Eigen WordPress website maken? Een complete handleiding

Domeinnaam bedenkenHet maken van een eigen WordPress website (of blog en zelfs een webshop) is als het leren van een nieuwe taal. Maar dan een stuk makkelijker en minder tijdrovend.

Het kan zijn dat je er een beetje tegen op kijkt. Je moet jezelf namelijk weer wegwijs maken in allerlei regeltjes en systemen.

Net als bij het leren van een taal, versnelt een handleiding die vertelt wanneer je wat moet doen de voortgang enorm.

Handleiding: Eigen WordPress website maken

In deze handleiding leggen wij stap voor stap uit hoe je zelf een WordPress website bouwt. Dit bespaart niet alleen tijd, maar het zorgt er ook voor dat jij je niet hoeft te verdiepen in FTP en andere technische zaken.

Wil je geen stap voor stap handleiding? Wil je zo snel mogelijk een WordPress blog online hebben? Bekijk dan de superkorte handleiding voor het bouwen van een WordPress website.

Allright.

Laten we beginnen met het beantwoorden van wat veelgestelde vragen:

Hoe lang duurt het bouwen van je eigen website?

Fase 1 : In 10 minuten heb je alles geregeld voor jouw eigen WordPress site of blog. 

Fase 2: Daarna moet je een paar uurtjes wachten voordat je website online staat (dat gaat helemaal automatisch met een WordPress hostingpakket (daar hebben we het laten nog over)).

Fase 3: Vervolgens ben je nog een avond of twee bezig met het goedzetten van wat instellen, het installeren van plugins (voor social media buttons, bijvoorbeeld) en het uitkiezen van een design. Als je tijdens het wachten bij fase 2 deze handleiding leest, kan je fase 3 sneller afronden.

Fase 4: In fase 4 maak je pagina’s aan, schrijf je blogberichten en blijf je de website stapje voor stapje aanpassen en verbeteren.

Hoe lang het bouwen van een website duurt, ligt een beetje aan de website (of blog) die je wil maken. Een hele simpele website kan je in een uurtje of twee maken. Met een normale website ben je wel vaak een paar avonden bezig.

Stockholm_-_ThemeForest

Voorbeelden van een professioneel design dat je kan kopen

Hoe moeilijk is het bouwen van een eigen website of blog?

Van een schaal van 1 tot 10, is de moeilijkheidsgraad van het bouwen van een WordPress website ongeveer een 4.

Iedereen kan een eigen WordPress website maken (helemaal met deze handleiding en met de WordPress ondersteuning die je krijgt bij het afnemen van een WordPress hostingpakket), maar het duurt altijd even voordat je bekend ben met alle opties en mogelijkheden. 

Hoeveel kost het bouwen van je eigen WordPress website? Wat zijn de kosten?

Als je zelf een website gaat bouwen, dan betaal je alleen voor hosting en domeinregistratie. Ik zou zelf uitgaan van 10 euro per maand, maar als je een krap budget hebt, dan kan het ook voor 5 euro per maand (dit betekent wel dat je wat meer tijd moet besteden aan het bouwen van je website).

Je kan dan nog kiezen om een professioneel ontworpen design te kopen voor ongeveer 50 euro. Dit is een fractie van de prijs van het laten bouwen van een website door een webdesignbureau (dat zou rond de 1250 a 3000 euro kosten). 

Allright.

Samengevat: Met 10 minuten werk staat een hele simpele website online. Daarna ben je nog een paar avondjes bezig om de website aan te passen naar wens. Het kost ongeveer 10 euro per maand. En als je een professioneel design wil ben je nog eenmalig 50 euro kwijt.

Helder?

Laten we beginnen. Whoo-ha!

Stappenplan je eigen WordPress website maken

 1. Hosting en domeinregistratie
 2. WordPress website maken: De eerste stappen
 3. WordPress plugins toevoegen
 4. Een WordPress theme downloaden en activeren

Om een website te bouwen heb je 3 dingen nodig

 • Een hostingpakket (dat is een stuk schijfruimte dat 24/7/365 verbonden staat met het internet). Vergelijkbaar met een stuk grond waar jij jouw website op gaat bouwen.
 • Een domeinnaam (een internetadres). Vergelijkbaar met een normaal huisadres (zonder adres ben je moeilijk/niet te bereiken).
 • En software om een website mee te bouwen (een content management systeem (CMS)).

