WordPress website maken voor dummies

Het maken van een mooie, professionele en minimalistische website is niet zo lastig. Echt niet.

Je kan met tien minuten werk – en een uurtje wachten – al een WordPress website online hebben staan, onder jouw eigen domeinnaam (webadres).

Je hebt dan een mooie, minimalistische WordPress. En met een paar extra uurtjes kan je jouw website een geheel nieuw jasje geven (door een thema te installeren) en nieuwe functionaliteiten (met plugins) toevoegen.

Je kan daarna direct beginnen met het aanmaken van pagina’s en het schrijven van blogs.

Is het aanmaken van pagina’s en blogs in WordPress lastig?

Ook niet. Het werkt zoals Word of Pages. Je kan met een vergelijkbaar menu koppen toevoegen, plaatjes en bulletpoints.

Hoe ziet die ‘simpele’ WordPress website er dan uit?

Zo, bijvoorbeeld.

Wat moet je precies doen om een website te maken?

Om het simpel te houden: je moet het WordPress Start hostingpakket van xel, voor € 15,00 per maand kopen.

  • Je komt in het bestelproces vanzelf op een pagina waar je jouw domeinnaam (jouw webadres) moet selecteren.
  • Na het kopen van het pakket, krijg je automatisch een mailtje wanneer jouw website online staat (duur ongeveer een uurtje).
  • Daarna kan je met de inloggevens in dat mailtje inloggen op jouw website. Hoe je dat doet, staat in het mailtje uitgelegd.

Waarom moet ik dit WordPress hostingpakket bestellen?

Terechte vraag. Er zijn namelijk goedkopere pakketten en er zijn ook andere webhosts (providers waar je simpel gezegd online schijfruimte kan huren voor de bestanden van jouw website en waar je ook domeinnamen kan vastleggen).

Maar dit pakket is volgens ons het beste voor beginners.

Waarom?

Omdat WordPress, het programma (gratis software om een website mee te bouwen) dat wij gebruiken om onze website te maken, bij dit pakket automatisch wordt geïnstalleerd, zodat je niet met technische programma hoeft te werken.

Maar de belangrijkste reden: je kan de servicedesk van xel (de provider van dit pakket) bellen of mailen met WordPress gerelateerde vragen. Kortom: een hulplijn bij het bouwen van je eigen WordPress website of blog (of webshop) Dat is zeldzaam en enorm handig. Elke keer als je iets wil doen, maar je weet niet hoe je dat doet, dan kan je ze een mailtje sturen of even bellen. Zij helpen je dan stap voor stap verder.

Duidelijk?

Oke, laten we nu verder gaan.

Zo ziet de ‘achterkant’ van jouw website eruit. Dit krijg je te zien wanneer jij inlogt op jouw website.

De achterkant van jouw website voor dummies

Je ziet direct een hoop. Misschien ben je zelfs een beetje overdondert door de hoeveelheid opties. Maar wees gerust, we kunnen bijna alles negeren.

Waar je op dit moment even op moet letten zijn twee menu-items aan de linkerkant.

Berichten en Pagina’s.

Bij berichten kan je blogartikelen schrijven en bij pagina’s kan je webpagina’s, zoals een ‘over mij’ pagina maken. Die twee items lijken enorm veel op elkaar. Het enige waarin ze verschillen is dat berichten op het blog zichtbaar zijn, met het nieuwste blogartikel eerst.

Hoe maak je een pagina of blog aan. Uitleg voor dummies

Wanneer je op ‘nieuw bericht’ klikt, dan kom je op een lege pagina terecht.

  • Je kan bovenaan de titel invullen.
  • Bij ‘Media toevoegen’ kan je plaatjes in het artikel zetten.
  • Wanneer je links op ‘Alinea’ klikt, dan krijg je de opties om koppen te maken.
  • Daarnaast staan items zoals, dikgedrukt, cursief, bulletpoints, quotes en links (dat is het schakeltje aan de rechterkant).
  • Wanneer je op ‘concept opslaan’ klikt, dan sla je het artikel op, zodat je er later mee aan de slag kan gaan.
  • Als je op voorbeeld klikt, dan zie je hoe het artikel er uit komt te zien.
  • En als het artikel af is, dan kan je op ‘publiceren’ klikken.

WordPress website verder uitbouwen

Hoe meer je wilt veranderen aan je website en hoe meer je toe wilt voegen, hoe ‘lastiger’ het wordt.

Maar wij hebben meer dan genoeg handleidingen die stap voor stap vertellen hoe je iets aanpast. Hoe je bijvoorbeeld een ander design krijgt (je kan vrij snel een ander design krijgen door een theme/template te installeren) , een contactformulier plaats of het menu aanpast.

Met WordPress kan je elk denkbare website bouwen.

Extra stap voorwaarts: het aanpassen van het uiterlijk je blog in een paar klikken

wordpress blog bouwen themes

Om het uiterlijk van het blog aan te passen, gaan we in de menubalk naar het menu ‘Appearance/Weergave’.

WordPress heeft als standaard zijn eigen thema’s al geïnstalleerd staan, maar er zijn er veel meer in deze wereld. Er zijn twee manieren om een nieuw thema in te stellen: door te zoeken of te downloaden. Klik hiervoor op ‘Add New’.

Zoeken in WordPress

Binnen WordPress zijn een heleboel thema’s te vinden, die in een paar klikken geïnstalleerd zijn. Deze zijn allemaal gratis. Het menu om te zoeken naar thema’s binnen WordPress staat in het menu ‘Appearance’ meteen open, dus we kunnen meteen beginnen met zoeken.

Als je al weet hoe het thema heet, kun je in de zoekbalk de naam invullen. Mocht je een idee hebben hoe je jouw blog er uit wil laten zien, dan kun je met het filter onder de zoekbalk je zoekopdracht preciezer maken.

Als je vrij wil zoeken naar een mooie blog, klik dan op ‘Featured’. Hier staan de meest populaire thema’s van de laatste tijd. Als je de allereerste wil zijn met een nieuw thema, klik dan op ‘Newest’.

Als je een leuk thema gevonden hebt, klik dan op ‘Install’, en het thema wordt geïnstalleerd. Daarna klik je op ‘Activate’ om er voor te zorgen dat het thema op jouw site toegepast wordt.