Domeinnaam kiezen? 10 tips voor een sterke eigen domeinnaam

Een domeinnaam is een deel van de identiteit van jezelf of jouw bedrijf. Het is de naam die mensen moeten onthouden om jou op internet te kunnen vinden. Hoe zorg je er voor dat je domeinnaam echt zegt wie jij bent of wat jouw bedrijf is?

Waarom is een domeinnaam nodig?

We beginnen bij het begin. Een domeinnaam is namelijk een naam die alleen door ons wordt gebruikt om een internetadres makkelijk te onthouden. Deze naam, bijvoorbeeld xel.nl, staat niet zo letterlijk in het geheugen van het internet. De naam wordt door het Domain Name System (DNS) naar een hele rij getallen vertaald.

Na het vertalen staat er een IP-adres of een serveradres. Een domeinnaam is voor het internet dus alleen maar een identificatienummer. Maar voor ons betekent het een product, een dienst of een verhaal.

Tips voor het kiezen van een domeinnaam

Het is moeilijker om een goede, effectieve domeinnaam te kiezen voor je website dan je in eerste instantie zou verwachten. Hier volgen tien tips die het kiezen een stuk makkelijker maken:

1. Brainstorm voor 5 keywords

Je kan jezelf helpen met nadenken door een paar keywords op te schrijven die volgens jou de website het best beschrijven. Door met deze woorden te spelen (combineer woorden of mix twee halve woorden), kom je vrij snel op een goede domeinnaam

2. Stel een doel voor de website

Als je weet wat het doel is van je website, dan is het makkelijker om te bedenken wat je domeinnaam ongeveer moet zijn. Als je wilt dat mensen op jouw site kinderwagens gaan kopen, ligt het voor de hand om koopeenkinderwagen.nl te kiezen.

3. Zorg dat de verwachtingen van de bezoeker waargemaakt worden

Zorg er voor dat de verwachtingen die je maakt met de domeinnaam vervuld worden als de bezoeker de site bezoekt. Het heeft geen zin om allesoverboten.nl te gebruiken als je alleen maar boten gaat verkopen, maar niks gaat vertellen over boten

4. Vermijd dat je de domeinnaam anders uitspreekt dan typt

Dit is nog wel eens een struikelblok. Als je aan iemand die niet zo heel erg bekend is op internet gaat vertellen dat er leuke foto’s op Flickr staan, ligt het voor de hand dat diegene naar Flicker.com gaat. Zorg er dus voor dat ook bij het uitspreken van de domeinnaam meteen duidelijk is wat er getypt moet worden.

5. Volg niet de laatste trends

Er zijn nog wel eens trends voor het kiezen van een domeinnaam. Het is namelijk ‘in’ geweest om een bedrijfsnaam ergens bovenin een lijst te forceren. Er bestaan echt bedrijfsnamen die beginnen met ‘AAA’ om bovenaan te komen in het telefoonboek. Laat je niet verleiden tot het volgen van een trend, want als die trend voorbij is, is de domeinnaam niet meer relevant.

6. Vermijd nummers en tekens

Mensen vinden het lastig om nummers en tekens in een domeinnaam te onthouden. Of mensen gaan die cijfers en tekens uittypen. Zo zou ‘de3biggetjes.nl’ voor veel mensen ‘dedriebiggetjes.nl’ worden. Zorg dus voor duidelijkheid.

7. Bepaal voor welk gebied je jouw website wil maken

Wil je Nederlands blijven, of heb je plannen om internationaal te gaan? Dan is het handig om te bepalen of je een .nl-domeinnaam gaat kopen, of een .com-domeinnaam. Of koop ze allebei om van die twijfel af te zijn.

8. Wees creatief

Ondanks alle beperkingen die we geven, moet je vooral niet je creativiteit laten tegenhouden. Een leuk gevonden naam kan ook heel beroemd worden, zoals YouTube of Microsoft. Fantaseer er daarom ontzettend op los.

9. Is jouw domeinnaam al bezet?

Herkenbaar voor heel veel mensen: je hebt een lange tijd nagedacht over een leuke nickname/gebruikersnaam om te registreren op een site. Je vult deze in, je klikt op ‘Registreren’, en… “Gebruikersnaam is al in gebruik”. Zoek dus uit welke namen al in gebruik zijn om teleurstellingen te voorkomen. Wij helpen je hier graag mee met onze suggestietool.

Ook is het handig om na te kijken of jouw zojuist gekozen domeinnaam niet toevallig een copyright van een of ander bedrijf schendt. Dat scheelt een hoop moeilijkheden.

  • Ruim aanbod domeinnamen
  • Configureer je zoekopdracht
  • Eenvoudig in gebruik
  • Direct vastleggen

10. Laat een machine het werk doen

Weet je wel wat voor domeinnaam je ongeveer wilt (stap 1 en 2), maar heb je geen idee wat je precies als domeinnaam wilt? Laat dan het internet het werk voor je doen. Websites als Namestation en Domainr hebben aan een paar termen genoeg om met verschillende opties te komen.

Heb je een leuke domeinnaam gevonden? Registreer deze dan snel, voordat iemand anders het doet.