De software dat wij gaan gebruiken is WordPress. WordPress is het populairste, sterkste en meest flexibele gratis CMS ter wereld. Meer dan 50% van alle websites met een CMS gebruikt WordPress.

Alles in één keer goed geregeld

GebruiksvriendelijkHoewel het maken van een eigen WordPress website niet enorm lastig is, komt er wel veel bij kijken.

Ons streven is om het maken van een eigen professionele WordPress website of blog zo makkelijk mogelijk te maken. Daarom hebben wij deze handleiding geschreven en een WordPress hostingpakket in het leven geroepen.

Ondersteuning bij het bouwen van je WordPress site?

Met het WordPress hostingpakket van Xel Media wordt WordPress automatisch geïnstalleerd en kan je ons bellen of mailen als je een WordPress gerelateerde vraag hebt.

Je zal bij het bouwen van de website die jij voor ogen hebt, gegarandeerd een paar keer ergens tegenaan lopen. Dat het toevoegen van een contactformulier bijvoorbeeld niet lukt. Normaal gesproken ben je dan een tijd bezig om het antwoord te vinden op het internet.

Wanneer je het WordPress hostingpakket afneemt, dan kan je de vraag bij ons neerleggen. Wij helpen jou dan verder. Dit kan je op jaarbasis tientallen of zelfs honderden uren zoekwerk schelen. En het is ook een fijn gevoel dat je iemand gewoon kan bellen als je er even niet uitkomt.

Optie 1: WordPress hostingpakket

Premium_WordPress_hosting_met_WordPress_support

Het WordPress hostingpakket kost 9,90 per maand. Je krijgt dan het volgende:

 • Een gratis .nl, .be, .eu of .com domeinnaam (scheelt 5 a 15 euro op jaarbasis)
 • Meer dan genoeg schrijfruimte (3GB) en dataverkeer (fair-use)
 • WordPress wordt automatisch geïnstalleerd (scheelt een kwartiertje werkt).
 • 5 e-mailaccounts. Je kan dan mailen via een zelfgemaakte e-mailadres, bijvoorbeeld voornaam@jouwdomeinnaam.nl
 • Dagelijkse back-ups (als er iets fout gaat, dan kunnen wij een vorige versie van jouw website terugzetten).
 • De website is 2 tot 4x sneller dan bij een normaal hostingpakket (de snelheid van je website heeft invloed op de gebruiksvriendelijkheid, aantal bezoekers, conversie en je ranking in Google).
 • En de allerbelangrijkste: WordPress ondersteuning.

Bekijk het Premium WordPress hostingpakket van Xel Media

Na het bestellen van een Premium WordPress hostingpakket krijg je automatisch een mailtje wanneer jouw WordPress website online staat. Je hoeft niets te doen.

Ongeveer 4 uur na het bestellen van een WordPress hostingpakket staat jouw website klaar om verder uitgebouwd te worden. In die vier uur zou je de rest van de handleiding kunnen lezen, zodat je direct weet wat je allemaal moet en kan doen.

WordPress_hosting

Optie 2: Online starter hostingpakket

Heb je een klein budget, is snelheid niet zo belangrijk voor jouw website en heb je genoeg tijd? Dan kan je kiezen voor het goedkope online starterpakket van 4,45 per maand.

Dit is een hostingpakket in traditionele zin. Je kan WordPress installeren met een one-minute-script in ons control center (we leggen in deze handleiding ook uit hoe je dat doet), er worden dagelijkse back-ups gemaakt en je hebt genoeg ruimte voor een startende website of blog.

Bekijk het online starterpakket van Xel Media

Domeinnaam verzinnen

Na het selecteren van een hostingpakket is het tijd voor het registreren van een domeinnaam.

Domeinnaam bedenkenKan je geen domeinnaam verzinnen? Bekijk onze tips voor het bedenken van een domeinnaam. Domeinnaam gevonden? Dan kan je direct de website naam (het internetadres) registreren en vastleggen.

Starten met het bouwen van een WordPress website 

Hoewel het hostingpakket direct op je naam staat, kan het even duren (+- 4 uur) voordat alles goed staat.

