gratis aanmelden bij MailChimp om een nieuwsbrief te beginnen

Ga naar Mailchimp en maak een account aan (via de rode knop ‘Sign Up Free’).

Mailchimp is tot 2000 nieuwsbriefleden gratis, daarna betaal je een maandelijks bedrag. 2000 inschrijvers is voor 95% van alle websites ruim voldoende.  Een andere optie is AWeber. Bij AWeber betaal je wel direct per maand.

Vervolgens activeer je jouw nieuwsbrief via het mailtje dat zij naar jouw mail hebben verstuurd.

Daarna moet je diverse vragen beantwoorden over jouw website/bedrijf. Met die informatie wordt automatisch jouw nieuwsbrief footer gemaakt die aan de wettelijke regels van de internationale spam wet voldoet.

Maak een MailChimp lijst aan voor jouw nieuwsbrief

All right. Je hebt nu een account bij MailChimp. Nu is het tijd om een lijst aan te maken.

Geef vervolgens de lijst een naam en welke naam en mailadres je wilt tonen aan de lezer van jouw nieuwsbrief.

Oke. Voorwaarts.

Wat we nu hebben zijn mensen waaraan we onze nieuwsbrief kunnen versturen. We hebben daarom een inschrijfformulier nodig die we kunnen plaatsen op onze WordPres website.

MailChimp inschrijfformulier maken

  • Ga naar jouw net-gemaakte lijst in WordPress (klik op ‘lists’ en dan rechts op de naam van jouw nieuwsbrieflijst’).
  • Klik op ‘Signup forms’

Er zijn meerdere manieren om een inschrijfformulier voor jouw nieuwsbrief op jouw website te plaatsen.

Je kan een formulier maken en plaatsen op MailChimp. Dit kan via de optie ‘general forms’. Het voordeel hier van is dat je gemakkelijk kan linken naar een pagina die geheel gericht is op het inschrijven. En je hebt meer controle over het design. Een nadeel is dat men zo niet direct op jouw website kan inschrijven (via de sidebar bijvoorbeeld).

Wij kiezen daarom voor optie 2: ‘Embedded forms‘. Hiermee kan je een code plaatsen in bijvoorbeeld jouw sidebar met het inschrijfformulier.

Hier kunnen we een formulier maken.

  • Je kan kiezen of je wel of geen titel wilt en wat die dan moet worden.
  • Of je alleen de benodigde velden (e-mail) wilt laten zien of meerdere (met voornaam etc).
  • Hoe breed het formulier moet worden (vaak is 300 voor de sidebar en 600 voor op een pagina zelf).
  • En je kan invullen of je wilt tonen welk veld verplicht is (ik zou dat zelf niet doen).

Helaas kunnen we hier niet de tekst bij de invoervelden aanpassen.

En dit is jammer. Want we zouden even ‘email adress’ moeten veranderen in ‘e-mailadres’ en als je ook de naam wilt weten van de inschrijver, dan moeten we ‘first name’ veranderen in ‘voornaam’.

Om dit te doen moeten we even op de blauwe link (bij het roze pijltje) klikken.

Klik vervolgens op het invoerveld van e-mail, en pas rechts het label aan en klik op ‘Save Field’. Doe dit eventueel ook voor de voornaam en achternaam.

Wanneer iemand zijn e-mailadres heeft ingevuld en op ‘subscribe’ heeft geklikt komt hij op een ‘thank you’-pagina en hij krijgt een confirmatie mailtje. Men moet namelijk 2x aangeven of ze zich willen aanmelden. 1x via het formulier en 1x via de mail.

Onder de kop ‘Forms en response emails’ kan je ook die mailtjes en pagina’s naar wens aanpassen. Zo kan je die vertalen in het Nederlands of er een informeel berichtje van maken en vragen of ze op ‘confirm’ willen klikken.

Gedaan? Top!

Ga dan weer naar het formulier, via ‘Signup forms’ en ‘Embedded forms’ en kopieer de HTML-tekst rechtsonder in. Je kan er gewoon op klikken en op CTRL C klikken.

Inschrijfformulier plaatsen in je WordPress website

Je hebt nu een inschrijfformulier met titel en de benodigde invoervelden. Verder heb je de hele mailreeks die een inschrijver te zien krijgt naar wens aangepast. Nu gaan we die code plaatsen in een widget van de sidebar.

Zo is het inschrijfformulier zichtbaar op elke pagina in de sidebar en kan iedereen zich gemakkelijk inschrijven.

Ga via ‘Weergave’ naar ‘Widgets’ en zoek naar de ‘tekst’ widget bij de ‘beschikbare widgets’. Klik erop en plaats hem in de de sidebar.

Kopieer vervolgens de HTML-tekst (van MailChimp) in de Widget en klik op opslaan. 

Top. Je hebt nu een maillijst en een inschrijfformulier. Nu kunnen bezoekers zich gemakkelijk inschrijven voor jouw nieuwsbrief.

Je zou ook nog de code kunnen aanpassen en bij width 600 kiezen en het formulier op een paar plaatsen in de HTML code van diverse pagina’s plaatsen. Zo is de ‘Over ons’ pagina een prima pagina om een inschrijfformulier te plaatsen.

Hoe maak je een gratis nieuwsbrief voor je WordPress website?

Wanneer je een aantal inschrijvers hebt, kan je een nieuwsbrief versturen.

Dit doe je door weer in te loggen bij MailChimp en door op ‘Create and Send a Campagin’ te klikken. Je klikt dan op jouw lijst en volgt de stappen.

Je kan zo gemakkelijk een nieuwbrief maken met een Wysiwyg-editor (met klikken en slepen) en die versturen naar je gehele lijst.

Verstuurd? Dan kan je via MailChimp zien hoeveel mensen jouw nieuwsbrief hebben gelezen en hoeveel mensen er op de links hebben geklikt.

Succes!

Nog geen WordPress website? Bekijk de WP diensten van xel.

Nog geen WordPress website?