Heb je voor een WordPress hostingpakket gekozen?

Dan kan je het volgende gedeelte (over het installeren van WordPress) overslaan. Klik hier om je al wegwijs te maken in WordPress en leer wat je moet doen om je WordPress uit te bouwen naar de website die jij voor ogen heb.

Heb je een online starterpakket gekozen? 

Dan kan je na vier uurtjes beginnen met het installeren van WordPress met een one-minute-script. Hieronder lees je hoe je dit stap voor stap doet.

Hoe kan ik WordPress installeren?

Handleiding WordPress one-minute-script installeren.

Stap 1:  Log in met jouw klantgegevens (die staan in de mail die je hebt ontvangen)

Stap 2:  Klik in het control center van Xel Media op ‘Domeinen” (tweede van links)

 Wordpress op je domeinnaam zetten

Stap 3: Klik op de domeinnaam waar jij jouw website op wilt bouwen (waarschijnlijk staat er maar één domeinnaam)

Stap 4: Klik op ‘One-Minute Scripts’ (tweede van links).

Wordpress in een minuut installeren

Stap 5: Scroll iets naar bendeden en klik bij het WordPress one-minute-script op installeren

Wordpress installeren

Stap 6: Vul alleen jouw e-mailadres in en klik op installeren

Laat locatie dus leeg (behalve als je al een website op de domeinnaam hebt staan) en klik op installeren.

WordPress wordt nu geïnstalleerd. Binnen één minuut krijg je op je e-mailadres de inloggegevens van jouw eigen WordPress website.

script WordPress

 

 

WordPress website maken: De eerste stappen naar je eigen WordPress website

Laten we starten met hoe je kan inloggen in WordPress.

Dit doe je door  /wp-admin achter jouw domeinnaam te zetten Dus www.jouwdomeinnaam.nl/wp-admin. Het adres staat ook in het mailtje dat je ontvangt wanneer de installatie is gelukt. Net als jouw wachtwoord en gebruikersnaam.

Inloggen bij WordPress

Vul hier de inloggegevens in die je op jouw mail hebt ontvangen.

Nadat je bent ingelogd, kan je verder met het uitbouwen van je eigen WordPress website.

WordPress website maken

Zo ziet je website eruit, wanneer WordPress net geïnstalleerd is.

Hier is het “Twenty Fifteen” thema van WordPress actief/ Een thema is te vergelijken met de kleding van jouw website. Het is een combinatie van design en functionaliteit.

 

Simpele WordPress site bouwen Twenty Fifteen

 

Wil je persoonlijk blog maken? Dan zou je dit thema in principe kunnen houden. Het thema is responsive, clean en minimalistisch. De kans is groot dat je een ander design wilt. Hoe je dat regelt, bespreken we later.

Hoe werkt WordPress precies?

Ben je ingelogd? Dan kom je op het WordPress dashboard terecht.

Dashboard WordPress

Aan de linkerkant zie je het WordPress menu. Via deze opties kan je jouw website uitbreiden en onderhouden.

 • Bij ‘berichten’ kan je blogberichten maken (met een WYSIWYG-editor (het werkt net als Word of Pages)).
 • Bij ‘pagina’s kan je webpagina’s maken. Zoals de contactpagina en de over ons pagina.

Wanneer je een WordPress website gaat bouwen dan krijg je veel te maken met twee onderdelen, namelijk thema’s en plugins.

WordPress Thema’s

Een WordPress theme is een gestandaardiseerde WordPress website template (opmaak, structuur en design van een website). Met zo’n WordPress theme kan je binnen enkele seconden de gehele website een nieuwe ‘look & feel’ geven. Een nieuw jasje.

Thema_s_beheren_-_WordPress

WordPress Plugins

Een plugin is een aanvulling op de functionaliteit van je huidige WordPress website. Hierbij kan je denken aan een contactformulier, social share knoppen en een anti-spam programma.

Er zijn duizenden gratis plugins die je via het WordPress dashboard eenvoudig kan installeren. Voor bijna elke denkbare functionaliteit is er wel gratis plugin beschikbaar.

Plugins_toevoegen

 

Hier gaan wij later mee aan de slag. We gaan eerst wat instellingen goedzetten. Een paar saaie, maar noodzakelijke handelingen. We zijn er ongeveer een kwartiertje mee bezig.

Na de instellingen gaan we over op plugins en op het laatst bespreken we thema’s.

Noodzakelijke instellingen en handelingen

Permalinkstructuur aanpassen

De wat aanpassen? De permalinkstructuur. De permalinkstructuur bepaalt wat de URL wordt van elke nieuwe pagina.

Als je dit niet aanpast, dan krijg je url’s, zoals: www.website.nl/?p231. Niet zo mooi. We willen juist een ‘schone’ url, zoals: www.website.nl/contact

Hoe pas je de url’s aan?

 • Ga met je muis over ‘Instellingen’ (linksonder in de sidebar),
 • Klik vervolgens op ‘Permalinks’,
 • Selecteer vervolgens ‘Berichtnaam‘,
 • En klik op ‘Wijzigingen Opslaan’.

Vanaf nu worden alle URL’s gebaseerd op de titel van de pagina. Dat was nog wel te doen, toch?

Instellingen url WordPress

Titel en meta-description van je WordPress homepage

Nu gaan we de titel en meta-description aanpassen van de homepage.

De titel en de meta-description ziet men wanneer een bezoeker jouw website via de zoekmachine wilt bezoeken. De titel telt bij de beoordeling van jouw website door Google mee en de meta-description niet.

eigen_wordpress_website_maken_-_Google_zoeken

Om dit te doen, moet je eerst klikken op ‘Instellingen’ en daarna op ‘Algemeen’.

De ondertitel dient als meta-description en is op je website zichtbaar wanneer je geen logo gebruikt. De websitetitel wordt ook op jouw website geplaatst, wanneer je geen logo gebruikt.

Instellingen WordPress titel en meta-description homepage

Een sterke indeling van de paginatitel van je homepage is: Wat je aanbiedt + eventueel voor wie of waar je het aanbiedt + Bedrijfsnaam

Bijvoorbeeld; WordPress hosting voor ondernemers – Xel Media

In de ondertitel/meta-description vertel je waar jouw website over gaat en waarom ze jouw website zouden moeten bezoeken (in plaats van die van anderen).

Reacties uitzetten op pagina’s

Reacties bij blogartikelen zijn vrij logisch. Maar reacties bij pagina’s? Niet echt.  Daarom gaan we de mogelijkheid om reacties achter te laten op pagina’s uitschakelen.

1. Ga via ‘Pagina’s’ naar ‘Alle pagina’s’.

2. Selecteer alle pagina’s door het bovenste hokje (naast ‘titel’) aan te vinken

Pagina_s

3. Klik op de optie waar je ‘Acties’ en selecteer ‘Bewerken’. Klik daarna op ‘Uitvoeren’.

Bewerken

4. Klik op de optie ‘Reacties’, selecteer ‘Niet toestaan’. Klik daarna op ‘Bijwerken’.

Reacties_uitzetten

‘Over ons’-pagina maken

Laten we nu even snel een ‘over’-pagina maken, zodat we daarna direct kunnen laten zien hoe je een WordPress menu maakt.

 • Ga via ‘Pagina’s’ naar ‘Nieuwe pagina’.
 • Geef de pagina de titel ‘Over’ of ‘Over ons’

Je zou direct de pagina kunnen vullen, maar je kan dat ook even op zich laten wachten.

Klik vervolgens rechts op ‘Publiceren’.

WordPress menu aanmaken en bewerken

We kunnen nu het WordPress menu goedzetten. We kunnen bepalen welke pagina’s in het menu komen en op welke volgorde ze komen te staan.

Hier kan je een handleiding vinden over het aanpassen van het WordPress menu

WordPress plugins installeren – Je WordPress website bouwen

Plugins waren dus software toevoegingen. We hebben plugins nodig voor o.a. een contactformulier, anti-spam, SEO etc.

Een WordPress plugin kan je installeren door in het dashboard op ‘Plugins’ te klikken en vervolgens ‘Nieuwe Plugin’ te selecteren.

Plugins_toevoegen

Welke plugins heb ik nodig?

 • Akismet (tegen spamreacties)
 • Contact form 7
 • WordPress SEO by Yoast

Zoek vervolgens naar de functionaliteiten die je wilt hebben (de meeste plugins zijn in het Engels, dus zoek met Engelstalige termen)

Google Analytics

Google Analytics is een webanalyse programma. Je kan onder andere zien hoeveel bezoekers je per dag hebt, waar die vandaan komen, op welke zoekwoorden zij hebben gezocht en wat ze op de website doen.

Via de website van Google Analytics kan je gratis een account aanmaken en jouw website toevoegen. Voordat Google Analytics de gegevens van jouw website kan verzamelen, moet je een code op jouw website in de header plaatsen.

Je kan dit ook door de plugin ‘Google Analytics’  laten doen. Na de plugin geactiveerd is, kan je via ‘Instellingen’ klikken op ‘Google Analytics’.  Hier zie je een leeg veld staan met ‘Web Property ID’.

Vul hier de code uit de trackingscode die je via Google Analytics kreeg in.  Die code ziet er zo uit ‘UA-12345678-9’

Hier een handleiding voor het implementeren van Google Analytics in WordPress.

Het design van je WordPress website

Gratis of betaalde WordPress themes?

Er zijn duizenden gratis WordPress themes  en duizenden uitgebreidere premium themes beschikbaar (een Premium thema kost tussen de 40 en 100 euro). Verder is het ook mogelijk om een thema naar wens te laten ontwikkelen door een professioneel webdesign bureau (circa 900-2000 euro).

Ga je voor jezelf bloggen? Of wil je een persoonlijke website maken? Dan kan je gerust voor een gratis thema gaan.

Maar betaalde thema’s zijn nu eenmalig uitgebreider, mooier en completer (omdat men er ook verdient, wordt er meer tijd en aandacht aan besteedt). Zakelijke websites, CV-websites en website waar je geld mee wilt verdienen kunnen beter kiezen voor een Premium WordPress thema of nog beter (en duurder) het laten ontwikkelen van een design op maat.

Een van de populairste en uitgebreidste websites waar je WordPress themes kan kopen is ThemeForrest.

Zo heb je het X – The Ultimate WordPress theme, van 60 dollar, waar je tientallen designs mee kan maken.

 

Afbeelding WordPress thema

 

Wanneer je WordPress installeert, installeer je automatisch meerdere basis themes; zoals Twenty Eleven en Twenty Twelve.

De thema’s kan je bekijken door op het kopje ‘Weergave’ in het WordPress dashboard te klikken.

Je komt dan op het WordPress thema dashboard uit. Hier zie je wat voor thema je nu gebruikt en welke thema’s al geïnstalleerd zijn.

Een WordPress theme installeren

Via het kopje ‘Thema’s installeren’ (bovenaan) kan je eenvoudig een gratis thema zoeken of een betaalde thema uploaden.

Thema installeren

Nadat je thema geactiveerd is, kan je via ‘Weergave’ op ‘Thema Instellingen’ klikken. Hier kan je de thema personaliseren. Je zou bijvoorbeeld de indeling van je website kunnen aanpassen, een logo toevoegen en de achtergrondskleur van je website kunnen veranderen.

Een WordPress website maken?

Hoewel WordPress van origine gemaakt is voor weblogs, is het dankzij de flexibiliteit van WordPress ook uitermate geschikt voor het maken van normale ‘statische’ websites.

Zo je zou dus voor jezelf moeten beslissen of je een vaste homepage wilt of dat je blogpagina als homepage fungeert. Verder zou je moeten beslissen of je überhaupt een bloggedeelte op je website wilt.

 • Degenen die alleen een blog willen maken deze stap overslaan.

Een statische WordPress homepage aanmaken

Voordat je een statische homepage kan aanmaken, moet je via ‘Nieuwe pagina’ (valt onder het kopje pagina’s) een nieuwe pagina aanmaken. Geef die pagina een titel, bijvoorbeeld ‘Home’ en klik vervolgens op ‘Publiceren’ (rechts).

Ga vervolgens via het kopje ‘Instellingen’ naar ‘Lezen’. Klik dan op ‘Een statische pagina’ en selecteer naast ‘voorpagina’ de pagina die je net hebt aangemaakt (Home).

Wil je naast de statische WordPress website een blog hebben? Maak dan een pagina aan, noem die ‘blog’ en selecteer bij ‘Berichtenpagina’ die pagina (Blog).

Wordpress blog of homepage

Bouw je WordPress website uit


De laatste stap naar een eigen professionele WordPress website is het vullen van de WordPress website met content (tekst, afbeeldingen en mogelijk video’s).

Via ‘pagina’s’ kan vaste en statische webpagina’s aanmaken en die gemakkelijk in je hoofdmenu verwerken. Via berichten kan je pagina’s op jouw blog plaatsen.

Natuurlijk wil je dat elke pagina ook hoog in Google komt. Het kan daarom geen kwaad om je kort te verdiepen in zoekmachine optimalisatie (SEO).

Beter worden in bloggen?

Lees dan het artikel:

 

Start direct met een WordPress website maken

Begin vandaag nog met het bouwen van je eigen WordPress website en neem direct de eerste stap; WordPress hosting bestellen en een domeinnaam vastleggen.

Heeft deze handleiding voor het bouwen van een eigen WordPress je geholpen? Deel het dan via Twitter, Linkedin of Facebook.

Meer informatie over het bouwen van een WordPress website?


Reacties

 • Diewertje

  Hallo,

  Via Xel heb ik een domeinnaam en hosting (Online starter) besteld. Nu wil ik direct beginnen met het maken van mijn website via WordPress. Zodra ik bij one-minute scripts aan kom, krijg ik dit bericht:

  U kunt geen One-Minute scripts installeren op deze website, omdat die niet op een van onze servers is ondergebracht. Om deze site op onze servers te hosten moet u uw DNS instellingen aanpassen.

  Ik heb niets aan mijn DNS instellingen veranderd.
  Hoe kan dit en hoe kan ik de DNS instellingen veranderen zodat ik wel via wordpress mijn website kan maken?

  • Hi Diewertje,

   Het vastleggen van een .nl domeinnaam gaat via de beheerder (de SIDN). Het duurt daarom even (max 2 uur) voordat je het one-minute-script van WordPress kan gebruiken.

   • Mike

    Hallo, Ik heb hetzelfde probleem, alleen bij mij duurt het langer dan 2 uur. Ik heb wel een verhuizing aangevraagd.

   • Mohamed Ahmed

    Beste Mike,

    Bij een verhuizing van een domeinnaam kan het wat langer duren. De One-minute-script is binnen 24 uur actief. Dit heeft te maken met DNS caching(http://nl.wikipedia.org/wiki/Domain_Name_System#Caching)

 • Serkan

  welk pakket had je van wordpress? en mooie website!

  • Cram

   Hey Serkan,

   Bedankt, ik vind de layout ook goed bij het onderwerp passen.
   Ik heb niet echt een speciaal pakket besteld voor een WordPress site, alles draait via mijn eigen servers.

   Met vriendelijke groet,
   Cram

   • Serkan

    Oh oke kun je dan misschien uitleggen welke progamma’s je allemaal hebt gebruikt? 🙂

   • Cram

    Ik heb geen programma’s gebruikt bij het maken van mijn website. Als je wordpress hebt geïnstalleerd, dan heb je het meeste werk al gedaan.
    Na de installatie is het gewoon een kwestie van ‘inrichten’.
    Je kiest dus een willekeurige thema (of maakt er een) en dumpt deze vervolgens op je site en vult alles met tekst en afbeeldingen etcetera.

    Gr,
    Cram

 • instauto.nl

  hey ik ben david een 17 jarige jongen die is begonnen aan een autoblog met behulp van wordpress, heb ik het volgens jullie goed gedaan of mist er wat? mijn website heet instauto.nl

 • Femke

  heel fijn artikel! Wat ik me nog afvraag is of je zelf kan bepalen wanneer je website zichtbaar is voor anderen?

 • Ilse Leeuwerink

  Ok, installatie geslaag, maar geen toegang. Ik krijg deze melding: De server op baklucht.nl kan niet worden gevonden, omdat de DNS-lookup is mislukt. DNS is de netwerkservice die de naam van een website vertaalt in het internetadres. Deze fout wordt meestal veroorzaakt door een verbroken internetverbinding of een verkeerd geconfigureerd netwerk. Deze kan ook worden veroorzaakt door een niet reagerende DNS-server of een firewall die de toegang van Google Chrome tot het netwerk blokkeert.